Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Katliam bölgesini ziyaret eden heyete saldırı

Katliam bölgesini ziyaret eden heyete saldırı



Afganistan'ın Kandahar vilayetinde, Amerikalı bir askerin 16 sivili öldürdüğü bölgeyi ziyaret eden resmi heyete silahlı militanlarca saldırı düzenlendi.

Dün Celalabad'da toplanan 600 öğrenci ABD'yi protesto etti

Afganistan'da Amerikalı bir askerin 16 sivili öldürdüğü bölgeyi ziyaret etmekte olan resmi heyete silahlı kişilerce saldırı düzenlendi.

Kandahar vilayetinin Pencvai bölgesini ziyaret eden delegasyonda Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'nin iki kardeşi ve üst düzey güvenlik yetkilileri de bulunuyordu.

Associated Press haber ajansına bilgi veren Kayyum Karzai, heyetin güvende olduğunu ve Kandahar'a geri dönmekte olduklarını söyledi.

Pazar günü sabah erken saatlerde üssünden çıkarak dokuzu çocuk olmak üzere 16 sivili öldüren Amerikalı asker tutuklu bulunuyor.

Adı açıklanmayan ve astsubay olduğu bildirilen 38 yaşındaki asker açıklanmayan bir yerde tutuluyor.

Üst düzey bir Afgan yetkili BBC'ye yaptığı açıklamada saldırıyı Taliban militanlarının düzenlediğini ve heyetin üzerine birkaç yönden ateş açıldığını söyledi.

Resmi heyet, saldırıya uğrayan köydekiler ve aşiret liderleriyle görüşmek istiyordu.

Amerikalı askerin sivilleri öldürmesi, Afgan halkının yabancı işgal güçlerine karşı zaten yükselmekte olan tepkisini daha da artırmıştı.

"Sorumlu çekilme"
Sivillerin öldürüldüğü Kandahar'daki saldırıdan önce Amerikalı askerlerin Kuran kopyalarını yakması ve öldürülmüş Afganların cenazeleri üzerine işemesi de büyük tepki uyandırmıştı.

Dün ülkenin doğusundaki Celalabad kentinde toplanan 600 kadar protestocu, "Amerika'ya ölüm! Obama'ya ölüm!" sloganları atmıştı.

Barack Obama yaptığı son açıklamada, Afganistan'daki güçlerini "sorumlu bir şekilde" geri çekeceklerini, bu konuda acele etmeyeceklerini söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel da dün Afganistan'ı ziyareti sırasında yaptığı açıklamada ülkedeki yabancı güçlerin çekilmesi için koşulların çekilme takvimi olarak belirlenen 2013-2014 yıllarına kadar uygun hale gelmeyeceğini söylemişti.

Kuran yakılması protestolarında en az 30 Afgan protestocu ve altı Amerikan askeri ölmüştü.

"Aceleyle çıkmayacağız"
ABD Başkanı, saldırının ardından Afganistan'daki Amerikan güçlerinin daha çabuk çekilmesini düşünüp düşünmediği sorulduğundaysa, "Askerlerimizi evlerine döndürdüğümüzden emin olma anlamında kararlılığımı arttırdı" dedi.

Ancak Obama, "Ama aceleyle çıkışa koşturmak da istemiyoruz" diye de ekledi.

Barack Obama, uluslararası güçlerin Afganlar'ın sınırlarını güven altına aldığından ve El Kaide'nin ülkeye geri dönmesini engelleyebileceğinden emin olması gerektiğini vurguladı.

Kandahar'daki katliamla ilgili ayrıntılar bilinmiyor. Ancak bir Amerikan askerinin geçen Pazar günü sabaha karşı üsten ayrıldığı belirtiliyor.

Görgü tanıkları, askerin bir kaç eve girmeyi denedikten sonra üç eve girdiğini ve önüne çıkan herkesi öldürdüğünü söylüyor.

Saldırgan askerin daha sonra üsse dönüp, teslim olduğu kaydediliyor.


Güncel Haberler

MollaCami.Com