Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Devrimler Deliniyor Yaygaraları

Biri feryat etmiş: "Devrim yasaları deliniyor!..." Feryat etmek yasak değil, feryat etsin ama bu feryadın mahiyeti nedir, ona bakalım.

Bin yıldan fazla Türkçeyi yazmak için kullandığımız İslam yazısı yasağını delmek, kaldırmak gerekmez mi?

Halk 1928'den önce yazılmış, basılmış Türkçe kitapları, mezar kitabelerini, arşiv vesikalarını, tarihî binalardaki levhaları okuyamıyor. Bir vatandaş için, 1928'den önce ölmüş dedelerinin, atalarının mezar taşlarını okuyamamak ayıp değil midir?

1928'den önce yayınlanmış Türkçe romanları ve hikaye kitaplarını okuyamamak ayıp değil midir, rezillik ve kültür sefilliği değil midir?

İstanbul Üniversitesi'nin kapısındaki Türkçe büyük mermer kitabeyi, kapının altından geçen Türklerin okuyamaması korkunç bir cahillik ve yüz karası değil midir?

Türkiye'nin bu ayıplardan, rezillikten ve cahillikten kurtulması için alfabe devrimi kanununun delinmesi, okullarda çocuklara Osmanlıca dersleri verilmesi gerekli değil midir?

Hafta tatilinin pazar günü yapılması bir devrimmiş ve bu kutsal ve tabusal devrim delinemezmiş... Niçin delinemesin?.. Sen Yahudilerin kutsal günü olan Cumartesi gününü tatil yapacaksın, Hıristiyanların kutsal Pazar gününü tatil yapacaksın ama çoğunluktaki Müslümanların kutsal Cumasını tatil yapmayacaksın. Böyle bir şey eşitliğe aykırı olmaz mı?... Temel insan haklarına aykırı olmaz mı?.. Din ve vicdan hürriyetine aykırı olmaz mı?

Kadın ve kızların kamusal alanlarda başörtüsü takamaması bir devrimmiş. Bu devrim delinemezmiş... Kim çıkarmış bu kuralı?.. Bütün medenî ülkelerin okul ve üniversitelerinde Müslüman kız öğrenciler başörtüsü ile okuyabiliyor da Müslüman Türkiye'de niçin böyle olamazmış? (Ama Fransa'da yasaklanmışmış... Fransa'daki yasak sadece devlet okullarında geçerlidir. Orada Müslümanların İslam okulu açması serbesttir. Katolik okullarında okuyan Müslüman kızlar da başlarını örtebilir...)

Şapka giymek de bir devrimdir... Bu devrimi kimler delmiştir? Bizzat Atatürkçüler... Şapka Kanunu'na göre, herkesin medenî serpuş olan şapkayı giymesi mecburîdir ama bütün Atatürkçüler, bütün çağdaşlar artık başlarına şapka geçirmemek suretiyle bu devrimi delmiş, bu devrime hıyanet etmiş olmuyorlar mı?

Laiklik bir devrimmiş. Laiklik delinemezmiş... Bizde laiklik yoktur, laikçilik vardır. Laikçiler din hürriyetini zalimane bir şekilde kısıtlamışlar, Müslümanları hürriyetsiz bırakmışlardır. Soruyorum: Hangi uluslararası beyannamede, bildirgede, sözleşmede laiklik diye bir hak veya vazife yer almaktadır? Hiçbirinde!.. Laiklik evrensel bir insan hakları değeri değildir. Fransa ve Portekiz dışında, hiçbir medenî Avrupa ülkesinin anayasasında laiklik ilkesi yer almamaktadır.

Devrimler elden gidiyor diye feryat edenlere karşı şöyle diyorum:

* İnsan haklarına aykırı bütün devrim kanunları delinmeli, kaldırılmalıdır.

* Millî kültüre ve millî kimliğe aykırı bütün devrim kanunları yanlıştır, zararlıdır.

* Dünyanın üçüncü iktisat, finans ve ticaret ülkesi olan Japonya kendi çok zor ve çetrefil millî yazısıyla günde 13,5 milyon tirajlı gazeteler çıkartmakta, Nobel ödülleri kazanmakta, yokluklara ve zorluklara rağmen harikalar meydana getirmektedir. Bütün bu işleri de kendi kimliğine, kendi kültürüne, kendi yazısına, kendi geleneklerine sadık kalarak yapmaktadır.

Devrim kanunları deniler şeyler birtakım anti-demokratik tabular ve yasaklardır. Bunların Türkiye'ye faydası yoktur. Bunlar bize ayak bağı, köstek olmuştur.

Hepsi de tartışılmalı ve aqlın, bilgeliğin, insan haklarının, sağduyunun ışığında delinmelidir.

Türkiye'nin Müslüman çoğunluğu kendi öz vatanında, en az İngiltere'de yaşayan Müslümanlar kadar hür olmalıdır.

Türkiye Arabistan'a benzeyecek diyen yaygaracılara kulak asılmamalıdır.

Türkiye din, inanç, vicdan, kültür hürriyetinde İngiltere'ye, Norveç'e, İsveç'e, Finlandiya'ya, Avusturya'ya ve diğer medenî ve ileri ülkelere benzesin diyorum.

Bunun için de devrim yasaklarının ve tabularının kaldırılması gereklidir.

Mehmet Şevket Eygi
araştırmacı yazar


Mehmet Şevket Eygi

MollaCami.Com