Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Israil'de 2. Nazi dönemi

İsrail devletinin ırkçı olduğunu ve kendi insanına bile ayrımcılık yaptığını söyleyen 1500 kadar Ortodoks Yahudi protesto gösterileri yaptı. Ortodoks Yahudiler, “Şu an İsrail'de olanlar Nazi dönemi Almanyasında yaşananların aynısıdır. Kendimizi İkinci Dünya Savaşı öncesi Almanya'da gibi hissediyoruz. İsrail'de güvende değiliz, güvenliğimizin sağlanması için uluslararası askeri bir gücün İsrail'e müdahale etmesi gerekiyor” dediler.
Siyonist İsrail'de Ortodoks Yahudilerle laikler arasında yaşanan gerilim yeni bir boyut kazandı. Yaşanan kimi olayların ardından Ortodoks Yahudilere karşı başlayan tepkiler, “Haredi” olarak adlandırılan antisiyonist Ortodoks Yahudilere yöneldi. Kendilerine karşı “ayrımcılık” yapıldığını belirten Ortodoks Haredi Yahudiler, İsrail devletini Nazi Almanya'sına benzettiler.


Hafta sonu Kudüs'te bin 500 kişilik Haredi grubu, kendilerine karşı son günlerde yaşanan gelişmeleri protesto etti. Olaylardan İsrail devletini sorumlu tutarak devletin kendi yaşam biçimlerine haksız bir şekilde müdahale ettiğini iddia eden grup göğüslerine, Nazi Almanyası döneminde Yahudilerin, tanınmak için takmak zorunda oldukları sarı renkte altı köşeli yıldız işaretini taktılar. Jerusalempost'un haberine göre, “Şu an İsrail'de olanlar, Nazi dönemi Almanyasında yaşananların aynısıdır. Kendimizi İkinci Dünya Savaşı öncesi Almanya'da gibi hissediyoruz” diyen Harediler İsrail devletini ırkçı ayrımcılıkla suçladılar.

“SİYONİZM IRKÇILIKTIR”

İsrail'in kendilerine yönelik ayrımcılığının “siyonist” ideolojiden kaynaklandığını kaydeden Harediler, “Siyonistler Musevi değildir. Siyonizm, ırkçılıktır” şeklinde sloganlar attılar. Kendilerine müdahale eden İsrail güvenlik güçlerine “Nazi polisi” diye tepki gösteren Harediler, İsrail'de güvenliklerinin olmadığını, güvenliklerinin sağlanması için uluslararası askeri bir gücün İsrail'e müdahale etmesi gerektiğini söylediler. Protesto gösterilerinin, bir kitapçıda yaşanan tartışma sonrası Haredi bir Yahudi'nin gözaltına alınmasıyla başladığı bildirildi. Gösteride İsrail medyasının Ortodoks Yahudilere karşı son günlerdeki yayınlarına da tepki gösterildi.

ORTODOKS YAHUDİNÜFUSU HIZLA ARTIYOR

Ultra Ortodokslar kendilerine yönelik artan baskının bir kampanyanın ürünü olduğunu iddia ederken, İsrail yönetimi demografik yapının, ülkenin geleceğini tehdit ettiği görüşünde. Zira araştırmalara göre halen İsrail'de ilkokul birinci sınıfa giden öğrencilerin yüzde 50'si Ortodoks Yahudi ailelerin çocuklarından oluşuyor. Çocuklarını da kendileri gibi yetiştiren Ortodoks aileler, laiklere göre çok daha fazla çocuk yapıyor. Çok çocuklu aileler devletten maddi destek alırken, Ortodoks Yahudilerin askerlik yapma zorunluluğu da bulunmuyor. Laikler, çok çocuklu ailelere verilen devlet yardımının iptal edilmesini istiyor.


Zulmün Vesikaları

MollaCami.Com