Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


yeni nesil imamlar!

ÖSS’de katsayı değişikliğinin yapılması İmam Hatip Lisesi (İHL) mezunu imam adaylarıyla ilgili pek çok tartışmayı da beraberinde getirdi. Meslek seçimiyle ilgili engellerin kaldırılmasına yönelik tartışmalar bir yana son yıllarda bu okullardan mezun olan imamların profilinde de büyük bir değişim yaşandığı kesin...

Öyle ki yıllar önce İHL’de okuduktan sonra güzel sanatlar fakültesinden mezun olan, bir yandan da imamlığa devam eden ve mesleğe farklı bir bakış açısıyla yaklaşan imamlar bile bulunuyor. Geçen aylarda Mardin’de yaşanan katliamda hayatını kaybeden 24 yaşındaki genç imam Kazım Ozan’ın Facebook’a üye olması, gitar çalması ve müzikle ilgilenmesi, köydeki çocuklarla yakından ilgilenmesi de çok konuşulmuştu.

Senaryosunu Ö. Lütfi Mete’nin yazdığı, İsmail Güneş’in yönettiği The İmam filmindeki motosiklet kullanan, ‘bilgisayar mühendisi’ imam karakteri gibi, yaşları 20-40 arasında, resim, müzik ve sporla ilgilenen, teknolojik gelişmeleri yakından takip eden, facebook üyesi olan, birkaç yabancı dil bilen ‘yeni nesil imamlar’ın sayısı hızla artıyor. Onlarla konuştuk.

Sabah namazından sonra 3-4 km bisiklete biniyorum

İstanbul Bulgurlu Amine Hatun Camii’nde görev yapan 28 yaşındaki Mücahit Dündar, yeni nesil imamlardan. İlahiyat Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Çanakkale’de göreve başlayan Dündar’ın o dönemde lisansüstü eğitime hak kazandığı için İstanbul’a tayini çıkmış. Doktora yapan, sporla ilgilenen ve bisiklet sürmeyi çok seven Dündar, katsayı engelinin mağdurlarından... “ÖSS sırasında katsayı engeli olduğu için üniversitede farklı bir bölüm seçemedim. Aslında mimar olmak isterdim. Hatta şimdi sınava yeniden hazırlanmayı bile düşünüyorum. Ama tabii ki imam olmam benim bazı zevklerimden vazgeçmeme neden olmuyor. Resmiyeti sevmediğim için hep spor giyinirim. Yazmayı sevdiğimden internette bir blog oluşturdum. Facebook da kullanıyorum. Her gün sabah namazından sonra 3-4 km bisiklete biniyorum.”

SPOR GİYİNİYORUM

Son birkaç yıldır kendisi gibi üniversite mezunu, yüksek lisans yapan, yabancı dil bilen görevlilerin atandığını da söylüyor, genç imam... “İnsanlar kendileri gibi giyinen bir imam gördüğünde seviniyor. Mesela bir keresinde yaşlı bir amca bana ‘Oğlumun arkasında namaz kılmış gibi oldum. Oğlum da senin gibi giyinir. Biz resmi kıyafetler giyen kişilerden sıkıldık’ dedi. Dolayısıyla halk bu durumdan memnun.”

‘Suret yapmak haram’ diyenlerle karşılaştım

Recai Özsoy ise Ankara Gülbaba Camii’nde görev yapan ve mesleğinde uzun yılları geride bırakan imamlardan. 45 yaşındaki Özsoy, caminin alt katındaki atölyede resim yapıyor. Namaz kıldırdıktan sonra tuvali eline alıyor ve başlıyor çizmeye! Günde yaklaşık 2-3 saatini resme ayıran Recai Hoca’nın bine yakın tablosu var. Resim yapmaya öğrencilik yıllarında başlayan Özsoy, 1985’te Bilecik’te imamlık yaparken kendisine köylülerin de destek olduğunu anlatıyor.

SERGİ AÇMAYI İSTİYOR

Katsayı engelinin kaldırılmasının İHL mezunu öğrenciler için meslek seçiminde faydalı olacağını söyleyen Özsoy “Benim de önümde birtakım engeller vardı. Aslında hedefim iyi bir ressam olmaktı. Ama yine de her türlü engele rağmen okulu bitirdim, imam oldum. Resim yapma hayalimi de mesleğimle birlikte sürdürüyorum” diyor.

Hayali bir resim sergisi açmak olan Özsoy şimdi ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün portrelerini yapmakla meşgul.

Recai Hoca, resim sayesinde kafalardaki imam imajını kırdığını anlatıyor: “Mesleğim boyunca aşırı tutucu olan insanlardan olumsuz tepkiler de aldım. ‘Sen bir din adamısın, suret yapmak haramdır’ dediler. Öte yandan birçok yerden takdir de topladım. ‘Artık sizin gibi imamlara ihtiyacımız var’ diyenler de çok oldu.”

İki dil biliyorum, İspanyolca ve Çince de öğreneceğim

İstanbul Haznedar’daki Kuyulu Camii imamı Mehmet Şenyiğit’in lakabı ‘Şifo Mehmet’. Futbol yeteneğiyle takdir toplayan Mehmet Hoca, dört yıl görev yaptığı Hollanda’da İngilizce ve Flemenkçe de öğrenmiş. Avrupa’daki hizmeti sayesinde ufkunun açıldığını söyleyen Şenyiğit, gençler için sportif faaliyetler düzenliyor: “Çocukları dışarıdaki tehlikelerden korumak için camimizde sportif faaliyetler başlattık. Voleybol, futbol, tenis turnuvaları düzenliyoruz. Lokalimizde çocuklar satranç, masa tenisi, bilardo, langırt gibi oyunlar oynuyor.”

Yurtdışındaki görev yerinde bilardo şampiyonlukları da bulunan Şenyiğit, camide çocuklarla birlikte bu tür aktivitelere katılmayı çok seviyor.

HEDEFİ PROFESÖR OLMAK

Teknolojik gelişmeleri de yakından takip eden Mehmet Hoca, camiye kurduğu sinevizyon sayesinde cuma vaazlarını ve pazar sohbetlerini slaytlar eşliğinde yapıyor: “Özellikle katsayı engelinin kaldırılmasının ardından İHL mezunlarıyla ilgili birtakım tartışmalar öne çıkıyor. Örneğin, ‘Bu öğrenciler belki ileride kaymakam olacak ama kadınların elini sıkmayacak’ deniyor. Öyle bir şey söz konusu değil. Üniversite mezunu, sosyal aktivitelere katılan imamlar var. Eskiden imamlara sadece Kur’an, mevlit okuyan ve ölü gömen kişiler olarak bakılıyordu. O düşünce yeni nesil imamlar sayesinde kırılmaya başlandı.”

Gelecekte İspanyolca ve Çince öğrenmek istediğini söyleyen Şenyiğit’in hayali eğitim hayatını da sürdürerek profesörlüğe kadar yükselmek...

Hayallerimden asla vazgeçmedim

Hiç kuşkusuz son ayların en popüler camisi Üsküdar’da bulunan Şakirin Camii. Özellikle modern mimari tasarımıyla büyük ilgi toplayan bu camiye en az kendisi kadar farklı bir imam atandı. Ramazan Kutlu; Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Radyo-TV Sinema bölümünü bitiren, çeşitli belgesellere imza atan, Kurtlar Vadisi, Aliye gibi dizilerde rol alan, müzikle ve sanatın birçok dalıyla yakından ilgilenen bir imam... “Eskiden, oturduğum ahşap evin tabloluk gördüğüm yerlerine resimler yapıyordum. Şiirlerim var. Ayrıca görsel sanatlara da ilgi duyuyorum.”

YAŞAR KEMAL’İ DE ŞAŞIRTTI

Okulu bitirdikten sonra imamlığın yanı sıra parkecilik, dekorasyon, kuyumculuk gibi işlerle de uğraşan Kutlu, sesi çok güzel olduğu için 15 yıldır Üsküdar Hüdayi Tasavvuf Musikisi korosunda. Birçok sanat dalıyla yakından ilgilenen Kutlu bu durumu sosyal bir görev olarak görüyor. Yaşar Kemal, Ahmet Özhan, Tuluyhan Uğurlu gibi isimlerle de tanışan Kutlu, Yaşar Kemal’le ilgili bir anısını şöyle anlatıyor: “İlk tanıştığımızda Yaşar Bey ‘Hocaefendi beni şaşırtıyorsun. Bizim bildiğimiz imamlar sarıklı, cübbeli kıyafetlerle dolaşır. Ben seni tanımakta zorluk çekiyorum. Manken misin, imam mısın?’ demişti. Güzel sanatlar okumama rağmen imamlığı seçtim. Geçtiğimiz hafta ABD’de hukuk fakültesi mezunu bir hahamla karşılaştım. Dolayısıyla bu iş gönül işi. Ben hem imam oldum hem de diğer hayallerimden vazgeçmedim.”


Etiketler: imam hatip lisesi ihl ömer lütfü mete ismail güneş the imam mücahit dündar recai özsoy mehmet şenyiğit ramazan kutlu

(Star - Pazar

siz bu haberi aldığınız gazeteyi hiç okuyomusunuz acaba ???
boydan boya çıplak kadın resimleri yayınlayan gazete neden şimdi Türkiye nin imamalrıyla ilgileniyo acaba >:(
dikkatli olun bence cepni kardeşim ergenekon un oyunlarına alet olmayın....

bu haber sadece o gazetede yayınlanmadı,

sadece konuyu daha detaylı anlattığı için bu haberi seçtim,

isterseniz muhafazakar bir gazeteden de aynı konuyu okuyabilirsiniz,

ergenekon bana kadar indiyse girin zaten mezarlara !!!

veya başınıza seçtiğiniz kişilere dikkat edin lütfen,

sözüm herkese,üstünüze alınmayınız lütfen...

star gibi bi gazetede bu haberi yayınlıyosa mutlaka bi çıkarı vardırki o yüzdn yazyınlıyodur
müslümanlaarı bölmeye çalışıyolar göremiyomusunuz hala bunu ???

şu yazdıklarınıza bakın bi

Geçen aylarda Mardin’de yaşanan katliamda hayatını kaybeden 24 yaşındaki genç imam Kazım Ozan’ın Facebook’a üye olması, gitar çalması ve müzikle ilgilenmesi, köydeki çocuklarla yakından ilgilenmesi de çok konuşulmuştu.


facebook a üye olmak dine aykırı bişeymi şimdi buradakilerin bile %50 si oraya üyedir bence
ikincisi de köydeki çocuklarla ilgilenmesinde ne var şimdi onu da anlayaamdım
adamcağız şehit oldu arkasından böyle konuşmak yakışırmı bize şimdi


Senaryosunu Ö. Lütfi Mete’nin yazdığı, İsmail Güneş’in yönettiği The İmam filmindeki motosiklet kullanan, ‘bilgisayar mühendisi’ imam karakteri gibi, yaşları 20-40 arasında, resim, müzik ve sporla ilgilenen, teknolojik gelişmeleri yakından takip eden, facebook üyesi olan, birkaç yabancı dil bilen ‘yeni nesil imamlar’ın sayısı hızla artıyor. Onlarla konuştuk.



bu ne peki
bi imam teknolojik gelişmelerle ilgilemnez mi sporla ilgilenemezmi
çok saçma bi yazı bece kim yazmışsa mutlaka islamiyeti cahil dini sanan biridir
bi imamın bu özellikleri taşıması bence çok doğal bişey....

yazıyı ben yazmadım,

ve sizin tarafınızdan yanlış bir anlaşılma olmuş galiba,

bir yazıyı insan sadece tasvip ettiği için paylaşmaz,

bakınız adı üstünde paylaşım,

ben yazıyı insanlar okusunlar diye koydum,

sizin bu bakış açısından değerlendirmenizi ve benimle bir polemiğe girmenizi yanlış buluyorum....

zira farkında değilsiniz ama aynı taraflardayız,

uyarılarınızı yazıyı yazanlara gönderiniz lütfen,

ben size sadece yazıyı okuttum sn rüya90

Bu haberi bilmiyordum, paylaşımınız için çok teşekkürler, cepni..
Emeğinize sağlık ..

aslında siz benle polemiğe giriyosunuz cepni kardeşim
ben size değil yazana aattım suçu zaten siz niye alındınız ve siz yazmışsınız gibi savundunuz anlamadım
aynı taraftaysak böyle konuları neden açıyosunuz anlamadım
başlıkta filan belirtebilirdiniz düşüncenizi okuyanlar yanlış anlazmadı böylece

hayırlı kandiller sn rüya90


hayırlı kandiller sn rüya90


:D
ne alaka şimdi anlayamadım :-\ :)

Haberi akşam okumuştum ama birde gündüz vakti okuyup öyle yorumlamak istedim.

Konuya olan yorumum şu; olay ılımlı islam politikasının bir parçası. Çağdaş dinciler de diyebiliriz bunlara. Çağdaş dincilik nasıl oluyorsa! ? Resim çizen, bisiklete binen, her türlü eğlence oyunlarını oynayan, musikiye tam destek veren (sesleri yatkınya!) bahçıvan pantolon, spor giyim tercih eden vb herhalde ::)

Daha ne günler göreceğiz kim bilir -ben görmek istemiyorum- :-\

Star gazetesine olan tepkiye gelince; Rüya kardeşim her zaman dostunuzu dinlerseniz çok güçlü olduğunuzu düşünebilirsiniz. Fakar, gün gelir düşmanınızla karşılaştığınızda aslen güçsüz olduğunuzu anlarsınız. Bence her kesimden cümleler dinlemeli ama en doğrusunu uygulamalı. Ki günü geldiğinde gördüklerinizi, duyduklarınızı, bildiklerinizi yerli yerinde kullanacağınız için en güçlüsü olursunuz.

Uygunsuz fotoğraflardan bahsetmişsiniz, haklısınız. Bu gün dinci olarak tanınan hükümetimizin tekelindeki Sabah gazetesini geçemeyeceğinden emin olabilirsiniz. ;)

Ha nasıl gazete okuyacağız? Elimizde internet var ne güzel işte bundan faydalanabiliriz değil mi? :)


Güncel Haberler

MollaCami.Com