Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Mamutlar Geliyor!



Bilim insanları, ilk kez soyu tükenmiş bir hayvanın genetik şifresinin büyük bir kısmını çözmeyi başardılar: buzul devrinin mamutları. Tarih öncesine ait hayvanların yeniden yaşama döndürüldüğü Jurassic Park hayallerine bir adım daha yaklaşan araştırmacılar, mamutların 3 milyardan fazla DNA birimini detaylı olarak gösteren ilk taslak çalışmalarını geçtiğimiz hafta yayınladılar. Mamut genomunun henüz yalnızca %80’i tamamlanmış durumda. Ancak, bilim insanları için bu yüzde yeterli.

Sibirya’daki kalıcı buzullar içinde bulunan mamut tüylerinden yola çıkan bu son derece pahalı proje, biyologlara tarih öncesinden kalan DNA örnekleri üzerinde çalışabilmeleri için yeni bir teknik armağan etti. Daha önceki çalışmalarda kemik örnekleri kullanılmıştı. Ancak, fosilleşme sürecinde virüs ve parazitlerin kemikleri istila etmesi nedeniyle, elde edilen genetik verilerin bir kısmı da bu canlılara ait oluyordu.

Bunun bir örneği, Neanderthal DNA’sı üzerindeki çalışmalar. Bahsini ettiğimiz bu zorluk nedeniyle, elde edilen genetik maddenin yalnızca %6 kadar küçük bir kısmı gerçekten tarih öncesi insanına ait; gerisiyse parazit canlılara. Saç ve tüy gibi örnekler üzerinde yapılan çalışmalarsa, daha verimli ve bu nedenle de daha hızlı sonuç veriyor. Bilim insanları, bu yeni teknik sayesinde son 100 bin yıl içerisinde soyu tükenmiş olan herhangi bir canlının yeniden yaşama döndürülebileceğini belirtiyorlar. Dinozor meraklıları içinse haber kötü: Dinozorların dönemi olan Jurassic, bu aralığın dışında kalıyor.


Elde edilen verilerin ışığında bir mamutun canlandırılması gerçekten de mümkün olacak mı, henüz bilinmiyor. Ancak, en azından, mamutlar ve günümüzde yaşayan akrabaları olan filler arasındaki benzerlikler (ve farklar) çalışılabilecek. Yine de, bu iki canlının karışımı olan melez bir “tüylü fil” üretilecek olsa, bunu görmek de son derece ilginç olabilir!

zaman gösterecek


Teknolojik Gelismeler

MollaCami.Com