Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Yedikıta Dergisi 29. Sayı



Yedikıta'da bu ay, "Türk-Tatarların Bilinmeyen Hikayesi" başlığıyla, Rus işgaliyle birlikte göç etmek zorunda kalan İdil-Ural Türkleri'nin Uzakdoğu'daki var oluş mücadelesi masaya yatırılıyor.

Göç ettikleri topraklarda "Mahalle-i İslamiye"ler kurarak gurbette birbirlerine sımsıkı sarılan İdil-Ural Türkleri okullar, camiler ve matbaalar kurmuşlar; kültürel faaliyetlerde bulunarak bir varoluş mücadelesi ortaya koymuşlardı. Uzakdoğu'daki Tatar-Türklerinin hikayesi ülkemizde pek bilinmemekle birlikte, o devir üzerine pek fazla arşatırma da yapılmıyor. İdil-Ural Türklerinin ana yurtlarından dünyanın çeşitli bölgelerine göçlerini, özellikle Japonya'daki varoluş mücadelelerini ibret aynası olarak okumamız gerekir.

Yedikıta'da bu ay, yine sansasyonel olacak bir makale yer alıyor. Fetihten sonra Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul'a girişini tasvir eden meşhur tablo Fausto Zonaro'ya ait; ancak bu tasvirin neredeyse aynısını Zonaro'dan yıllar once, Osmanlı'nın meşhur ressamlarından Hasan Rıza'nın yaptığını biliyor muydunuz? Sanat eserlerini korumak için hayatını feda eden Hasan Rıza ve Zonaro'nun fırçasına dolanan sanat eserleri; "Fatih'in Yanındaki Yeniçeri" adlı makaleyle Ahmet Pak'ın kaleminden Yedikıta'da...

Yedikıta, 2011 Masa Takvimi hediyesiyle seçkin bayii ve kitap evlerinde...

elime geçti.şu sıralar okuma fırsatımda var.gerçekten hariha hazırlanıyor.emeği geçenler sağolsun

bu verimli dergiyi bizlere hatırlattığın için teşekkür ederiz h.shn


Tavsiye Kitaplar

MollaCami.Com