Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


yedi kıta dergisi 18.sayı



18.sayıdan başlıklar...

Bursa'da 700 Yaşında Bir Ulu Çınar: İnkaya Çınarı
700 yaşında olan bu ulu çınarın gövde çevresi 9.45 metre, çapı ise 3 metre. 45 metre yüksekliğindeki çınar dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilerini gölgesinde ağırlıyor.

Ana gibi yar, Bağdat gibi diyar olmaz
Bağdat, öyle sevimli bir beldedir ki, "Bağdat gibi diyar olmaz." diye tarif etmiştir onu ecdadımız. Söz bu kadar değildir elbette. "Ana gibi yar, Bağdat gibi diyar olmaz." Bu darbı mesel hakikatte farklı bir manada kullanılıyordu.

Beş Asırlık Kanal Projesi
Sakarya Nehri, Sapanca Gölü - İzmit Körfezi'ni birleştirecek bir kanal projesi asırladır gündemde. Osmanlı'nın beş asır önceki hayali acaba gerçek olacak mı?

Trabzonlular Hamsinin Kırk Türlü Yemeğini Yapar
Evliya Çelebi Seyahatname'sinde hamsinin tarihi, isminin nereden geldiği ve Trabzon'da hamsi yüzünden neler yaşadığını nasıl anlatıyor?

İnsanlığın Korkulu Rüyası Salgın Hastalıklar
Her devirde binlerce insan grip, veba, kolera, tifüs gibi bulaşıcı ve salgın hastalıklardan hayatını kaybetmiştir. Her ne kadar asırlar, devirler değişse de hastalıklar tarih boyu hep kendinden söz ettirmeyi başarmıştır.

Padişahların Günlük Programları Nasıl Olurdu?
Padişahların 24 saati nerede olursa olsun ibadetle başlar, ibadetle biterdi. Padişahlar sabah çok erkenden yani güneş doğmadan en az 1,5 saat önce kalkar, güneş doğuncaya kadar ibadet ederlerdi.

Kültür Başkentinde Neler Oldu?
1936 yılında "şehir mütehassısa'' unvanıyla Fransa'dan getirtilen Henry Prost isimli bir mimar, tam manasıyla İstanbul'a musallat olur.

Topkapı Sarayı'ndan Kayan Yıldız
Tarihler 10 Şubat 1918'i gösteriyordu. Sultan İkinci Abdülhamid Han'ın naaşı, Topkapı Sarayı'na götürülmek üzere yola çıkarılmış, Osmanlı tarihinden muhteşem bir yıldız daha kaymıştı.

Mescidi Konya'da, Mihrabı Almanya'da
Selçuklu devri çini mihraplarının ülkemizdeki son şaheseri olan Beyhekim Mescidi mihrabı, yurt dışına kaçırılmış olan diğer değerli eserlerimizle maalesef aynı kaderi paylaşmıştır.

İlginç Bir Av Hikayesi
Türkiye'de eskiden, belirli bölgelerde sıklıkla görülen leoparlar "Anadolu Parsı" olarak adlandırılmış, avcılar gece-gündüz dememiş peşine düşmüş, gazeteler pars haberini manşetten vermişlerdi. Tabii, mevzu pars olunca haber de ona göre olacaktı.

Asya'nın Renkli Ülkesi: Hindistan
Tarihle tabiatın tam bir uyum içerisinde bulunduğu bir ülke olan Hindistan, mimari açıdan da birçok güzel esere ev sahipliği yapmaktadır. Bunlardan Tac Mahal, dünyanın en çok bilinen ve ziyaret edilen eserleri arasında yer alıyor.

Hüseyin Paşa’ya Neden “Mezemorta” denildi?
Osmanlı devlet adamlarının başta sadrazamlar olmak üzere neredeyse tamamının bir veya birden fazla lakabı bulunmaktadır. Bu şekilde lakap takılan bir şahsiyet de Mezemorta Hüseyin Paşa’dır.

Tarih mi Okuyorsunuz, Roman mı?
Tarihi romanlar, daha önceki Battalnameler, Saltuknaıııeler gibi edebî türlerden farklı değildir. Belki bu sebeple bizler, tarihi romanlardan, bu gibi eserlerin vaktiyle üstlendikleri vazifeyi üstlenmesini bekleriz.

Tarih Laboratuarından Bir Tahlil: Semizotu
Toprak üzerine yatık, yaprakları sapsız ve etli, otsu bâr bitkidir. Küçük ve yuvarlak yeşil yapraklarıyla körpe kökleri yenilmektedir. C vitamini ve demir balonundan zengindir. Tadı biraz mayhoştur.

yazıların devamı için dergiyi almanız gerekiyor :)

Allah razı olsun.
Maşaallah özetleyivermişsiniz....

amin kardeşim cümlemizden...

takip edenler için...


Allah razı olsun.
Maşaallah özetleyivermişsiniz....


Allah razı olsun.
Maşaallah özetleyivermişsiniz....


Tavsiye Kitaplar

MollaCami.Com