Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


yedi kıta dergisi 17.sayı

700 Yıllık Köprü Sular Altında
Anadolu’nun her köşesinde yer alan tarih hazinelerinden biri olan Görmel Köprüsü, nice depremleri, selleri görmüş, nice yükleri yılmadan sırtında taşımış, ancak her halde hiç bu kadar kaderine terk edilmemişti...

Kosova'da Bir Şehit Sultan

Sırp kralı, Macar kralına; "Himayenize girersek ne yaparsınız?" diye sorduğu zaman, Macarkralı; "Kiliselerinizi, Katolik kilisesine çevirtirim." der. Osmanlı hakanına sorduğunda ise padişah; “Kiliselerinize dokunmam ama, yanlarına cami yaptırırım." der.

Sultanın Yüreğini Bıraktığı Yer

Rumeli ve Balkanların anahtarı olan fetihleri yapan Murad Hüdâvendigâr şehid edildikten sonra tahnit edilerek Bursa'daki türbesine gönderilmiştir.


Dertlere Deva Bir Ecza Deposu: Meyan Kökü

Bugün bilim adanılan, meyan kökünün balgamı (salgılan) yumuşatıp kolaylıkla dışan aulmasını sağladığını, krampı giderdiğini, bronşit ve öksürüğe iyi geldiğini, ülserin ve sair yaralanın iyileşmesini hızlandırdığını söylemektedirler.

Zorla Vergi Toplayana Şiddetli Ceza

Osmanlı padişahları, devlet hazinesini şahısları için asla kullanmazlardı. Osman Gazi’den bilitibar geçerli olan bu kaide, devletin sonuna kadar devam etmiştir.

Hakimin Kararı Hukuka Uygun Olmazsa!..

Bir gün bir çiftçi, beldenin kadısına gidip, "Efendim bugün öküzlerimden biri kaza ile sizin bir koyununuzu öldürdü. Size gelmemin sebebi, koyununuzun değeri ne ise ödemek içindir." demiş.

Selamlık Merasimi Öyle İhtişamlı Olurdu ki!..

Osmanlı devlet teşrifatındaki en önemli merasimlerden olan Cuma Selamlığı;padişahın halkla bütünleştiği, arzuhallerin toplandığı, askerin teftiş edildiği çok yönlü bir merasimdir.

İftiranın Böylesi

Tarih boyunca insanların mukaddes kabul ettikleri şeylere karşı zaman zaman yasaklamalar, iftira ve taarruzlar yapıla gelmiştir.
Saray Gölgesinde Bir Serhat Şehri

Doğudan yurda girişin ilk, Türkiye topraklarının son durağı olan Doğubeyazıt, çok eski bir yerleşim yeri; hem tarihi İpek Yolunun, hem de Avrupa'yı Asya'ya bağlayan en önemli ticaret yolunun merkezindedir.



Şehitliği Dileyen Büyük Vezir

Vefatından bir gece evvel, hazinedarı Hasan Ağa'ya Osmanlı tarihinden okumasını söylemişti. Hasan Ağa da, Kosova'da şehîd olan Sultan Birinci Murad Han'ın kıssasını okuyunca paşa, "Ya Rabbi, bana da böyle bir şehadet nasib eyle!" demişti.

Hint Seferleri

Portekizliler, Osmanlıların Hint sularında güçlü bir donanma ile görünmesini, iktisadî ve dini vaziyetleri için çok tehlikeli görüyorlardı. Portekiz'in yeni genel valisi, büyük bir donanma ile Kızıldeniz'deki Osmanlı donanmasını yok etmek üzere yola çıktı.

Osmanlı'nın En Modern Kadın Hastanesi

Hekim-hasta ilişkilerinde sadece tıbbî değil, psikolojik desteğinde hasta üzerinde ne kadar etkili olduğunu Haseki Vakfiyesi'nden daha iyi anlıyoruz...


Modern Oryantalizmin Öncüsü

Yahudi Oryantalist Ignaz Goldziher, Batılılar tarafından İslam araştırmalarını sistemleştiren bir araştırmacı olarak kabul edilmiş, sadece Batı'da değil İslam dünyasında da önemli etkileri olmuş bir şahsiyettir...

osmanlı tarihini en iyi anlatan gerçek bir hazine...
yazıların devamı için derginizin elinize geçmesi lazım... :)

Gercekten cok güzel bir dergi.
Emegi gecenlere cok tesekkür ederim. Allah (c.c.) yar ve yardimcilari olsun.

Bu tür yayinlari maddeten ve manen desteklememiz gerekiyor.
Ailemize ve cevremize okutmanin yollarini aramaliyiz.
Günümüzde bilgi edinmek kolay oldugu kadar, bilgi kirliligide cok...
Neticede dogru bilgilerden istifade edebilmek icin kaynagininda temiz ve saglikli olmasi gerekir.
Aksi takdirde yanlis bir zemin üzerine bina insaa etmis oluruz.
Böyle bir bina saglam olamiyacagi gibi, en ufak bir sarsintida üzerimize cöker.
Ancak temeli saglam binalar hertürlü tazyike karsi dimdik ayakta durabilir....

Bu vesile ile söyle bir tavsiyede bulunmak isterim müsadenizle.
Malum, bir cok insan ya ilgisizlikten yada maddi sebeplerden abone olamiyor...
Bayramlarda ve özel günlerde cevrenizdeki insanlara herhangi birsey hediye etmektense, bir abonelik hediye edebilirsiniz. ( tabii imkanlarimiz nisbetinde.)





hediye konusunda evet çok haklısınız din kardeşinin düğününe giderken kuran-ı kerim götürmek ne kadar güzel olur...yeni çiftlere en güzel hediye...

maddiyat dan dolayı obone olamama konusuna gelince yedi kıta dergisini alamayıpta kaçıranlar için eski sayılarını 2 lira ya düşürmüşler...buda alamayanlar için güzel fırsat...

yorum için ayriyeten teşekkürler...


Tavsiye Kitaplar

MollaCami.Com