Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Çocuğunuz hiç söz dinlemiyor mu?

Çocuğunuzu yalnız kaldığınızda uyarın. Aksi takdirde hiçbir zaman sözünüzü dinlemeyecektir.


Mother&Baby Dergisi çocuklarla doğru iletişim kurmanın yollarını sıraladı. İşte “Çocuğum hiç söz dinlemiyor” diyen anne ve babaların yapması gerekenler:

- Gelişim dönemine uygun mesajlar verin. Çocuğunuz 2-3 yaşındaysa genellikle 2 kelimeden oluşan, 3-4 yaşlarındaysa 3 kelimeden oluşan cümleler kurmaya özen gösterin.

- Konuşurken ve onu dinlerken göz teması kurmaya çalışın. Bu çocuğunuza önemsendiğini hissettirecek ve özgüvenini destekleyecektir.

- Eğlenerek yaptığı bir şeyi bölmeyin. Bulunduğunuz yeri terk etmeden 15-30 dakika önce ‘Az sonra kalkacağız, istersen yavaş yavaş oyununu tamamla’ şeklinde birmesaj vermeniz hemsizi hemde çocuğunuzu rahatlatacaktır.

- Çocuklar sıklıkla yapmaması gereken şeyleri yapar ve bu durumbiz yetişkinler için zaman zaman zorlayıcıdır. Böyle bir durumda onunla yalnız konuşmanız en iyisi olacaktır. Akranlarının ya da aileden olmayan kişilerin yanında eleştirilmek çocuğunuzu öfkelendirecektir. Sonrasında size daha çok kızdığı için aynı davranışları tekrar sergileyecektir.

- Etiketleme yapmayın. Örneğin “Benim çocuğum çok dağınık ya da çok şımarık” gibi. Bu kendini kötü hissettirecek ve çocukta özgüven sorunu yaratacaktır.

- İsteklerinizi sinirlenerek anlatmak yerine sakin bir şekilde konuşun. Örneğin oyuncaklarını toplamıyor. Bu durumun sizi ne kadar üzdüğünü anlatın. Ondan istediğinizi net bir şekilde söyleyin. Böylece çocuk bunu kişiliğine bir saldırı olarak görmez ve özgüveni de zedelenmez. Ve oyuncakları toplamaya başlar.


Çocuk Egitimi ve Gelişimi

MollaCami.Com