Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Gül, rekor oyla geçen özgürlük düzenlemesini imzaladı

Gül, rekor oyla geçen özgürlük düzenlemesini imzaladı


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, türbanın yükseköğretimde serbest bırakılmasını içeren Anayasa'nın 10 ve 42. maddelerinde değişiklik öngören yasayı onayladı.




Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün imza gerekçesi


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Genel Kurulu'nda zorunlu referandum sınırı olan 367'nin üstünde rekor sayılabilecek 411 oyla kabul edilen 5735 sayılı yasayı onayladı.

Yasa ile Anayasanın 10. maddesi, "Devlet organları ve idari makamları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır" şeklinde değişti.

Anayasanın "Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi" başlıklı 42. maddesine ise "Kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yüksek öğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez. Bu hakkın kullanımının sınırları kanunla belirlenir" fıkrası eklendi.


Çankaya Köşkü'nden yapılan açıklamada şöyle denildi.

5735 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla ilgili olarak yapılan incelemede, Anayasanın 10'uncu ve 42'nci maddelerine eklenmesi öngörülen hükümlerin, Anayasada zaten var olan hükümleri daha ayrıntılı bir şekilde tavzih ve teyit etmek suretiyle kanun önünde eşitlik ilkesini ve eğitim ve öğrenim hakkını güçlendirmeyi hedeflediği anlaşılmıştır. İncelenen Kanunla yapılan düzenlemeler hukukun genel ilkelerine, Cumhuriyetin temel niteliklerine ve Anayasa değişikliğine ilişkin şekil kurallarına aykırı bulunmamıştır.

Diğer taraftan, anılan Kanun Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde grubu bulunan dört siyasi partiden üçünün desteğine ve milletvekillerinin geniş bir mutabakatına dayalı olarak 411 oyla kabul edilmiştir. Bu, genel seçimlerdeki oyların yaklaşık olarak % 80?ine tekabül etmektedir. Çeşitli kamuoyu araştırmalarında da, sorunun çözümü konusunda genel bir eğilimin ortaya konduğu görülmektedir. Anılan Kanuna ilişkin tartışmalar ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nce kabul edilmesinden sonra Cumhurbaşkanlığına iletilen görüşler sebebiyle, Sayın Cumhurbaşkanımız konunun uzmanlarıyla görüşmüş ve konunun her yönüyle değerlendirilmesi için ayrıntılı incelemeler yaptırmıştır.

Ayrıca, sorunun çözümüne yönelik olarak bazı sivil toplum kuruluşlarınca getirilen alternatif öneriler değerlendirilmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımız, meselenin Anayasa değişikliğine gerek kalmadan partiler arasında sağlanacak bir mutabakatla çözümü için sivil toplum örgütlerinin başlattıkları iyiniyetli girişimlere fırsat vermek amacıyla bir süre beklemeyi uygun bulmuşlar ve bu girişimlerin sonuçlanmasını beklemişlerdir.

Ancak, kanunların yayımlanması için Anayasanın 89'uncu maddesinde öngörülen süre içinde söz konusu girişimlerden bir sonuç alınamayacağı anlaşılmıştır.

Bu sebeplerle, anılan Kanun Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Anayasanın 89'uncu ve 104'üncü maddeleri uyarınca yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilmiştir.

Bununla birlikte, bazı vatandaşlarımızın endişelerinin de anlayışla karşılanmasında ve bu endişeleri giderecek düzenlemelerin hayata geçirilmesinde zorunluluk bulunmaktadır.

Sayın Cumhurbaşkanımız bu kaygıların giderilmesi konusunda azami hassasiyet ve özenin gösterilmesi gereğine inanmaktadır.

Ayrıca, diğer temel hak ve hürriyetleri güçlendirecek düzenlemelere hız kazandırılması ve Avrupa Birliği'ne tam üyelik sürecinin gerektirdiği reformlara öncelik verilmesi de Sayın Cumhurbaşkanımızca gerekli görülmektedir

"TEŞEKKÜRLER SAYIN CUMHURBAŞKANIM
GERÇEKTEN BAŞÖRTÜSÜ ZULMÜNÜ BELKİ BİR NEBZE GİDERECEK OLAN BU DEĞİŞİKLİĞİN AZİZ MİLLETİMİZE HAYIRLI OLMASINI DİLİYOR VE SAYGILAR SUNUYORUM"

amin..iNŞALLAH hayırLa sonuçLanır.. :)
göz aydın demek düştü :)

insallah uygulanir ve magdur olanlar af olunur,


insallah uygulanir ve magdur olanlar af olunur,


amin kardeşim inşaallah


"TEŞEKKÜRLER SAYIN CUMHURBAŞKANIM
GERÇEKTEN BAŞÖRTÜSÜ ZULMÜNÜ BELKİ BİR NEBZE GİDERECEK OLAN BU DEĞİŞİKLİĞİN AZİZ MİLLETİMİZE HAYIRLI OLMASINI DİLİYOR VE SAYGILAR SUNUYORUM"



bende çok tşk ediyorum çok sevindim Allah razı olsun...


"TEŞEKKÜRLER SAYIN CUMHURBAŞKANIM
GERÇEKTEN BAŞÖRTÜSÜ ZULMÜNÜ BELKİ BİR NEBZE GİDERECEK OLAN BU DEĞİŞİKLİĞİN AZİZ MİLLETİMİZE HAYIRLI OLMASINI DİLİYOR VE SAYGILAR SUNUYORUM"



YÖK Başkanı son noktayı koydu


YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını öngören değişikliklerin yapıldığı Anayasa'nın 10 ve 42. maddelerine göre uygulama yapılabilmesi için ayrıca bir kanuni düzenlemeye ihtiyaç bulunmadığını bildirdi.


YÖK Başkanı Özcan, üniversite rektörlüklerine gönderdiği yazıda, TBMM'de aynen kabul edilerek kanunlaşan söz konusu anayasa değişikliğinin dün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, ''Bu itibarla söz konusu Anayasa değişikliği göz önünde bulundurulmak suretiyle uygulama yapılması, kamu görevi ifa eden yükseköğretim kurumlarının yöneticilerinin görev, yetki ve sorumluluğunda olduğu izahtan varestedir'' dedi.

Özcan, Anayasa'nın 10 ve 42. maddelerine göre uygulama yapılabilmesi için ayrıca bir kanuni düzenlemeye ihtiyaç bulunmadığını ifade ederek, şunları kaydetti:

''Çünkü halen yürürlükte olan kanunlarda da hangi kıyafetlerin toplumsal ortamda giyilemeyeceğine dair açık düzenlemeler yer almaktadır. Anayasa'nın 174. maddesiyle koruma altına alınan inkılap kanunlarından birini oluşturan 2596 sayılı Bazı Kisvelerin Giyilemeyeceğine Dair Kanun bu konuda örnek olarak gösterilebilir. Bu bakımdan Anayasa'nın 10 ve 42. maddeleri hükümleri karşısında ancak kimliği teşhis edilemeyecek bir durumda bulunan kişilerin yükseköğretim kurumlarının bina, eklenti ve yerleşke alanlarına alınmaması yönünde tedbirler alınabilir.''



zaman

yarından itibaren çok şükür artık üniversiteye türbanla girilebilecek

darısı kamusal alanın başına inşallah

amin

aminnnn


Güncel Haberler

MollaCami.Com