Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Moskova'daki Müslümanları Ramazan heyecanı sardı

http://image.samanyoluhaber.com/Images/News/200985/81861.jpg
Yaklaşık 2 milyon Müslüman'ın yaşadığı başkentteki camilerde ve helal gıda satan marketlerde büyük bir hareketlilik yaşanıyor. Müslümanlar, Moskova'daki camilerin çevresinde kurulan Ramazan tezgahları ve helal alış veriş marketlerine akın ediyor. Helal mağazalarda alış veriş telaşındaki inananlar misafirlerine en iyi yemekleri hazırlayabilmek için koşuşturuyor. Ezan saati yaklaştıkça Merkez Cami'nin avlusuna akın eden Tatar, Başkırt, Özbek, Kırgız ve başka etniklerden oluşan Rusya Müslümanları birbirlerinin Ramazan ayını tebrik ediyor.

Cami civarında iftar saatini bekleyen 78 yaşındaki Tatar kökenli Ruhulla Rahimkulov, eline aldığı bir bardak su ve ekmek parçasının hikmetini anlata anlata bitiremiyor. Moskova Tatar Aydınları Derneği üyesi olduğunu belirten Rahimkulov "Ramazan tüm ayların en mübareğidir. Herkes bu ayı bekliyordu. Bu ayda Müslümanlar namaz kılarak, oruç tutarak, umre yaparak kutsal görevi yerine getiriyor. Ramazan bizi manevi açıdan temizliyor. İnsanoğlu her şeyin kıymetini bilmeli. Elimdeki su ve ekmeyi görüyorsunuz. Bugün Rusya'da aşırı sıcaklar yaşanıyor. Sularımız tükenebilir, ekmeksiz kalabiliriz. Bu iki nimetin kıymetini bilelim. Bu bağlamda Ramazan ayı da insanları doğru yola davet ediyor." diye duygularını anlattı.

İFTAR İÇİN HERKES EVİNDEN YEMEK GETİRİYOR

Rusya Müftüler Konseyi'nin Sosyal Yardımlaşma ve Dini Eğitim Bölümü'nde ise bir başka Ramazan heyecanı var. Vakıf'ta bulunan yaklaşık 30 genç iftar sofrasına hazırlık yaparak güzel bir Ramazan dayanışması sergiledi. Evlerinde hazırladıkları börekleri, yemekleri getiren gençler ortaya muazzam bir sofra çıkartmayı çıkarttı.

Gençler iftara dakikalar kala vakıf kütüphanesindeki dini kitapları okuyarak zaman geçiriyor. İftar saati yaklaştığında eller dua için açılıyor. İftarın ardından dernek mensupları, namazı cemaatle kılıyor. Akşam namazının ardından tekrar iftar sofrasına oturan gençler,sofrada öğrencilik yıllarında yaşadıkları Ramazan hatıralarını dile getirdi. Yemeğin ardından cemaat teravih namazına hazırlanmaya başlıyor, bu kısacık zaman aralığında, kimi abdest tazelerken, kimi de Kuran-ı Kerim okuyor.

MOSKOVA'DA RAMAZAN ÇADIRI


Ramazan ayını sabırsızlıkla beklediklerini anlatan Rusya Müftüler Konseyi Sosyal Yardımlaşma ve Dini Eğitim Bölümü çalışanlarından Kamil Manapov, "Bu ayda sadece ibadetlerimizi artırmakla kalmıyoruz. Ramazan ayında topluma yararlı olmak lazım. Vakıf olarak gençlerle ilgili çeşitli sosyal aktiviteler düzenliyoruz. Moskova'da düzenlediğimiz iftar sofrasına, dostları davet ediyoruz. Ramazan ayının ikinci bölümünde de Moskova'da dev çadır sofrası kuracağız. Herkesi iftar sofrasına davet edeceğiz. Burada çeşitli din mensuplarından temsilcileri, zenginler, fakirler ve toplumun her kesiminden insanlar birlik ve beraberlik içinde iftar açacağız." dedi.

Rusya'da mevsim normallerinin çok üzerinde seyreden sıcaklıklar ve yangınlar nedeni ile duman altında Ramazan'a giren Moskovalı Müslümanlar, coğrafi yapı sebebiyle 17 saat oruç tutuyorlar.


Güncel Haberler

MollaCami.Com