Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Redhouse – Osmanlıca İngilizce Sözlük ve Gramer Kitabı

Bana çok enteresan gelen bir kitabı paylaşmak istiyorum. 19. yüzyılın sonlarına doğru yayınlanmış osmanlıca ingilizce sözlük ve gramer kitabı. Çok eğlenceli. Basit bir ingilizceyle yazılmış. Orta derece ingilizce bilenler için okuması zor olmayacaktır. Arşivde saklanası bir kitap :)

"Osmanlıca – İngilizce sözlük niteliğinde Osmanlıcadan İngilizceye yapılan ilk ve kapsamlı lügattir. 1890’da 12 cild halinde yayımlandı. Sir James W. Redhouse’ın el yazması olan eserinin orijinal bu gün British Museum’da dır.


Sir James William Redhouse
Osmanlıca harflere göre alfabetik sıralanan sözlükte kelimelerin Arapça, Farsça, Türkçe mensubiyetleri gösterilmekte, latin harfi okunuşları ile, türü belirtilmekte, numaralarla anlam farkları ve deyimler İngilizce verilmektedir.

Sözlük yazarı Sir James W. Redhouse 30 Aralık 1811’de Londra’da doğmuştur. 1819’da yetim ve öksüz kalarak Christ’s Hospital adlı yardım ve eğitim vakfına yerleştirilmiştir. Burada denizcilik, haritacılık, teknik resim, trigonometri gibi konularda tahsil görmüştür. 1826′da disiplinsizlik nedeniyle okuldan uzaklaştırılınca, Akdeniz’e açılan bir gemi ile yolculuğa çıkmış ve İstanbul’a gelmiştir. İstanbul’da Mühendishane-i Berri-i Hümayun’da teknik ressam olarak uzun yıllar çalışır burada kaldığı 8 yıllık sürede Türkçe, Arapça, Farsça ve Fransızca öğrenir.

1840′tan sonra Hariciye Nezareti tercümanı olarak görev alır ve dış temasların çevirisini yürüttür. 1853′de İngiltere’ye dönerek, dışişlerinde Doğu dilleri tercümanlığı yapar. Royal Asiatic Society derneği üyeliğine seçilir ve, Sir unvanı alır. 1892′de vefat eder."

[right]tarihvemedeniyet.org[/right]

indirmek için

Redhouse Osmanlıca İng. Sözlük
Osm. İng. Gramer Kitabı

şifre ne? >:(


şifre ne? >:(


şifre ne arasın pdf bunlar :)

:) ;) ;D >:( :o 8) ??? ::) :P :-[ :-X :-\ :-* :'(


şifre ne arasın pdf bunlar :)


Osmanlica

MollaCami.Com