Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


METODOLOJİ

METODOLOJİ


Allah Resulünün "devemi bağlayayım mı, tevekkül mü edeyim?" diye soran bedeviye verdiği "bağla ve tevekkül et!" cevabı, tedbir ve takdir arası iş ölçüsünde tek...

Hazret-i Ebu Bekr'in, Mîraç mucizesine karşı çıkanlara "O söylediyse doğrudur!" mukabelesi, Peygambere bağlanmakta biricik...

Hazret-i Ömer'in "Allah'ın takdirinden mi kaçıyorsun?" diye haykıranlara "Allah'ın takdirinden kazasına sığınmaya gidiyorum!" sözü kaderi anlatmakta en üstün...

Hazret-i Osman'ın Ebuzer Hazretlerine "Ben Allah'ın Resulünden görmediğimi yapmam!" karşılığı, sadakatte usûl temeli!..

Esasların esası İslâmda, usûllerin usûlüne kadar ne noksan ki?..

[right]
Necip Fazıl
[/right]

Mübareklerin her sözü, her hareketi bir örnek, biz acizler için güzel bir nasihat.

Mevlam sefaatlerinden mahrum eylemesin, yollarindan ayirmasin.

Paylasim için tesekkürler kardesim.

Hazret-i Ömer'in "Allah'ın takdirinden mi kaçıyorsun?" diye haykıranlara "Allah'ın takdirinden kazasına sığınmaya gidiyorum!" sözü kaderi anlatmakta en üstün...
Serhendi kardeşim ::) ben burayı anlamakta aciz kaldım tam olarak ne demek ?

Kardeşim forumda bu kadar ilim ehli kardeş/ağabeylerimiz varken bu konuda bir şeyler söylemem sui edeb olur.Kardeşlerimin affına sığınarak ismen sorduğunuz için nezaketen kısıtlı bir şeyler yazmak durumunda kaldım.,kader konusunun hassasiyetinden dolayıda bu konuda dikkatli olmak gerektiğine inanıyorum.

Sebebi ise Ebû Hüreyre (R.A.) dan rivayete göre“Biz kader konusunda tartışırken Rasûlullah (s.a.s.) yanımıza çıkıp geldi. Kaderi tartıştığımızı görünce, öfkelendi ve yüzü kızardı, sonra şöyle buyurdu: “Size bununla mı gönderildim? Sizden önceki kavimler bunu tartışma konusu yaptıkları için helâk oldular. Bu konuda tartışmanızı istemiyorum.”( Tirmizî, Kader 1, Hadis no: 2216; İbn Mâce, Mukaddime 85)

Üstadın (Necip Fazılın) kısaca ifade ettiği durum ise Ebû Ubeyde bin Cerrah, veba hastalığından kaçan Hz. Ömer’e şöyle sordu: “Allah’ın kaderinden mi kaçıyorsun?” Bu soruya Hz. Ömer: “Evet, Allah’ın kaderinden yine Allah’ın kaderine sığınıyorum.” diye cevap verdi. “Bulaşıcı veba hastalığından, yine sıhhat ve afiyet kaderine kaçıyorum” demek istemiştir. Sonra, çorak arazi ile verimli araziyi örnek verdi ve develerinin otlaması için çorak araziden verimli araziye geçmesiyle bir kaderden diğer bir kadere intikal ettiğini ifâde etti.

Özetle,
Kader; mevcudatın ve hâdiselerin bütün hal ,vasıf, sebep, şart,kuvvet ve kabiliyetleriyle, varlık âlemine gelecekleri zaman ve mekânlarıyla Cenâb-ı Hak tarafından ezelde tâyin,tertib ile kaydedilmesi.
Kaza ise, ezelde takdir olunan herşeyin Cenâb-ı Hakk’ın halk ve icadıyla vücud sahasına çıkması demektir.
Kader, bir şey hakkında verilen karardır. Kaza ise, verilen o kararın meydana gelmesidir
Meyve almak ağaç dikmekle,çocuk olmasını istemek evlenmek,cennete girmek için iman etmek,Allahın emrine uymak ve yasaklarında kaçınmak ile olur.
Konunun hassasiyetinden dolayı özür dileyerek burada kesmek istiyorum.Çünki bu konuda fazla söz söyleme cesaretini kendimde göremiyorum.
Hatalı bir söz yazdım ise Kardeşlerimden özür.Rabbimden af diliyorum.
Selam, sevgi ve saygılar.


Esasların esası İslâmda, usûllerin usûlüne kadar ne noksan ki?..
[b]Aleyküm Selam kardeşim beni aydınlattığın için, çokteşekkür ederim, kardeşim. Allah c.c. razı olsun...

İstirham ederim kardeşim.
Sizler bu yolda olduğunuz için zaten aydınsınız.

Rabbım iki dünyanızı aydınlık etsin, karanlıkta bırakmasın!



Rabbim iki dünyanızı aydınlık etsin, karanlıkta bırakmasın!

Amiinnn ... kardeşim, ne güzel dua ediyorsunuz... dualarınızı eksik etmeyin olur mu...


Edebiyat

MollaCami.Com