Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Fransa'nın 'utanç yasası'na iptal

Fransa'nın 'utanç yasası'na iptal

Fransa Anayasa Konseyi, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasa tasarısını oy çokluğuyla iptal etti.


[TABLE="width: 0"]
[TR]
[TD][/TD]
[TD="width: 99%"][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[FONT=inherit][FONT=inherit][TABLE="class: boxH_brl, width: 100%"]
[TR]
[TD="class: boxHC_brl"][/TD]
[/TR]
[/TABLE]



[FONT=Georgia] Strasburg Üniversitesi Öğretim Üyesi Samim Akgönül:
Böyle bir yasa yürürlüğe konulsaydı, Fransa'da yaşayan Türkler ve Ermeniler kendi azınlık kimlikleri içinde kapatılacaktı. Çoğul kimlikler ifade edilemeyecekti. Yine aynı şekilde Türkiye'de Ermeniler hedef gösterilmeleri söz konusu olabilirdi. Asıl sevinmemiz gereken noktalar bunlar... Bu yasanın iptal olması Fransa'da ırkçı söylemlerin yasak olmasının kaldırılması anlamına gelmiyor. Irkçı söylemler halen suç olmaya devam edecek Fransa'da. Şimdi Türkiye'nin önünde iki yol var. Birincisi 'yasa iptal edildi bu iş bitti kafamızı kuma gömelim, kimse bizi zarar veremez.' İkincisi, Fransa'daki düşünce özgürlüğünü savunduk, şimdi de Türkiye'deki ifade özgürlüğünü savunalım. Böyle bir şeye vesile olacaksa Anayasa Konseyi'nin kararı çok yerinde bir karar.Sarkozy'nin hamlesiyle yasa tekrar gündeme gelebilir ve Türkiye-Fransa ilişkileri yeniden gerilebilir. Bunun bile Türkiye'nin içinde olan fikir tartışmasına engel olmamalıdır. Bu tartışmalar olmazsa karşımıza bu tip şeyler gelmeye devam edebilir.


[/FONT]
[FONT=Georgia] Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu
"Bizim beklediğimiz bir karardı. Bunu doğrulayan gelişmeler vardı. Fransanın önde gelen anayasa hukukçularının bunun anayasaya aykırı olduğu yönünde görüşleri vardı. Biz ümitli bir bekleyiş içindeydik. Anayasa konseyi 8 üyenin vediği kararla, hiç bir tereddüte yer bırakmayacak şekilde teklifin anayasaya aykırı olduğunu duyurdu. Ancak, şimdiden Sarkozy'nin partisinden sekiz milletvekilinin meclise bir metin sunulduğu iddia edildi... Önümüzde sıkışık bir takvim var. Cumhurbaşkanlığı ve onu izleyecek meclis seçimleri nedeniyle 6 Mart'ta senato ve meclis çalışmalarını sonuçlandıracak. Meclisin ve senatonun gündemi zaten dolu. Ancak hükümetin süre uzatımı gündeme gelebilir. Bu cumhurbaşkanının yetkisinde ancak bu Anayasa Konseyi'ne cepheden saldırı anlamına gelir ve seçim öncesi böyle bir şeye cesaret etmek zor olur. Fakat biz yine tetikte olmaya devam edeceğiz"


[/FONT]
[/FONT]
[LEFT][FONT=Verdana]Kayhan KARACA
ntvmsnbc
[FONT=inherit]

[/FONT]

Anayasa Konseyi'nin tek sayfalık gerekçeli kararında, Fransa meclisinde ve Senatosu'nda geçen "Soykırım" inkar yasasının anayasaya uygun olmadığı belirtildi. Yasanın iptali iki gerekçeye dayandırıldı.Birinci gerekçe, 'Soykırım" inkar yasasının ifade özgürlüğüne aykırı olduğu belirtilerek, "İfade özgürlüğü demokrasinin olmazsa olmazı" vurgusu yapıldı. İkinci gerekçede ise Meclis ve Senato'dan geçen yasa tasarısının Fransız anayasasının 34. maddesine aykırı olduğu vurgulandı.Fransa Meclisi ve Senatosu'nda oy çoğunluğuyla kabul edilen soykırımın inkarını suç sayan yasa, anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle 77 senatör ve 65 milletvekili tarafından Anayasa Konseyi gündemine taşınmıştı.[/LEFT]




[LEFT]11 ÜYELİ KONSEY 8 ÜYE İLE TOPLANDI
Başkanlığını eski Meclis Başkanı Jean Louis Debre’nin yürüttüğü oturumda, 11 üyeli konsey 8 üyesiyle toplandı ve yasayı oy çokluğuyle anayasaya aykırı buldu. Bu kararla hem Meclis'te hem de Senato'da kabul edilen ‘Ermeni soykırım’ iddialarını suç sayan yasa tasarısı geçersiz oldu.
Üyeler arasında bulunan Hubert Haenel ve Jacqueline de Guillenschmidt, daha önce yasaya karşı görüş belirttikleri için, eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ise hafızasını kaybetmesi ve hukuken ceza aldığı gerekçesiyle oylamaya katılmadı.

SARKOZY YENİ YASA SÖZÜ VERDİ
Anayasa Konseyi'nin iptal ettiği "Soykırım" inkar yasasını cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında tekrar gündeme getirme sözünü hem Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy hem de cumhurbaşkanı adayı Sosyalist aday François Hollande, Ermeni diasporasına vermişti.
BUNDAN SONRA NE OLACAK
Fransa'da yasama yılı gelecek ay Nisan ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle sona eriyor. Ardından da haziranda parlamento seçimleri var. Parlamento bir daha Eylül ayında yeniden toplanacak.
Yasa teklifi, Fransa'da "Ermeni soykırımı"nın varlığını inkar edenlere 1 yıl hapis ve 45 bin Euro para cezası öngörüyordu.[/LEFT]

[/FONT]
[/FONT]

bence cok iyi oldu


Güncel Haberler

MollaCami.Com