Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Almanya'da şok; 9 Türk yanarak hayatını kaybetti

Almanya'da şok; 9 Türk yanarak hayatını kaybetti


Almanya'nın Ludwigshafen kentindeki şüpheli yangında Gaziantepli Kaplan ailesinden 9 kişi yaşamını yitirdi. Araştırmalar devam ederken Türkler kundaklama endişesi taşıyor.

Almanya'daki yangında 9 Türk öldü


Almanya'nın Ludwigshafen kentinde Pazar günü yerel saatle 16.30 sıralarında çıkan yangında 9 Türk vatandaşı yaşamını yitirdi. Hayatini kaybedenlerin çoğu Gaziantepli Kaplan ailesinden. Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. İlk bilgiler kundaklama ihtimalini güçlendiriyor. Yangının çıkmasından 20 dakika önce evin önünden şehirde devam eden Karnaval Gösteri Grubu'nun geçtiği öğrenildi. Yangının aniden başlayıp kısa sürede üst katlara sıçraması kundaklama ihtimalini güçlendiriyor.

Berliner Sokağı'nda bulunan evde yaşamını yitirenlerden 4 kişinin kimliği belirlendi. Buna göre Belma Kaplan, Döne Kaplan, Medine Kaplan ve Hülya Kaplan hayatını kaybetti. Ölen Döne Kaplan'ın 5 aylık hamile olduğu öğrenildi. Baba Cevdet Kaplan, 3 yaşındaki oğlu Kamil Kaplan ile Sıla ve Derya Kaplan'ın sağlık durumları ciddiyetini koruyor.



Luwgishafen Belediye Başkanı Eva Lohse, kentte çoğunlukla Türklerin oturduğu bir binada akşam saatlerinde çıkan ve 9 kişinin hayatını kaybettiği yangının, "savaş sonrasında (İkinci Dünya Savaşı) kent tarihindeki en büyük bina yangını" olduğunu söyledi. Yangında yakınlarını kaybeden Kaplan ailesi için Alman Devleti Banka Yardım numarası açtı. Yanan evin altında 15 yıl önce Irkçı bir gruba ait bir lokalin bulunduğu iddia edildi. Evin 15 yıl önce Gaziantepli aile tarafından satın alındığı belirlendi. Yangında yaralanan 60 kişi arasında durumu ağır olanlar da var. Ludwigshafen Emniyet Müdürü Wolfgang Fromm da yangının çıkış sebebinin henüz bilinmediğini, karnaval geçidi nedeniyle hazır bekleyen itfaiye ve acil yardım araçlarının hızlı şekilde olay yerine gitmelerine rağmen yangın ve yoğun duman nedeniyle binaya giremediklerini ifade etti. Kentin İtfaiye Müdürü Peter Friedrich de karnaval geçidinden dolayı hazır tuttukları itfaiye araçlarının kısa sürede binaya ulaştıklarını, merdivenlerle bir pencereden girerek bir kanepenin arkasında bulunan 2 çocuğu kurtarmayı başardıklarını, ancak 9 kişinin binada hayatını kaybettiğini söyledi.



Binadaki merdivenlerin tahta olması ve tümüyle yanmasından dolayı binaya giremediklerini ifade eden Friedrich, Türk kökenli bir itfaiye erinin olay yerinde bir imamla birlikte Türk ailelerin bakımını sağladığını kaydetti.

Basın toplantısında bir Türkün tepki göstererek, itfaiyeyi bina içine girmemek ve binaya su ya da köpük püskürtmemekle eleştirmesi üzerine de Friedrich, su ve köpüğün ilk aşamada aşırı sıcakta buharlaşmasıyla birlikte bina içinde bulunan çok sayıda insanın kavrularak ölebileceğine dikkat çekti.

Friedrich, buna karşın binanın önüne 2 tane şişme branda konulduğunu sözlerine ekledi.



Basın toplantısına katılan bir doktor da kliniklerde, 3'ü ağır yaralı olmak üzere hala 20 kişinin bulunduğunu, durumu ağır olanlardan birinin dumandan zehirlenen bir çocuk, diğer ikisinin de binadan aşağıya atlayan 2 yetişkin olduğunu söyledi. Ludwigshafen polisi, ölenlerin kimlik tespitinin henüz yapılmadığını açıklamasına rağmen, ölenlerin büyük çoğunluğunun Türk olduğu tahmin ediliyor. Öte yandan Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Kurt Beck, yangın nedeniyle bugün Mainz kentinde düzenlenen karnaval geçidine katılmaktan vazgeçti.

'YANGININ YABANCI DÜŞMANLIĞINDAN KAYNAKLANDIĞI YÖNÜNDE İPUCU YOK'

Almanya'nın Ludwigshafen kentinde yanan binada Kaplı ailesinin 8 ferdi ile Özkaplı ailelerinin 1 ferdi hayatını kaybetti.

Edinilen bilgiye göre, her ikisi Gaziantepli olan ailelerden Kaplı ailesinin ölen fertleri arasında 5 çocuk bulunuyor.

Bu arada, Alman hükümetinin göç ve uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Kurt Beck, olay yerine giderek incelemelerde bulundular. Beck, olay yerinde yaptığı açıklamada, ''korkunç bir yangın kazasından'' söz ederek, ''Yangının yabancı düşmanlığından kaynaklandığı yönünde bir ipucu yok'' dedi.

Kentin Belediye Başkanı Eva Lohse ile yakınlarını kaybeden ailelere ilk aşamada 5'er bin avro yardım yaptıklarını belirten Beck, ''Bu parayı acil ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için verdik. Ailelere yardım etmeye devam edeceğiz'' diye konuştu.

Yangın felaketi nedeniyle kentteki karnaval eğlenceleri iptal edilirken, Belediye Sarayında bir taziye defteri imzaya açıldı.

Televizyon haberlerinde, binanın içindeki tahta merdivenlerin tümüyle yanmasından dolayı ev sakinlerinin kaçış yolunun kapandığı, ölü sayısının bu nedenle yüksek olduğu belirtildi.

Tuğur Balur adlı bir Türk, özel ''N24'' televizyonuna, izlediği trajik olayların gözünün önünden gitmediğini, insanların binadan aşağıya atladığını ve kendilerinin çaresizlik içinde bu korkunç olayı izlemek zorunda kaldığını anlattı.


04 Şubat 2008, Pazartesi
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=647690

çok üzgünüm hayatını kaybedenlerin hepsi hemşerimizdi

perşembe günü cenazeleri antebe geliyor

malesef kardesim su gürbette nelerle karsilasiyoruz malesef gaz pazlamasi diyorlar ama ben inanmiyorum su almanyanin tekniyinde böyle sey olmaz vardir bir sey duyduguma göre disisleri bir heyet görevlendirmis arastirmak icin




http://www.welt.de/vermischtes/article1635127/Waren_es_politische_Brandstifter.html,



resimin üstüne tikliyarak resimi deyistirebirsiniz,

Allah geride kalanlara acil sifalar ve rsin dilerim ki en kisa zamanda bu hadiseyi üzerlerinden atlatip hayata tekrar dönerler.hakikaten muhterem bir aileydiler.Ölenlere Allahtan rahmet diliyorum.Insaallah bu gibi hadiseler bir daha asla olmaz.Arastirilmasni ve en erken zaman da bunun neticesini bekliyoruz.ikinci bir Solingen olayi olmaz ins.Tesadüf olmasa gerek ikinci bir yangin yine Herne de meydana gelmis bu düsündürücü .1. yangindaki evin bir anda her tarafta ayni zamanda ve kisa sürede yayilmasi bizleri düsündürüyor.Tekrar milletce cok gecmis olsun


ikinci bir Solingen olayi olmaz ins.Tesadüf olmasa gerek ikinci bir yangin yine Herne de meydana gelmis bu düsündürücü .1. yangindaki evin bir anda her tarafta ayni zamanda ve kisa sürede yayilmasi bizleri düsündürüyor

bende aynen öyle düşünüyorum 2. solingen mi diye kafamda sürekli gel gitler var
buna ne kadar inanmasam da umarım bu bir kazadır


bu arada güzel temennilerine, dualarına bizde amin diyoruz
Allahtan ölenlere rahmet, geride kalanlarada hayırlı bir ömürler versin

Kundaklama iddiası güçleniyor: sıra size geldi, sizi yakacağız


Almanya'nın Ludwigshafen şehrinde Pazar günü çıkan ve beşi çocuk, dokuz Türkün hayatını kaybettiği elim yangınla ilgili ilginç detaylar ortaya çıkmaya başlıyor.





İşaretler kundaklama diyor, Türkiye soruşturma bekliyor

Alman ırkçılar tehdit ediyormuş


Olayın kundaklama olabileceği ihtimallerini kuvvetlendiren bir gelişme daha yaşandı. Cihan'ın ulaştığı kurban yakınlarından biri, evlerine olaydan üç gün önce tehdit telefonu geldiğini söyledi.

Olayın yaşandığı yerden birkaç semt uzaktaki üç katlı bir evde yaşadıklarını söyleyen 12 yaşındaki İbrahim Ö. isimli kurban yakını, olaydan üç gün önce kendilerine bir tehdit telefonu geldiğini ifade etti. "Yangında ölenlerin akrabasıyız. Yanan binadan yürüyerek yaklaşık on dakikalık mesafedeki bir semtte oturuyoruz. Orada üç katlı bir evimiz var. Ev bize ait. Yeni satın aldık" diyen İbrahim, kalabalık bir aile halinde oturduklarını, binada başka bir ailenin yaşamadığını belirtti. Yangından üç gün önce evlerine bir telefonu geldiğini aktaran 12 yaşındaki Türk genci, telefona 45 yaşındaki annesi Meral Ö.'nün çıktığını ve annesinin telefonu kapattığında korku içinde olduğunu anlattı. "Annem telefonda Almanca konuşan bir adamın evimizi yakmakla tehdit ettiğini söyledi" diyen Türk genci şöyle devam etti: "Telefondaki adam 'sıra size geldi, sizi yakacağız' diyerek annemi tehdit etmiş. Sonra telefon hemen kapanmış. Annem telefon kapandıktan sonra korku içinde durumu babam Efendi Ö.'ye (45) anlattı. Bize gelen bu telefondan üç gün sonra da bildiğiniz gibi akrabalarımızın evi yandı. Dokuz yakınım hayatını bu yangında kaybetti." Telefonda Almanca konuşan adamın kendilerini tehdit etmesinden sonra büyük bir tedirginlik yaşadıklarını vurgulayan İbrahim. Ö., şunları kaydetti: "Babam evimizin etrafında yabancı kişilerin girebileceği yerleri kapattı. İçeriye ateş atmasınlar diye de bodrum katın dışarıya bakan pencerelerini kapattı. Bizler de korku içindeyiz." "Evin etrafında dolaşan herhangi birini görüp görmediği" şeklindeki sorumuza karşılık 12 yaşındaki Türk genci İbrahim Ö., "Dikkatimi çeken bir adam görmedim. Ama o günden beri korku içindeyiz" diye konuştu.

İbrahim Ö.'yü tanıyan akrabalarından Turgut B. de bu tür bir tehdit telefonundan haberdar olduğunu söyledi. "Geçenlerde kahvehanede İbrahim'in babası Efendi Ö., böyle bir gelişmeyi anlatmış. Kahvedeki arkadaşlarla sohbet ederken, bunu ben de duydum" diyen Turgut B., akrabaları olan Ö. Ailesinin binaya bundan yaklaşık altı ay kadar önce taşındığı bilgisini verdi. Turgut B, "Ö. Ailesi, binayı satın alarak oraya taşındılar. Üç katlı bu binada sadece Ö. Ailesi kalıyor. Binanın etrafı ağaçlık hemen yakınında ise başka bir bina bulunuyor" ifadelerine yer verdi.

BütÜn bu gelismeler muhakkak hepimizi COK üzdü.ve üzmeye devam ediyor bu gibi durumlar bizim icin cok önemli gerek Almanyada gerek Avrupanin diger ülkelerinde bulunan kardeslerimize akli selim sahibi olup olaylara bakis acimizi yansitirken cok dikkat edilnesiniN cok uygun olacagini ümit ediyorum. neden mi yarin bir baska yerde cereyan edecek bir hadisede bizim fikirlerimiz istihbaratin eline gecer ve bu bize sikinti olur.ayrica dün internet haber sitesindeki türk hackerlar alman sitelerini hacklamislar bunun dogru bir tercih oldugunu düsünmüyorum.Bunu yapanlara sunu söylemek lazim bu hareketlerinizin faturasi biz avrupada yasayan kardeslerimize agir bir sekilde geri dönüyor. Belki bunu yapanlar kendilerinin intikam aldigini düsünebilirler ve kendilerini vatan sever görebilirler hic bir kimseye bunu yapma salahiyetinin verildigini, bu hakka sahip olduklarini düsünmüyorum.Bunlari söylerken avrupali türkleri düsünerek söylüyorum.LÜTFEN SAKIN OLALIM LÜTFEN!!!!

hocam simdiye kadar zaten sakindik öyle de yakiyorlar böylede yakiyorlar almanlarin biri hapiste yatti hepsi almanya seferber oldu senin vatan dasin cayir cayir yakiliyor sen daha türkiyede duruyorsun yokmu basbakanin ucagi atla gel bir konrol et ve cenazeleri al hic olmassa cenazelerine sahip cik yazmaya kalksam sayfalar yetmez sunu söyliyeyim bu olay oldugu zaman dis isleri diye bir makam var niye orada kazik gibi oturuyorsun atla gel ayni gün inceleme hakkin var senin temizlik yapiliyor ve inceleme komisyonu geliyor senin ucak biletine yazik bir hafta sonra gelmene gerek yok olan yine bize oluyor bir birimiz icin dua edelim Allah böyle ölümler nasip etmesin sahsen ben cok üzüldüm o anda türkiye birsey yapmasi lazimdi ates düstügü yeri yakar.

bugün 9 kardeşimizide gaziantep asri mezarlığında türk bayraklarına sarılı tabutlarla toprağa verdik
çok acıydı 9 tabut ve 9 çukur hala gözlerimin önünde
dualarımızı esirgemeyelim :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'(


Güncel Haberler

MollaCami.Com