Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


ÇOCUK VE BİLGİSAYAR

Anne babaların başları bilgisayar başından ayrılmak istemeyen çocuklarıyla dertte. Çocukların % 90’ının bilgisayarı dersleri için değil oyun oynamak için kullandıklarını biliyoruz. Maalesef araştırmalar bilgisayar oyunları içinde de en çok savaş oyunlarının tercih edildiğini gösteriyor, yani çocuklarımız bu oyunlarla daha çok “öldürmeyi” ve “yok etmeyi” öğreniyorlar...
Bence bilgisayar ve televizyon’un çocuklara yaptığı en büyük kötülük onların “Canlarının sıkılmasına” mani olmasıdır. Bunda ne kötülük var demeyin; “Can sıkıntısı” çocuğu düşünmeye ve araştırmaya sevk eder; yenidünyaları araştırmasını sağlar. Kâğıttan uçak, bezden bebek, çıtalarla uçurtma, tahtadan araba yapmayı hep canımızın sıkılması sayesinde öğrenmedik mi?. Çocukken yaptığımız bu uğraşlar yaratıcılığı geliştiren, bittiğinde “bunu ben yaptım” dedirten ve kalıcı mutluluk veren uğraşlardır. “Başlamayı”, “Sebat etmeyi” ve “Başlanılan işi bitirmeyi” öğretir. İlk yaptığım uçurtmayı günlerce evin başköşesinde sakladığımı hatırlıyorum. Eve gelen herkese gösterip “ben yaptım” diye gururla öğündüğümü söylememe gerek yok.
Bilgisayar oyunlarının çocuklara verdiği mutluluk ise saman alevi gibi çabuk sönen “anlık” mutluluktur. Elleri kumandada, gözleri ekrana dikili iken onlardan keyiflisi yoktur, oyun bittiği anda ise dünyanın en mutsuz çocuğu olurlar. Artık akıllarında ki tek şey, bundan sonra hangi oyunu ne zaman oynayacaklarıdır.....
Geçenlerde bir arkadaşımla konuşuyorduk; “Benim çocuğum derslerini yapıyor, sınıfını geçiyor, istediği kadar da bilgisayar oynar...” dedi. Çocuğu için başarı kıstası sadece sınıfını geçmesi olan veliler için bu sav doğru olabilir. Benim, bilgisayarın karşısına oturduğu zaman yemek yemeyi bile unutan bir oğlum olduğu için bizim evde bu konuda her zaman bazı kurallar oldu. Aynı sorunla karşı karşıya iseniz bu tedbirleri size de öneririm. Liseye giden oğluma, ilköğretim hayatı boyunca hafta içi günde sadece yarım saat, hafta sonu bir saat bilgisayar kullanma izni verdim. Bu sene lise sonda olduğu için “haftada” sadece bir saat bilgisayar kullanabiliyor. Buna karşılık istediği kadar akordiyon çalabilir, kitap okuyup spor yapabilir.
Geçen hafta gazetelerde Microsoft’un kurucusu Bill Gates’in açıklaması vardı; 10 yaşında ki kızları Jennifer’e hafta için 45 dakika, hafta sonu ise 1 saat bilgisayar izni vermişler. Gördüğünüz gibi bilgisayar denince ilk akla gelen adam bile bu konuda önlem almak zorunda kaldı. Sizlere de tavsiyem özellikle okul zamanı çocuklarınızın “Bütün arkadaşlarım bilgisayarda oyun oynuyor.” veya “Dersimi bitirdikten sonra oynuyorum...” ricalarına kanmamanız. Arkadaşlarınızın “Canım bu çağda bilgisayar olmadan olur mu....” uyarılarını duymazdan gelin. “Sadece yarım saat oynıycam... ” diye izin isterlerse süreyi aşmadığından emin olun. Bazı çocukların; ne verirseniz bir fazlasını istediklerini, yarım saatlik izini, zamanla iki üç saate çıkarmak isteyeceğini unutmayın.


Dr. Murat Kinioglu


Çocuk Egitimi ve Gelişimi

MollaCami.Com