Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Kulluğun maksadı nefsi öldürmek mi?

İbadetlerden maksat, kulların ihsan mertebelerine ulaşmalarını sağlamaktır. Ancak bu sağlanırken onların gerekli ihtiyaçlarını karşılamaları engellenmeyecek, herhangi bir hakkı ihlal etmelerine imkân verilmeyecektir.

Selman’ın (r.a.), "Şüphesiz gözlerinin, üzerinde bir hakkı vardır, eşinin üzerinde bir hakkı vardır." demesi ve Rasûlullah'ın (s.a.) onu tasdik etmesi bu manayı ifade etmektedir. Rasûlullah (s.a.), "Ben hem oruç tutarım, hem de yerim; geceleri hem ibadet ederim hem de uyurum, kadınlarla evlenirim. Kim benim sünnetimden yüz çevirirse, o benden değildir. (Buhârî, Nikâh, 1.) buyurmuştur.

İbadetlerden beklenen amaç, nefsin istikâmet kazanması, eğriliğinin giderilmesidir; yoksa onun öldürülmesi değildir. Çünkü nefsin öldürülmesi, çoğunluk hakkında zaten imkânsızdır (ve fıtrata da aykırıdır).

Bu manada Rasûlullah (s.a.) şöyle buyurmuş¬tur:
"İstikâmet sahibi olun, sizin için sünnet kılınan yoldan sapmayın; amellerden güç yetirdiğiniz kadarını işleyin. (Muvatta, Taharet, 36; İbn Mâce, Taharet, 4.)

İstikâmet, nefsi melekî lezzetlerden haz almak, hayvani rezaletlerden de elem duymak için uyarmaya yeterli olacak, hayvanı yönünün melekî yönüne uymasını aklettirebilecek bir miktarla gerçekleşir. Eğer bu miktardan fazla olacak olursa, o zaman nefis onu itiyat edinir ve artık ondan faydalanamaz. (Şah Veliyyullah Dihlevî, Hüccetullâhi’l-Bâliğa)

Allah razi olsun.

Allah razi olsun.


Amin.Cümlemizden inşaallah.

Rabbimiz,istikamet sahibi olanlardan eylesin.

Allah razı olsun, hakiki KUL olmayı nasip etsin.


Allah razı olsun, hakiki KUL olmayı nasip etsin.


Hayatın İçinden İslam

MollaCami.Com