Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Güvenlik görevlisinden banka müdürü olur mu?

Bugün sizlerle paylaşacağım hikayenin kahramanı liseden bir sınıf arkadaşıma. Lise yılları, insanın hayata toz pembe gözlüklerle baktığı yıllardır. Ergenlik döneminin getirdiği “kanı deli” olma duygusuyla, gelecek için yatırım yapmayan, lise yıllarını yaramazlıklarla geçiren binlerce gence / öğrenciye “ışık” tutması için kalem almaya karar verdim bu başarı öyküsünü.


Kahramanımızın adı Salim SÖKMEN…

Liseyi 1993 yılında birlikte bitirdik. Ben üniversite sınavlarına hazırlık yaparken Salim’in askerde olduğunu duymuştum. Birkaç yıl görüşemedik. Askerliğini bitirip memlekete döndüğünde ayak üstü karşılaştık. Zor bir askerlik yapmış. 1994 yılında, terörün yoğun olduğu günlerde, cudi dağlarında gördüğü cesetlerden ne kadar etkilendiğini anlatmıştı. Uzun zaman askerliğin etkisinde kaldı.

Ben üniversite okumak için İstanbul’a geldiğimde, Salim’in nerde işe başladığını bilmiyordum. İstanbul’da bir bankanın güvenlik görevlisi olarak işe başladığını duyunca sevinmiştim. İlk fırsatta ziyaretine gittim. Mecidiyeköy’ün merkezinde bir bankanın güvenlik görevlisiydi. İş yeri olduğu için, kısa bir ziyaretten sonra yanından ayrıldım.

Birkaç ay sonra, beni ziyarete geldiğinde, bankada memur olarak işine devam ettiğini söyledi. Güvenlik görevlisi iken nasıl memur olabildiğini sordum.

“Bankaya gelip giden müşterileri kapıda karşılarken mutlaka hal hatırlarını sorup, ayak üstü onlarla sohbet ederdim. Biliyorsun ben insanlarla muhabbet etmeyi severim. Müşterilerle kurduğum sabırlı ve samimi ilişkilerim banka müdürünün dikkatini çekmiş. Bir gün beni yanına çağırıp, ‘memurluk yapıp yapamayacağımı’ sordu. Teknik bilgilerde eksiğimi gidermeye yardımcı olursalar seve seve yapacağımı söyledim. Bir hafta sonra da memur olarak masa başında işe başladım.”



Hangi sebepten dolayı olursa olsun, liseden sonra üniversite okumadan iş hayatına atılmak zorunda kalan tüm arkadaşlarıma “Açıköğretim fakültesinden üniversiteyi bitirip, mutlaka dört yıllık bir diploma almalarını” tavsiye ediyorum. Salim güvenlik görevlisi iken memur olunca, ona da aynı tavsiyede bulundum.



“O dört yıllık diplomayı mutlaka almanı tavsiye ederim. Hayatın insana, ne zaman, nerde, hangi fırsatları sunacağını bilemeyiz. İş yorgunluğundan eve gelince, ders çalışmanın kolay olmadığını biliyorum. Ancak, eve gelip saatlerce televizyonun karşısında vakit geçirmekten daha faydalı bir şeyler yapan herkes mutlaka faydasını görür. Akşamları en fazla bir saat ders çalışan herkes dört yılda üniversiteyi bitirir. Hadi diyelim ki dört yılda bitiremedi beş yılda bitirir.”



Tüm gençlerle ve dostlarımla paylaştığım “kendini yetiştirme ve geleceğe hazırlanma” adına, aklıma gelenleri Salim SÖKMEN ile de paylaştım. Söylediklerimi ne kadar ciddiye aldığını yıllar sonra anladım.



Üniversite, askerlik, iş hayatına tutunma derken yıllar geçti. Bu arada Salim’in başka bir bankaya geçtiğini de duymuştum. İş hayatında ki çalışkanlığı ile, hangi kurumda olursa olsun, çabuk ve rahat yükseleceğini biliyordum. Ancak bu kadarı aklıma gelmemişti. Yeni çalışmaya başladığı banka da kısa sürede “şef” olduğunu duydum.

* * * * * *

“Müjdemi isterim Sait” diye başladı telefonu açar açmaz. “Bugün sınav sonuçlarımı da öğrendim. Açık öğretimden, işletme bölümünü bitirdim. Bu habere en az benim kadar sevineceğini bildiğimden, ilk seninle paylaşmak istedim” dedi.


Gerçekten çok sevinmiştim. Yanlış hatırlamıyorsam beş yılda, hem iş hayatına devam etmiş, hem de üniversiteyi bitirmişti. En son görüştüğümüzde çalıştığı bankanın ikinci müdürü olduğunu öğrendim.

* * * * * *

Salim SÖKMEN’in hayatından, hayat dersleri:


Salim, lise yıllarında da hoşsohbet bir arkadaştı. İş hayatında “insan ilişkileri” iyi olduğu için, güvenlikten masa başına çabuk geçti. Hangi kurumda olursanız olun, tebessüm etmeyi, insanlarla iyi geçinmeyi başarırsanız daha çabuk yükselirsiniz.


“İş hayatı çok yoğun” bahanesi arkasına kimse saklanmasın. Bankacılık gibi yorucu bir mesleği, İstanbul gibi trafik çilesi olan bir şehirde yaparken bile ders çalışmaya zaman ayrılabiliyorsa siz de zaman ayırabilirsiniz. Yeter ki, televizyon veya bilgisayara esir olmaktan kendinizi kurtarmayı başarın.


“Çalışkanlık” denilen erdeme sahip olmak, her insanı hayat yolunda yükseltir. Arılar ve karıncalar üzerinde onlarca başarı hikayesinin anlatılmış / uydurulmuş olmasının en önemli sebebi “çalışkan” olmalarıdır.



Salim’in içindeki “cevher” onu hayatta başarılı yaptı. Her insanın içinde bir cevher vardır. Sizde içinizde ki cevheri işleyin.

* * * * *

“Güvenlik görevlisi müdür olabilecek mi?” sorusuyla başladım yazıya. Sorunun cevabını ben vermeyeyim.

Sizce güvenlik görevlisinden banka müdürü olur mu?


Sait ÇAMLICA

allah yardım etmiş yürü ya kulum demiş azmin elinden hiç birşey kurtulmaz aferin arkadaşına hem askerlik zor şartlar altında hem iş ve okulu bitime ben buna maşşallah derim bizimle paylaştıgın için teşekürler cepni kardeşim

paylaşımın için teşekkürler cepni kardeşim


paylaşımın için teşekkürler cepni kardeşim


Başarı Hikayeleri

MollaCami.Com