Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Çocuğum oyuncakları toplamak istemiyor!



Çocukların oyuncaklarını toplamasını, düzenli bir şekilde yerine koymasını bekleriz. Bu olmadığında anne tehdit ve bağırmayla sorunu çözebileceğini sanır. Çocukların bir yetişkin gibi düzenli olmasını beklemek yanlıştır. Tertibi, çocuk öğrenme sürecindedir ve bunu anne çocuğuna oyunla ve tatlı dille öğretebilir ancak.

Çocukların odalarını toplamaması genellikle evde küçük çaplı krizlere yol açar. Anne ile çocuğun arasında inatlaşmalar, emir vermeler, tehditler neredeyse her gün yaşanır. Kriz eve misafir geldiğinde farklı boyut alır. Evin çocuğu, oyuncaklarını misafir gittikten sonra odasını toplamak zorunda olacağından vermek istemez. Odasını dağıttırmamak için mücadele eden çocuğa annesi dil döker; ama sonuçta anne çaresiz bu çatışma karşısında ne yapacağını şaşırır kalır. Uzman psikolojik danışman Mehmet Akif Aydın, öncelikle çocuğa, "Hadi bakalım şimdi oyuncaklarını topla" gibi emir cümleleri sarf etmemek gerektiğini söylüyor. Aydın, oda toplamanın bir grup oyunu haline getirilip, "Temizlik askerleri birlik olup odayı toparlayalım." gibi teşvikçi bir çaba halinde sağlanabileceğini belirtiyor.

Mehmet Akif Aydın, 2,5-5 yaşları arasındaki çocukların eşyalarını toplamamak için inat etmelerinin normal olduğunu ifade ediyor. Aydın, ebeveynin bu durumu yetişkin inadı gibi algılayıp eşyaları toplama mevzusunda çocukla daha da inatlaşmaması gerektiğini aktarıyor. Aydın, "Çocukların annelerinden ve babalarından sağlıklı bir şekilde ayrılması, sağlıklı bir kimlik ve kişilik geliştirmeleri önemlidir. İlk ayrışma çabalarını temsil eden 2,5-5 yaş civarlarındaki inatlar anne-baba tarafından bir yetişkin inadı gibi algılanırsa çocuk hem derin bir şekilde kırılır hem de istenilen davranışın aksini yapmaya devam eder. Hatta bu davranış pekişir. Bu inat, anneden ayrışma ve bireyleşme, kendi iradesini kullanma becerisi için çok önemlidir. Bu dönem gelip geçici olduğundan nasılsa çocuk topluma dâhil oldukça olgunlaşacak ve toplum kurallarına riayet edecektir. Yeter ki anne-baba, bu doğrultuda çocuklarını motive edebilsin." diyor.

Aydın, odayı toplaması yönünde baskı gören çocuğun dağınık bir karakter geliştirebileceğini belirtiyor. Çocuğun eşyalarını toplaması hususunda annelerin yaptığı diğer bir hata ise sorumluluğu tamamen çocuğa bırakmak ve kendi kendine tertip ve düzeni sağlamasını beklemek. Birçok davranışın uzun gözlemler sonucu yerleştiğini aktaran Aydın, 'hadi beraber toplayalım' gibi çocuğu da işin içine alan bir sistemle daha çok başarı elde edilebileceğini belirtiyor. Aydın'a göre anne aşırı titiz ve ortalama bir tertibin üzerinde düzen beklentisi içinde ise çocuk buna tepki olarak dağınıklığı tercih edebiliyor. Ayrıca mükemmel bir çocuk yetiştirme gibi bir kaygısı olan anneler de çocukta bazı davranışların bir an evvel yerleşmesi için aceleci davranabiliyor. Unutulmamalı ki, bir annenin en büyük silahı sabırdır.

Bazı çocuklar, oyuncaklarını dağıttırmamak için başkalarına vermez, sakınır. Zira o dağınıklığı kendisinin toplayacağını bilir. Böyle bir durumda anne, misafir gelmeden bazı oyuncakları belirlemeli ve gelecek arkadaşları ile paylaşması üzerine çocukla konuşmalı. Oyuncak toplamada çocuğa yardım edileceği sözü verilmeli ve söze riayet edilmeli.

Oyuncakları beraber cinslerine göre ayırın ve birlikte toplayın

Odayı toplama eğitiminde anne, mümkün olduğunca çocuğuyla beraber olmalı. Bu düzeni sadece çocuktan beklemek onun üzerinde baskı oluşturur.

İçine tüm oyuncakların atıldığı oyuncak sepetleri çocuğu düzensizliğe alıştırır. Birlikte oyuncakları cinslerine göre ayırın ve toplayın. Örneğin arabalar bir yana, yapı oyuncakları bir başka yana.

"Bilmiyorum kutusu'' oluşturun. Çocuk bu kutuya yerini bilmediği malzemeleri koyabilir. Sonra onunla beraber bu kutudakileri yerine yerleştirin.

Kardeşler arasında rekabet oluşturun. 'Kim en fazla kırmızı oyuncak toplayacak? 5 oyuncak toplayan, bir puan toplar. Bakalım şampiyon kim olacak?' gibi cümlelerle onları teşvik edin. Ayrıca zamana karşı da yarıştırılabilir.

Çocuk odasını topladığı zaman, sorumluluğunu yerine getirdiği ve yardım ederek annenin işini kolaylaştırdığı babaya anlatılmalı ve takdir edilmeli. Böylece davranış daha kalıcı olur.

Düzenli olmak, düzenli yaşamak insan hayatını önemli derecede kolaylaştıran alışkanlıkların başında geliyor. Yapılan sağlık araştırmalarında da düzenli yaşamanın vücudumuz için ne kadar önemli olduğu her defasında vurgulanıyor. Bu nedenle bireylerin daha sağlıklı ve kaliteli yaşamaları için düzenli yaşamaya önem vermeleri ve bu yaşam stilini benimseyecek alışkanlıklara sahip olmaları gerekmekte.

İnsanların bir kısmı doğuştan sahip oldukları bir eğilimle düzenli yaşamayı kendi kendilerine seçerler, bir kısmı ise bunu toplumda yaşayarak öğrenir ve sonra bunu bir yaşam biçimi olarak benimser. Bu alışkanlıkların bireyde en iyi şekilde oluşmasını sağlamak için bireylere küçük yaşlarda eğitimler verilmeli ve onları bu şekilde yaşamaları için teşvik etmek gerekli. Aksi takdirde çocuklar ileri yaşlarında birçok sıkıntı ile karşılaşacak ve kaliteli yaşamdan uzaklaşacaklar.

Özellikle anneler çocuklarının dağınıklıklarını, sorumsuzluklarını kısaca onların düzensiz yaşantılarını sık sık şikayet ederler. Bu tip olumsuz davranışların erken yaşlarda giderilmesi çocukların gelecekteki yaşamlarında önemli derecede etkili olacağı gibi onları kaliteli bir yaşama da hazırlayacaktır, unutmayın! Bu nedenle anne ve babası olarak çocuğunuza düzenli yaşamın önemini anlatan çeşitli deneyimler yaşatmak size düşen en önemli görevlerinden biri.

Neler Yapabilirsiniz?

? Çocuğunuza düzenli olmak veya düzenli yaşamak adına öğreteceğiniz her şeyin kalıcı olmasını istiyorsanız öncelikle kendi alışkanlıklarınıza ve yaşayış stilinize dikkat etmeniz gerekli. Eğer siz de çok düzensiz yaşayan, hangi eşyasını nerde bıraktığını bilmeyen biriyseniz çocuğunuza öğreteceğiniz çoğu şeyin havada kalıcağına emin olun, çünkü çocuğunuzun önündeki en iyi model siz anne-babalarsınız, çocuğunuz herkesten önce sizin davranışlarınızı öğrenecek ve taklit edecektir!

? Çocuğunuzun sahip olduğu oyuncakları saklayabilmesi için ona yeterice geniş olan dolaplar, kutular ya da sepetler sağlayın. Çocuğunuz oyuncakları ile oynadıktan sonra onları nasıl toplayacağını ve onları nereye koyması gerektiğini bilmiyorsa oyuncaklarını toplamayacak dolayısıyla düzenli olamayacaktır.

? Çocuğunuzun odasında hangi oyuncağın nereye ait olduğu gösteren resimler ya da şekiller kullanabilirsiniz, böylece çocuğunuz hangi oyuncağını nereye konması gerektiğini daha kolay öğrenecek ve kullandığınız şekiller ona o oyuncakların yerlerini unutmamasına yardımcı olacaktır. Örneğin kitapların konulduğu rafın üstüne bir kitap resmi yapıştırın, böylece çocuğunuz o rafa kitapların konulması gerektiğini anlayacaktır.

? Düzenli olmanın en önemli özelliklerinden biri de belirli rutinlere sahip olmaktır, çocuğunuza uygulayacağınız çeşitli rutin uygulamaları onun bazı konularda alışkanlıklar kazanmasına yardımcı olacak ve onu düzenli yaşama hazırlayacaktır. Örneğin yatmadan önce dişlerin fırçalanması bir rutin haline getirilmeli, bu rutine alışan çocuğunuz aynı zamanda düzenli yaşamak adına da bir alışkanlığa sahip olmuş olacaktır.

? Çocuğunuzla beraber günlük ya da haftalık aktivite planları yapın, böylece düzenli yaşamaya yardımcı olan plan yapma kavramını da çocuğunuza öğretmiş olacaksınız.

? Bu konu hakkında yazılmış olan kitapları alarak onları çocuğunuza okumalısınız. Okuma işlemi bittikten sonra çocuğunuzla okuduğunuz kitap hakkında konuşun ve çocuğunuzun konu hakkında aklında uyananları anlamaya çalışın.

İDİL SEDA AK

teşekkürler + 10



....Bu olmadığında anne tehdit ve bağırmayla sorunu çözebileceğini sanır.

Tertibi, çocuk öğrenme sürecindedir ve bunu anne çocuğuna oyunla ve tatlı dille öğretebilir ancak.

Anne ile çocuğun arasında inatlaşmalar, emir vermeler, tehditler neredeyse her gün yaşanır.

Özellikle anneler çocuklarının dağınıklıklarını, sorumsuzluklarını kısaca onların düzensiz yaşantılarını sık sık şikayet ederler.



İnatlaşma genelde hiç kimse sevmez ama herkes birileriyle inatlaşır... eee çocuklarda.......

akıllı ebeveynler bu yola hiç başvurmazlar, başka yöntemler kullanır.

Evet annenin sabrı, zekası çocuğunu iyi tanıması ve ona göre davranması,

kendi hayatı büyük bir ölçüde kolaylaştıracaktır.

Hayatı kolaylaştıracak çok güzel öneriler, Teşekkür ederim kardeşim...

Cenab-ı Hak (C.C.) Cümlemizden razı olsun...

Rica ederim KASIF kardesim. Tespitiniz çok dogru. Bende tesekkür ederim.


Çocuk Egitimi ve Gelişimi

MollaCami.Com