Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


VADİNİN EN ZENGİNİ...


Bir zamanlar uzak ülkelerden birisinde, verimli toprakların bulunduğu bir vadide Şeka adında kibirli bir adam yaşardı. Uçsuz bucaksız topraklarında at sırtında gezip sahip olduklarıyla gururlanmayı marifet bilirdi bu adam. Bir gün yine atıyla gezerken Şakir adında ortakçı bir köylüyle karşılaştı. Şakir, büyük bir söğüt ağacının gölgesinde öğle yemeğini bitirdi, elleri havada dua ediyordu. Şeka yanına kadar geldiyse de Şakir onu görmedi. ,
Sonunda kafasını kaldırdı ve "Özür dilerim, efen¬dim. Geldiğinizi fark etmedim" dedi. "Verdiği nimetler için Rabbime şükrediyordum da."
"Hah!" diye homurdandı Şeka, Şakir'in sofrasındaki yenmemiş yarım ekmeği ve peynirleri görünce. "Bunlar benim yemeğim olsaydı şükür filan etmez¬dim!"
"Benim karnımı doyurmaya yettiler ama" diye cevapladı Şakir tevazuyla. Sonra biraz çekinerek "Si¬zinle bugün karşılaştığım iyi oldu. Dün akşam garip bir rüya gördüm."
Kibirli adam, merakla rüyasını sordu ona.
"Her taraf güzel çiçeklerle ve huzurla doluydu. Ama 'Bu gece vadinin en zengin adamı ölecek!' diye bir ses duydum."
"Rüyalar!" diye tersledi Şeka. "Anlamsız şeylerdir onlar!" Sonra da atını dört nala sürüp gözden kaybol¬du.
"Bu gece ölmek ha!" diye kendi kendine söylendi yolda. "Vadinin en zengini elbette ki benim. Ama saçma sapan bir şey bu. Telaşlanmaya gerek yok." En iyi şe¬yin, yaşlı köylünün rüyasını unutmak olduğuna karar verdi. Böylece, kendisini daha iyi hissetti. Ama içine kurt düşmüştü bir kere. Belki de sağlığı o kadar da ye¬rinde değildi. Bu düşünceyle, köyün doktorunu çağırdı. Evine gelen doktora Şakir'in rüyasında vadinin en zen¬gin adamının öleceği haberini aldığını anlattı.
"Bana anlamsız geldi" diye fikrini açıkladı doktor. "Ama için rahat etsin diye seni bir muayene edeyim. Gerekli tetkiklerden sonra yüzündeki kocaman gü¬lümsemeyle "At gibi sağlam ve sağlıklısın!" diye müj¬de verdi Şeka'ya. "Bu gece ölmen imkansız!"
Doktor tam çantasını toplayıp evden ayrılmaya hazırlanıyordu ki, kapıya bir haberci geldi nefes nefese.
"Doktor, doktor!" diye feryat etti adam. "Çabuk be¬nimle gelin! Şakir! Bizim yaşlı Şakir! Sanırım uykusun da öldü!"


katkınız için teşekkür ederim.selametle

Tesekkurler.
Kimmis zengin?
Rabbinin sükreden kulu
Gördünmü zalim kulu
Kendini bildi zengin


Edebiyat

MollaCami.Com