Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Zehirlenmeye karşı alınacak önlemler listesi

TMMOB Makine Mühendisleri Odası (MMO) Adana Şubesi, kış aylarında kombi, şofben ve sobadan sızan karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşların dikkat etmesi gereken konulara ilişkin önlemler listesi hazırladı.
MMO Adana Şube Başkanı Hüseyin Atıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bilgisizlik ve ihmal nedeniyle Türkiye genelinde her yıl çok sayıda kişinin ısıtma cihazlarından sızan karbonmonoksit zehirlenmelerine maruz kaldığını ve ölümle sonuçlanan üzücü olayların yaşandığını söyledi.

Vatandaşların daha çok kış aylarında ısınmak ve banyo için kullandıkları cihazların montajı, bakımı ve temizliği konusunda hassas davranması gerektiğini belirten Atıcı, böylece istenmeyen olayların önlenebileceğini ifade etti.

Atıcı, yeni yılın ilk gününde Ankara'da 7 öğrencinin kombiden sızan atık gazdan zehirlenerek ölmesinin tüm Türkiye genelinde büyük üzüntüye neden olduğunu belirterek, ''Her yıl Türkiye genelinde özellikle kış aylarında kombi, şofben ve kömür kullanılan sobalardan kaynaklanan çok sayıda ölümlü olaylar meydana geliyor'' dedi.

Bilinçsiz kullanım, hatalı montaj, bakım onarım ve baca temizliğinin önemine dikkati çeken Atıcı, MMO Adana Şubesi olarak vatandaşları uyarıcı nitelikte broşür hazırladıklarını bildirdi.

Atıcı, kombi alırken tüm firmalardan ayrıntılı bilgi edinilmesi gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

''Alınacak cihazların TSE ISO standartlarına sahip olup olmadığı, CE işareti bulunmasına dikkat edilmeli, satış sonrası hizmetler incelenmeli. Cihazların garanti şartları mutlaka sorulmalı, yanma ve kayıt tasarruf sistemleri kıyaslanmalı, cihazlar çalışır vaziyette mutlaka görülmeli. Montaj öncesi firma yetkili bayilerine ücretsiz keşifle inceletilmeli, cihazın tipi belirlenmeli ve mutlaka yetkili firmaya montaj yaptırılmalı. Kullanma aşamasında da mutlaka gaz kaçağı uyarısı yapan cihazlar takılmalı, bakım ve onarımı konusu aksatılmamalı, cihaz ve baca arasındaki bağlantı da sık sık kontrol edilmeli.''

-ÇÜRÜK SARIMSAK KOKUSU-

Atıcı, doğalgazın kokusuz bir gaz olduğunu, herhangi bir kaçacağı fark edebilmek için gazın içerisine çürük sarımsak kokusu veren bir madde katıldığını söyledi.

Atıcı kokunun fark edilmesi halinde hemen bütün cihazların pilot alevlerinin söndürülmesi ve vanaları kapatılması gerektiğini belirterek, ''Pencereler açılmalı. Sayaç girişindeki kapatma veya ana vana kapatılmalı, gaz kokusu duyulan odalarda elektrik düğmeleri kullanılmamalı, sigara içmek veya başka amaçla kibrit veya çakmak yakılmamalı, elektik zili düğmesine dokunulmamalı. Kendi evinden başka evde gaz kokusu olup olmadığı da mutlaka kontrol edilmeli ve ilgili yerlere ihbarda bulunulmalı'' dedi.

-ŞOFBEN KULLANIMI-

Atıcı, konutlarda kullanılan şofbenin de mutlaka bacaya bağlanması gerektiğini söyledi.

Baca bağlantısı yapılmayan cihazların kesinlikle kullanılmaması uyarısında bulunan Atıcı, ''Şofben zehirlenmeleri genellikle gaz kaçaklarından değil, yeterli havalandırma yapılmayan yerlerde, oksijen oranının düşmesi sonucunda veya karbonmonoksit oranının yükselmesiyle gerçekleşir. Bunun için kullanılan ortamlara sürekli temiz hava girmesi sağlanmalı'' dedi.

Şofbenin mümkün olduğu ölçüde banyo dışına kurulması, yetkili servislere montajının yapılması gerektiğini anlatan Atıcı, şöyle konuştu:

''Baca standartlara uygun olmalı, mümkünse tek kolonlu bacaya birden fazla giriş yapılmamalı, bağlantısı da dik eğimli olmalı. Baca ve duvar arasında tam bir sızdırmazlık imkanı olması, cihazların atık gazlarını bacaya iten borular, cihazın davlumbaz üzerinden en az 40 santimetre dik olarak yükselmeli. Aynı zamanda atık gaz çıkış borusu da baca kesintisini daraltmayacak şekilde olmalı. Aynı zamanda atık gaz çıkış boruları merdiven sahanlığı, bina girişleri, havalandırma boşlukları, çatı arası, yatak odası, banyo ve tuvaletlerden getirilmemeli, şofbenin montaj yapılacağı yer de mekan olarak yeterli büyüklükte olmalı. Gaz kaçağı hissedildiğinde yine vana ve tüp dedantörü mutlaka en kısa sürede kapatılmalı, servis yetkilisine haber verilmeli.''

-KÖMÜRLÜ SOBALAR-

Atıcı, kömür sobasının da üstten tutuşturulmasının son derece sakıncalı olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

''Tutuşması güç olan yakıtlar kesinlikle sönmekte olan sobaya konulmamalı. Yakıt iyi olsa bile yavaş yavaş ilave edilmeli. Yatmadan önce de kesinlikle sobaya kömür atılmamalı, soba yanıyorsa odada yatılmamalı. Lodoslu havalarda kesinlikle soba yakılmamalı. Sobaların ve bacaların bakımı ve temizliği de ihmal edilmemeli.''


AA


Sağlık Rehberi

MollaCami.Com