Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


CHP'nin iddiası çürüdü

CHP'nin iddiası çürüdü

CHP, AK Parti hükümetini 'seçim öncesi dershanelerle ilgili hazırladıkları' projeyi çalmakla suçluyor.

Ancak hükümetin dershaneleri özel okula dönüştürmek için yıllar önce çalışma başlattığı ortaya çıktı. Başbakan Erdoğan, Güney Kore yolunda dershanelerin kapatılacağını ve bu yönde büyük dershanelerle görüştüğünü açıkladı. Ancak konuyla ilgili hazırlık 2009'dan bu yana sürüyor.

MEB'İN 2010-2014 STRATEJİ PLANI'NDA

Milli Eğitim Bakanlığı'nın dershanelerin özel okula dönüştürülmesine yönelik çalışması ilk olarak, dönemin Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun imzasıyla bakanlığın strateji planında yayınlandı. Bakanlığın 4 yıllık yol haritası niteliğinde olan ve 5 Kasım 2009'da Bakan Çubukçu tarafından onaylanan 2010-2014 Stratejik Planı'nda yer alan 5 nolu stratejik hedef şöyle: "Ortaöğretim ve yükseköğretime hazırlık dershanelerinden özel okula dönüştürülebileceklerin tespit edilerek 2014 yılı sonuna kadar yüzde 70'inin özel okula dönüştürülmesinin teşvikini sağlamak."

TEŞVİK DE YER ALDI

MEB 2010-2014 Stratejik Planı'nda devletin, dershaneleri özel okula dönüştürmeye yönelik politikalarından yararlanarak, diğer kamu kuruluşlarıyla iş birliği içerisinde dershanelerin okula dönüşümüyle ilgili arsa tahsisi, vergi muafiyeti vb. teşvikleri içeren yeni mevzuat geliştirileceği de belirtildi. Planda, "Mevcut mevzuatın dershanelerin okula dönüştürülmesine imkan sağlayacak biçimde geliştirilerek dershane personelinin dönüşümden olumsuz etkilenmemesi sağlanacak" denildi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2014'e kadar belirlediği hedef, Başbakan Erdoğan tarafından da 2010 Nisan ayında kamuoyuna duyuruldu. Anayasa görüşmeleri esnasında 27 Nisan 2010 akşamı TBMM Kulisinde AK Partili Halide İncekara'nın küçük kızı Ülkü Emre ile sohbet eden Erdoğan, küçük kızın ders yoğunluğundan şikayet etmesi üzerine, "Merak etme bir çalışmamız var, dershaneleri kaldıracağız, sınav sistemini de değiştireceğiz" demişti. Bu beyanat gazetelerde yayınlandıktan bir yıl sonra CHP, yapılan hazırlığı dershanelerle ilgili proje olarak açıkladı. Açıklamayı 12 Haziran seçimlerinin hemen öncesinde 26 Mayıs 2011'de İstanbul'da bizzat CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu yaptı.

Avrupa'nın tercihi 12 yıl

TBMM Araştırma Merkezi, Avrupa'nın 29 ülkesinin eğitim sistemlerinin yapısını inceleyen bir araştırma yaptı. Avrupa ülkelerinde özellikle zorunlu eğitimin nasıl düzenlendiğine ilişkin veriler analiz edildi. İncelenen ülkelerde zorunlu eğitimin en az 8 yıl sürdüğü, bu sürenin Portekiz ve Hollanda gibi bazı ülkelerde 12 yıla kadar çıktığı belirlendi. Zorunlu eğitime başlama yaşı Avrupa ülkelerinin çoğunda 6, zorunlu eğitimi okul öncesi eğitimde başlatan ülkelerde zorunlu eğitime başlama yaşı 5'e kadar düşüyor.

En erken zorunlu eğitime başlama yaşı Lüksemburg'ta. Bu ülkede, 4. yaştan itibaren -iki yılı okul öncesi eğitim olmak üzere- zorunlu eğitim başlıyor. İlköğretime başlama yaşı Hollanda, İngiltere ve Malta'da 5, Estonya, Finlandiya, Fransa, İsveç ve Litvanya'da 7, diğer Avrupa ülkelerinde ise 6 olarak uygulanıyor.

Bulgaristan, Kıbrıs Rum Yönetimi, Yunanistan, Letonya, Lüksemburg, Macaristan ve Polonya'da zorunlu eğitim, okul öncesi eğitim zamanında başlatılırken, zorunlu eğitimin sonu genellikle ortaöğretimin birinci kademesinin bitimine denk geliyor.

Belçika, Bulgaristan, Fransa, İrlanda, Hollanda, Avusturya, Slovakya ve İngiltere'de birinci kademe ortaöğretimden ikinci kademe ortaöğretime geçiş zorunlu eğitim devam ederken yapılıyor. Hollanda, Belçika, Almanya, Polonya ve Portekiz'de zorunlu eğitim ortaöğretimin ikinci kademesini de kapsıyor.

Araştırmada, 1980 sonrası Avrupa'da, zorunlu eğitimin hem süresinin uzadığı hem de zorunlu eğitime başlama yaşının aşağı çekildiği ifade edildi.

Bugün

CHP nin işi gücü Yalan,İftira ve Muhalefet çünkü Misyonu budur


Güncel Haberler

MollaCami.Com