Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Tavs bin El Yemani(R.A.)

CİHADIN EFDALİ ZALİME HAKİKATİ SÖYLEMEK.

Emevi halifelerinden Hişam bir gün Tavs bin El Yemani(R.A.)’yi huzuruna çağırmıştı. Tavs bin El Yemani(R.A.) da huzuruna girince O’na sadece:
“Esselamü aleyk ya Hişam !”hitabıyla, müsaade almadan geçip karşısına oturmuş ve “nasılsın Hişam?” demişti.

Halife bu hallerden son derece hiddetlenmıiş. Tavs bin El Yemani(R.A.)’ın katlini emredecek dereceye gelmiş, fakat hiddetini belli etmeden ona:
-Tavs niçin bu şekilde hareket ettin? Demişti.
-Ne yaptım?
Hişam büsbütün sinirlenerek:
-Karşımda ayakkabılarını çıkardın, elimi öpmedin, Halifelere mahsus selamı vermedin, soyadımı zikretmeden sadece ismimi söyledin, müsadesiz karşıma otudun,”Hişam nasılsın? Dedin!

Tavs bin El Yemani(R.A.)sükûnetle şu cevabı verdi:
-Karşında ayaklarımı öıkardıysam bu ayakkabıları her gün beş kere Cenab-ı Hak’kın huzurunda çıkarıyorum. Evet, elini öpmedim. Zira İmam Ali (R.A.) efendimizin şu sözünü işitmiştim:

“Bir insan aşırı muhabbet hissiyle karısının ve aşırı merhamet sebebiyle de yavrusunun ellerinden başka eli öpmesi caiz değildir.”

Size hilafet selamı vermeyişime gelince:
Herkesin hükümdarlığınızdan memnun olmadığını gördüm. Binaenaleyh yalan söylemek istemedim. Karşınıza oturduysam; yine İmam Ali (R.A.) efendimiz buyuruyor ki:
“Cehennem ehlinden bir adamı görmek isterseniz kendi oturduğu halde etrafındakileri ayakta bekleten bir adam bakınız!”

Bunun üzerine Hişam’ın hiddeti tamamen yatışmış ve Tavs bin El Yemani(R.A.)’a “beni irşad et” ricasında bulunmuştu. Tavs bin El Yemani(R.A.) da:
İmam Ali (R.A.) efendimizin şu sözleri söylediğini işitmiştim:
“Cehennemde dağ gibi yılanlar, katır kadar akrepler vardır ki: teb’ası arasında adalet icra etmeyen hükümdarları sokarlar” demiş ve halifenin huzurundan ayrılıp gitmişti.

Cehennemde dağ gibi yılanlar, katır kadar akrepler vardır ki: teb’ası arasında adalet icra etmeyen hükümdarları sokarlar” şimdi hangi hükümdar buna uyuyor paylaşım için teşekkürler


Cehennemde dağ gibi yılanlar, katır kadar akrepler vardır ki: teb’ası arasında adalet icra etmeyen hükümdarları sokarlar” şimdi hangi hükümdar buna uyuyor paylaşım için teşekkürler



teşekkürler

bunun bir benzerini süfyanı sevri nin menakıbında da okumuş tum sanki yinede güzeldi
Çok güzel bir paylaşım allah razi olsun


İz Bırakanlar (İslâm Büyükleri)

MollaCami.Com