Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Çocuğun yeri ailesinin yanı




İyi evlât yetiştirmek, iyi evlât olmakla mümkün







Fatih Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Görevlisi ve Aile Danışmanı Efkan Yeşildağ, “İyi bir evlât yetiştirmek istiyorsak, anne ve babamıza karşı iyi bir evlât olmalıyız.” dedi.

Fatih Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Görevlisi ve Aile Danışmanı Efkan Yeşildağ, Zonguldak Özel Ufuk Koleji tarafından, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Konferans Salonu’nda düzenlenen ‘Mutlu Bir Çocuk İçin Nasıl Bir Aile’ konulu bir seminer verdi. Yeşildağ, çocukları yetiştirirken yapılan yanlışları örneklerle anlattı. Ailenin toplumun temelini oluşturduğunu vurgulayan Yeşildağ, “Aile çökerse toplum da çöker. Aile hukukunu kendi hukukumuz üzerinde tutmalıyız.

En sağlıklı aile yapısına sahip olan Türkiyemizde maalesef son yıllarda aşırı derecede boşanmalar yaşanmaktadır. Yapılan araştırmalara göre, bazı illerde yeni evlenen üç çiftten ikisi boşanıyor. Bu, ciddî bir krizin öncesinde olduğumuzun habercisidir. İyi bir evlât yetiştirmek istiyorsak, anne ve babamıza karşı iyi bir evlât olmalıyız.” dedi.


HATALARDAN DERS ÇIKARTAN ÇOCUKLAR YETİŞTİRELİM
Çocuk eğitimindeki yanlışlıklara da değinen Yeşildağ, şunları söyledi: “Kendimiz aç açık kalıyor, ancak çocuklarımızı aç açık bırakmıyoruz. Hayatın hep rahat yönlerini çocuklarımızla paylaşıyoruz. Çocuklarımıza iyilik değil kötülük yapıyoruz. Çocuklarımızla rahatı değil hayatı paylaşmalıyız. Hep hatasız çocuk bekliyoruz.

Kendimizin hatalarını görmüyoruz. Hata yapmak kötü bir şey değildir. Çocuklarımız hata yapma korkusu ile iş yapamaz oluyorlar. Hata yapmayan değil, hatasından dersler çıkaran çocuklar yetiştirmeliyiz. Çocuğun, kendi problemlerini kendisinin çözmesi sağlanmalı.” Aile içerisindeki bireylerin rolünü de tanımlayan Yeşildağ, annenin görevinin sevgi ve şefkat olduğunu, babanın ise ailede otoriter ve güçlü olması gerektiğini kaydetti.

Çocuğun yeri ailesinin yanı

Çocuğun beslenme, bakım, korunma, sevgi ve eğitim ihtiyaçları ailede karşılanıyor. Aile aynı zamanda çocuğa güven ortamı oluşturup, yeteneklerinin gelişmesine zemin hazırlıyor. Çalışan annelerin giderek arttığı günümüzde bazı ebeveynler, evlâtlarını aile büyüklerinin yanına bırakıyor.


Kimi aileler ise rahat çalışabilmek için çocuğunu başka bir şehirde yaşayan aile büyüklerine gönderiyor. Bu durum bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Anne ve babası çocuğuna yeterli zaman ayıramadığında aralarında yeterli güven ilişkisi kurulamıyor. Böyle olunca da çocukta depresyon, agresiflik, içe kapanım, uyum sorunları, alt ıslatma, kekemelik gibi davranış sorunları görülebiliyor. Ayrıca çocuklardan birisi ailenin yanında, diğeri farklı bir yerde olduğu durumda aileye kızgınlık, kardeş kıskançlığı, suçluluk duyguları, daha yoğun yaşanıyor.

SORUNLAR, ÇOCUKLA KURULAN İLETİŞİMİ ETKİLER
Anne-babanIn çalıştığı bazı ailelerde, çocuğun aile büyüklerinin yanında büyüdüğünü hatırlatan Sayım, “Anne ve baba çocuk için güveni temsil eder. Bu konuda ilk dönemlerde annenin rolü daha etkinken, 3 yaştan sonra babanın rolü de daha fazla önem kazanmaya başlar.

Ebeveynlerin sorunları, çocukla kurdukları ilişkinin kalitesini etkiler. Sayım, çok önemli bir sorun yoksa çocuğun ait olduğu yer anne-babasının yanı olduğunu kaydetti. Sayım, önemli bir tavsiyede bulunuyor: “Anne-babanın kaybı, bakım güçlükleri, ailede hastalık, çok ciddî maddî sorunlar durumunda çocukların ailelerinden ayrı kaldıklarını görüyoruz. Fakat bu derece önemli olmadığı durumlarda çocuk mutlaka ailesinin yanında olmalı.”

Yeni Asya Gazetesi

.........................................................................................dusundurucu

lüks yaşamın, Modern hayatın nimetlerinden faydalanma adına milletin gözü ne çocuk, ne anne nede baba görüyor , varsa yoksa Yaşamak adına nefisleri ilahlaştırmaktır..
İnsanlar mal toplayan robotlara dönüşmüşse işimiz zordur


Çocuk Egitimi ve Gelişimi

MollaCami.Com