Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


işte bu yüzden kanser oluyoruz....!

Özellikle meme ve kolon kanserindeki artışları beslenme düzeni ve yaşam şekline bağlayan kanser uzmanları, “Amerikan mutfağı moda oldu! Böylelikle kanserlerimiz de batılı… Kendi mutfağımıza dönelim. Akdeniz mutfağı bizi kanserlerden korur” diyor. Bilim Üniversitesi’nden Medikal Onkolog Prof. Dr. Gökhan Demir ve Güney Kaliforniya Üniversitesi Norris Kanser Merkezi Direktörü Prof. Dr. Heinz Josef Lenz, görülme sıklığı artan kolon kanserleri konusunda soruları cevapladı.

Türk toplumunun batı tipi beslenmeye başladığı için batılı tipi kanser türlerinde artış gözlendiğini belirten Prof. Dr. Gökhan Demir bu artışın nedenlerine ilişkin soruları şu yanıtları verdi:

NEDEN KANSER OLUYORUZ?

Kolon kanserinde hem kadın hem de erkeklerde ciddi bir artış söz konusu.
Bunun en büyük nedenlerinin başında, geleneksel mutfağımızdan yani Akdeniz tipi beslenmeden giderek uzaklaşmamız geliyor. İşlenmiş gıdalar, hazır yiyecekler ve fast- fooda yönelmiş olmamız.
“Bu kanser türlerinin başında meme kanseri ve kolon kanserini söyleyebiliriz. Özellikle kolon kanserinde hem kadın hem de erkeklerde ciddi bir artış söz konusu. Bunun en büyük nedenlerinin başında, geleneksel mutfağımızdan yani Akdeniz tipi beslenmeden giderek uzaklaşmamız geliyor. İşlenmiş gıdalar, hazır yiyecekler ve fast- fooda yönelmiş olmamız. Büyük avantajları olan bir coğrafyada yaşıyoruz. Akdeniz diyetini kullandığımız sürece kalın barsak kanseri riski de azalmış olur. Kalın barsak kanserlerinde, Türkiye’de sıklığı artmakla birlikte erken teşhis edildiğinde tam şifa mümkündür. Bu nedenle 45-50 yaş arası her bireyin mutlaka kolonoskopi yaptırması gerekir. Hastalık polip dönemindeyken saptandığında başka bir tedaviye gerek kalmadan basit bir operasyonla alınarak tedavi edilebilir. Kolon kanserinin artışıyla ilgili tam bir rakam verilememekle birlikte geçmişte mide kanseri vakaları daha çokken, günümüzde kolon kanseri vakalarının mide kanserinden çok daha fazla olduğunu söyleyebiliriz.”

GÜNDE 5 PORSİYON MEYVE VE SEBZE

Kolon kanserinden korunmak için ne yapmamız gerekiyor?

Kalın barsak kanseri riskini azaltmak adına şanslı bir coğrafyada yaşıyoruz.

Akdeniz tipi beslenme burada çok önemli.
Günde 5 porsiyondan az olmamak kaydıyla sebze ve meyve yenmeli. (Özel bir yiyecek önermiyorum ancak her türlü meyve ve sebzeyi mevsiminde ve taze olarak tüketmek gerekiyor)
Yağ olarak mutlaka Sızma Zeytinyağlı tüketilmeli. (Yağınızı güvenilir bir kaynaktan alınız. Ünlü marka olması güvenilir olduğu anlama gelmez)
Et tüketimini haftada iki ya da üç porsiyon ile sınırlı tutulmalı. Ayrıca, ülkemizde oldukça fazla yapılan mangalda et pişirme alışkanlığından vazgeçmemiz gerekiyor. Mangal, mide ve kolon kanseri riskini tetikliyor.
Tuzlanmış gıdalardan uzak durmak şart. İşlenmemiş ham gıdaları tüketmek kalın barsak riskini azaltıyor.
Bütün kanserlerde olduğu gibi, ideal vücut kitle indeksinin yani kas/yağ oranının korunması ve egzersiz yapmak da kolon kanserini önlemekte oldukça önemli!

Günlük 30-40 dakikalık yürüyüşler yapmak bunun için yeterli.

AMERİKALI DOKTOR: “BEN DE AKDENİZ MUTAĞI ÖNERİYORUM!”

Nelere dikkat etmek gerekir?

Alkol almak ve egzersiz yapmamak en büyük risk faktörlerindendir. Haftada iki kez en az 20 dakika yürüyüş yapmak ve alkol almamak bile bizi kolon kanserinden korur. Kolon kanserinde sağlıklı yiyecekler yani Akdeniz diyeti önemli! Taze sebze ve meyve tüketilmesini öneriyorum.

KOLON KANSERİ BELİRTİLERİ

• Rektumdan kan gelmesi (rektal kanama), gaitanın kanla bulaşık olması,
• Sık sık tuvalete çıkma isteği, buna rağmen tam boşalamama hissi,
• Tuvalete çıkma alışkanlığında değişiklik (Kabızlık-ishal durumlarının ortaya çıkması),
• Kansızlık (anemi),
• Karında gaz ağrıları,
• Gaitanın eskiye oranla incelmesi,
• İzah edilemeyen zayıflama

Bu belirtilerden herhangi birinin 1-2 hafta devam etmesi veya aralıklarla tekrarlaması durumunda mutlaka hekime başvurulmalıdır. (Ntvmsnbc)

13 MİLYON KANSERLİDEN 8 MİLYONU ÖLDÜ

Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Genel Direktörü ve Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, dünyada her yıl 13 milyona yakın kişinin kansere yakalandığını, 8 milyona yakın kişinin de bu hastalıktan öldüğünü söyledi. (medimagazin)

maşaallahın var cepni kardeşim paylaşımlar çok güzel

okuyan gözlerinize sağlık Şeyma :)

benim bunlari okuyunca psikolojim bozuluyo sigara icen biriyimde :(

Rabbim hesap gününde vücudumuzu da nasıl kullandığımızı soracak !

o gün nasıl hesap vereceğinizi düşünün bence ...

sigara içerek hem kesenize en önemliside vücudunuza zarar veriyorsunuz...

eğer bu hesap endişesi sizi sigaradan alıkoyamazsa hiçbirşey koyamaz!

korkuyla birakamiyorum denedim :) oyuzden beni korkutma korkunca Allahtan daha fazla icmeye basladim... soz cepni kardes azalatarak birakcam insallah nasip olursa :) bide sigara icmeyen iceninin halini bilemez okadar birakmasi kolay bisey deil ...

Dengeli beslenme, düzenli egzersiz özeti bu galiba :) ::)

benim bunlari okuyunca psikolojim bozuluyo sigara icen biriyimde


Cepni kardeşimizin dediğine tamamen katılmakla beraber maddi olarak şu tavsiyede bulunabilirim, akupunktur ve Biorezonans (Mora-Terapi). Bu yöntemler ile sigara bırakan çok kişiler var. Tabi ilk önce sizin istemeniz ve azm etmeniz önemli :)

Biorezonans (Mora-Terapi) nedir?


Sağlık Rehberi

MollaCami.Com