Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


seçilmişlerin seçilmişleri ......

Rabbın dilediğini yaratır ve seçer.” (el–Kasâs, 281 68) Meâline gelen âyet–i kerimenin manâsı. Allah’ü Teâlâ, her şeyin içinden dört tanesini seçti. O dört taneden dahi, bir tanesini seçti. Şöyle ki:


Melekler arasından dört tanesini seçti: Cebrâil, Mikâil, İsrâfil, Azrâil. Sonra, bunlar arasından Cebrail aley–hisselâmı seçti.

Peygamberler arasından dört taneyi seçti: İbrahim, Musa, İsa, Muhammed. Sonra bunlar arasında Mu–hammed’i seçti. Ona salât ve selâm olsun.

Rasûlüllah (s.a.v.) efendimizin ashabı arasından dört tanesini seçti: Ebu Bekir, Ömer, Osman ve Ali. Allah onlardan razı olsun. Sonra bunlar arasında Hazreti Ebu Bekir’i seçti. Allah ondan razı olsun.

Mescidlerden dört taneyi seçti: Mescid–i Haram, Mes–cid–i Aksa, Mescid–i Medine–i Münevvere, Mescid–i Tur–u Sina. Sonra,bunlar arasından Mescid–i Haram’ı seçti.

Günler arasından dört tanesini seçmiştir: Ramazan bayramı günü, kurban bayramı günü, arefe günü, aşûra günü. Bu dört gün arasından da, arefe gününü seçmiştir.

Geceler arasından dört tanesini seçti: Beraat gecesi, kadir gecesi, cuma gecesi, bayram gecesi. Bu geceler arasından dahi, kadir gecesini seçti.

Yer parçalarından dört yeri seçti: Mekke, Medine, Beyt–i Makdis (Kudüs), Mesacid–i Aşaîr. Bunlar arasında da, Mekke–i Mükerreme’yi seçmiştir.

Dağlardan dört taneyi seçmiştir: Uhud, Tur–u Sina, Likâm, Lübnan. Bu dağlar arasından Tur–u Sina’yı seçti.

Irmaklar arasından dört tanesini seçti: Ceyhun, Seyhun, Fırat, Nil. Sonra, bunlar arasından Fırat ırmağını seçmiştir.

Aylar arasından dört tanesini seçti: Receb, Şâban, Ramazan, Muharrem. Bunlar arasından dahi, Şâban ayını seçmiştir. Şâban ayını dahi, Rasûlüllah (s.a.v.) efendimizin ayı kılmıştır.

Rasûlüllah (s.a.v.) efendimiz, peygamberlerin en faziletlisi olduğu gibi; onun ayı dahi, ayların en faziletlisidir.

Ebu Hureyre r.a. Rasûlüllah (s.a.v.) efendimizin, bu manâda şöyle buyurduğunu anlatmıştır:
– “Şâban benim ayımdır. Receb Allah’ın ayıdır. Ramazan ümmetimin ayıdır.

Şâban, günahları siler; ramazan ise, oruç tutanları temizler.”

Rasûlüllah (s.a.v.) efendimiz, bir başka hadis–i şerifinde ise, şöyle buyurdu:
– “Şâban ayı, ramazan ile receb ayı arasındadır. Çoğu kimseler onu unutur. Halbuki, ameller Âlemlerin Rabbı Allah’a o ayda arz edilir.

Bu arada, en sevdiğim o ki: Oruçlu amelim Yüce Allah’a arz edile.”

RABBİMİN kullarına olan ikramları herşeyin en değerlilierini biz beşeriyete bahşetmiş ...RABBİM amil olmamızı nasip eylesin..


RABBİMİN kullarına olan ikramları herşeyin en değerlilierini biz beşeriyete bahşetmiş ...RABBİM amil olmamızı nasip eylesin..

değerli bilgilerinizden keyif ve büyük feyz alıyoruz allah razı olsun..... :)


Hayatın İçinden İslam

MollaCami.Com