Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Pakistan'a yardımlar hız kesmiyor



Pakistan'da 2005 yılında meydana gelen deprem sırasında bölgede görev yapan Afet Yönetim Danışmanı Ersoy, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

2005 yılındaki depremin merkezini Pakistan'ın Muzafferebad Bölgesi'nde etkili olduğunu ifade ederek, 33.5 milyon insanın evsiz, 75 binden fazla insanında hayatını kaybettiğini anımsattı.

Deprem sonrası bölgeye gelen Türk Kızılayı'nın depremzedelere 4 yıl boyunca barınma, sağlık, eğitim, psikososyal ve rehabilitasyon konusunda yardımda bulunduklarına işaret eden Ersoy, toplumda afet bilinci oluşturulması ve toplumun afetlerlerle başa çıkabilmesi konusunda eğitim faaliyetlerinde bulunduklarını söyledi.

-BÖLGEYE İLK GELEN YARDIM EKİBİ-

Ersoy, 2005 yılındaki deprem sırasında alt yapısını kaybeden Pakistan Kızılayı'na Türk Kızılayı'nın birçok alanda destek verdiğini anımsatarak, Pakistan Kızılayı'na modern ekipman ve araçlarla donatılan Afet Yönetim merkezi inşa ettiklerini söyledi.

Türk Kızılayı'nın 2005'ten bu yana bölgede faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade eden Ersoy, sel felaketi sonrasında bölgeye ilk gelen yardım kuruluşunun Türk Kızılay'ı olduğunu kaydetti. Pakistan'da her yıl Temmuz ve Ağustos aylarında muson yağmurlarının etkili olduğunu ifade eden Ersoy, Küresel iklim değişikliği etkisi nedeniyle Muson yağmurlarının nitelik değiştirdiğini ve yağmurların afete dönüştüğünü söyledi.

Pakistan'daki selin afete dönüşerek yaşamı sekteye uğrattığını ifade ederek sözlerine şöyle devam etti:

''Sel felaketi; Pakistan'ı sosyal, ekonomik ve psikolojik olarak derinden etkiyerek 50 yıl geriye götürmüştür. 2005 yılındaki depremde elde edilen dersler ışığında gerek hükümet gerekse Pakistan Kızılay'ı nezrinde sel felaketine müdahale faaliyetleri yakından takip edilmiştir. Selin meydana geldiği 21 Temmuz'dan itibaren Türk Kızılayı'nın Pakistan Kızılayı'na kazandırdığı Afet Yönetim ve Lojistik Merkezi'nde Kriz masası oluşturarak çalışmalarına başlamıştır. Bütün gelişmeleri bu merkezde takip eden Türk Kızılay'ı Muson yağmurlarının meydana getireceği kayıpları öngörerek 2005 yılında olduğu gibi felakete ilk müdahalede bulunan en son alandan ayrılan kurum olmuştur. Pakistan'a en çok ihtiyaç duyulan gıda, sağlık malzemesi, temiz su, barınma ve barınma malzemelerini 7 uçakla bölgeye gönderildi.''

Ersoy kuzeyden güneye ülkeyi etkisine alan yüzde 70'ini sular altında bırakan sele müdahale kapsamında bütün uluslararası yardım kuruluşlarının dikkatini Pakistan'a çekmeye çalıştıklarını ifade ederek, ''Türk Kızılay'ı tarihindeki en büyük insanı yardım operasyonlarından birini daha gerçekleştiriyor.'' dedi.

Bu arada, bölgeye gelen Türk Kızılay'ı delegasyon Başkanı Mustafa Yılmaz başkanlığındaki ekibe önümüzdeki günlerde katılımların olacağı belirtildi.


Pakistan'a yardımlar hız kesmiyor

8 milyon insanın ölüm kalım savaşı verdiği Pakistan'a Türkiye'den yapılan yardımlar artarak devam ediyor. Yaklaşık bir aydır selle boğuşan ülkeye gönderilen yardım kervanına Dışişleri Bakanlığı da katıldı. Afet bölgesinde tam donanımlı iki sahra hastanesi kuran bakanlık, 40 sağlık personelini bölgeye gönderdi. Kızılay'ın 50 tonluk insanî yardım malzemesini taşıyan kargo uçağı da İslamabad'a indi.

Türkiye, son 80 yılın en büyük felaketini yaşayan Pakistan için seferber oldu. Bir aydır selle boğuşan ülke için yola çıkan yardım kervanına Dışişleri Bakanlığı da katıldı. Bakanlık, muson yağmurlarının göle çevirdiği Sindh, Khairpur ve Belucistan eyaletlerinde sahra hastanesi kuruyor. Hastanelerde görevlendirilecek 40 sağlık personeli bölgeye gönderildi. Genelkurmay Başkanlığı'nın Pakistan'a tahsis ettiği C-130 tipi askeri kargo uçağı da Türkiye'nin ulaştırılan yardımlarının ülke içinde dağıtımına yardımcı oluyor. Türk Kızılayı da yardımlara hız verdi. Kurum, afetzedelerin acil ihtiyaçlarının karşılanması için otuz Mevlana evi, rulo yatak, battaniye, gıda ve içme suyundan oluşan 150 bin dolarlık 50 tonluk malzemeyi kargo uçağıyla İslamabad'a ulaştırdı. Başbakanlık'ın Pakistan halkına sahip çıkması yardımların katlanmasına yol açtı. Selzedelerin feryadına işadamları da kayıtsız kalmadı. Bu kapsamda Anadolu Genç İş Adamları Derneği (AGİAD), Kimse Yok mu ile birlikte afetzedeler için kampanya başlattı.

AGİAD Başkanı Musa Aksoy, Kırıkkale ekonomisine yön veren işadamlarının yanı sıra tüm Kırıkkalelilerin bu kampanyaya maddi ve manevi destek vereceklerine inandıklarını söyledi. İslam dünyası Ramazan sevincini yaşarken Pakistan'ın, tarihinin en büyük felaketiyle sarsıldığını belirten Musa Aksoy, "Bir gece öncesine kadar Ramazan hazırlığı yapan milyonlarca Pakistanlı, bir gece sonra her şeyini kaybetmiş olarak uyandı. Kurtuluş Savaşı'nda kollarındaki bilezikleri çıkarıp Türklere gönderen kardeş ülke Pakistan, canlarını, evlerini, hayvanlarını ve topraklarını kaybetti. Kardeş ülkenin vefakâr halkı Ramazan ikliminin yaşandığı şu günlerde Türk halkından yardım bekliyor." dedi.

"Komşusu açken tok yatan bizden değildir." hadisini hatırlatan Aksoy, "Bu söz yalnızca kapı komşumuz için geçerli değildir. Bizden kilometrelerce uzakta olsalar da tüm inanmışlar için geçerlidir. Paylaşırken en muhtaç olanları öncelemek boynumuzun borcudur." diye konuştu.

AGİAD'ın başlattığı kampanyada toplanan yardımlar, Kimse Yok mu Derneği tarafından 26 Ağustos Perşembe günü Ankara'dan hareket edecek trenle bölgeye ulaştırılacak. Dernek ayrıca afetzedeler için sıcak ve soğuğa karşı izolasyonlu, 24 metrekarelik ev tipi çadırlardan oluşan iki kent kuracak. Ramazan'ı buruk geçiren Pakistan halkına yardım göndermek isteyenler, kampanyaya www.kimseyokmu.org.tr adresinden kredi kartıyla online bağış yapabilir.
AA

mevlam yar ve yardımcıları olsun

Pakistan'da 2 bin kişinin hayatını kaybettiği sel bölgesinde ülkeyi boydanboya kesen nehirlerin etrafındaki tarım arazilerinin tamamı sular altında kalırken, arazilerden kurtulanların içler acısı hali de yürek sızlatıyor...
Pakistan'da sel sonrası çaresizlik içinde yardım bekleyen insanlara hayatta kalabilme savaşı veriyorlar... Yiyecek ve içme suyu sıkıntısı çeken vatandaşlardan şanslı olanlar kendilerine çadır bulabilirken, dağıtılan yardımlarda yaşanan izdiham sıkıntının büyüklüğünü gözler önüne sermeye yetiyor...

İşte ülkeden son görüntüler:




Güncel Haberler

MollaCami.Com