Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Şeytan zorla birşey yaptırabilir mi?

Şeytan zorla bir şey yaptırabilir mi?

Acaba şeytan insanlar üzerinde bir yaptırım gücüne sahip midir?
Pek çok insan, şeytanın çok güçlü olduğunu zanneder. Hâlbuki Kur’an bunun böyle olmadığını şöyle haber verir:
“Şüphesiz şeytanın hilesi çok zayıftır.” (Nisa Suresi, 76)

Pek çok ayet de şeytanın insanlar üzerinde bir yaptırım gücü (sultanı) olmadığını bildirir. (Mesela, İbrahim, 22; Hicr, 42; Nahl, 99; İsra, 65; Sebe, 21)

Bu durum, insanın sorumluluğu açısından son derece önemlidir. Eğer şeytan, böyle bir güce sahip olsaydı, o zaman insanlar “Ya Rabbi, sen bize şeytanı musallat ettin. O da bizim irademizi elimizden aldı. Bize bu günahları zorla yaptırdı...” şeklinde Allah’ın huzurunda özür beyan ederlerdi. Hâlbuki şeytanın yaptığı sadece vesvese vermekten, çirkinlikleri, günahları güzel göstermekten ibarettir. İnsan, ister bu vesveseye uyar, günahkâr olur; isterse uymaz, Allah katında derece kazanır.
Şeytanın hilesi çok zayıf ve insanlar üzerinde bir yaptırım gücü olmamakla beraber, insanların şeytana takılıp kalmalarını nasıl anlamak gerekir?

Örümceğin ağı zayıftır ama sinekler ona takılmaktan kurtulamazlar. Benzeri bir şekilde şeytanın da hileleri çok zayıf olmakla beraber nice insan onun hile ve tuzaklarına takılır kalır. Bu durum onun güç ve kuvvetinden değil, insanın cehalet, gaflet, iradesizlik gibi hallerininden kaynaklanmaktadır.

Alıntı,.

Paylaşım için Cenab-ı Allah -c.c.- razı olsun.

“İblis dedi ki: Ya Rabbi! Beni azdırmana karşılık, yemin ederim ki ben de dünyada onlara günahları süslü göstereceğim ve senin ihlasa erdirdiğin kulların müstesna, hepsini azdıracağım”(Hicr,15/39-40)

Şeytanın şerrinden korunmak için ihlâslı olmak, her zaman, her yerde, her işte, kalbini, aklını, duygularını Allah’ın rızasına muvafık şeklil kullanmalı ve sadece ve sadece ona sığınmalıdır.

Şayet o dilemezse, tüm dünya bir olsa hiçbir şey yapamaz,
Şayet o dilerse, tüm dünya bir olsa ona mani olamaz.

Cenab-ı Allah -c.c.- razı olsun.

http://www.mollacami.net/forum/index.php/topic,28854.0.html


Hayatın İçinden İslam

MollaCami.Com