Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Mamak Katı Atık Yönetim Projesi

Mamak Katı Atık Yönetim Projesi



Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin 2006 yılında başlattığı dönüşüm projesi meyvelerini epeydir veriyor.Mamak Katı Atık Yönetim Projesi ile Ankara'nın çöpleri artık çevreye zarar vermiyor.

Yapılan Çalışmalar:

1)Islah Çalışması
Çöplük alanların üzerinin toprakla kaplanarak yeşillendirilerek açık çöplüğün oluşturacağı sorunlar önlenmiştir.

2)Enerji Üretimi
Çöplerden elde edilen gazlar elektrik üretim santralinde elektrik enerjisine dönüştürülüyor.Şimdilik 11.2 megawatt üretim yapan tesisin yakın dönemde bu miktarı 20 megawatt'a çıkarması planlanıyor.


3)Atık Ayrıştırması
Atıklar ayrıştırılarak geri dönüşüm işleminin mümkün olması için ayrıştırma çalışmaları yapılıyor.


4)Kompostlaştırma Ünitesi
Ayrıştırma tesisinde ayrıştırılan sebze, meyve atıkları gibi organik atıkların geri dönüşümü ve enerji üretimi sağlanıyor.

5)Geri Dönüşüm Ünitesi
Ayrıştırılan atıkların geri dönüşümünü yapılarak yeniden kazanımını sağlanıyor.

6)Hafriyat Atıklarının Geri Kazanımı
Tesise gelen hafriyat atıklarının geri kazanımları sağlanarak yeniden inşaat malzemesi olarak kullanılması sağlanıyor.

7)Sera
Çöplük alanında 2000 metrekarelik alanda toprak yerine perlit adı verilen malzeme kullanılarak, 4 bin 300 adet salkım domates fidesinin dikilmesi ile başlatılan seracılık faaliyeti, global ölçekte olumlu çevresel etkileri olan, benzersiz bir yatırım projesi niteliğini taşıyor. Islah çalışmaları kapsamında depolama gazının enerjiye çevrilmesi sırasında elde edilen atık ısının, seranın işletilmesinde kullanılmasıyla fosil yakıtlara ihtiyaç duyulmaz iken, bitkilerin büyümesi sırasında oluşan karbondioksit gazı da seraya enjekte edilerek, bitkilerin fotosentezi ile ortadan kaldırılıyor.


Türkiye'de bir ilk olan Mamak Katı Atık Dönüşüm ve Yönetim Projesi, dünyada kullanılan en ileri teknoloji ile Ankara'nın atıklarının çevreye en az zarar verecek hale getirilmesini sağlanıyor.Tüm illerimize yayılmasını dilediğim bu projenin Türkiye'de ilk defa Ankara'da yapılması bir Ankaralı olarak beni gururlandırıyor. Diğer şehirlerimizde de bu bilinçli üretimin yayılmasını amaçlıyorum. Herkes bu konuda bilgilendirilirse bir çok projenin daha kolay rayına oturtulabileceğini düşünüyorum. İsraf haramdır. Çöpümüzü de israf etmeyelim lütfen..
Bu proje Mamak Çöplüğü'nde ITC firması tarafından "Her çöplüğün bir tek horozu var, oda ITC'dir." sloganı ile uygulanmaktadır. Sitesini ziyaret etmek ve projeyi daha kapsamlı olarak görmek isteyen arkadaşlar için ITC firmasının kendi linki aşağıdadır.

http://www.itcturkiye.com/index.php
Bilgiler alıntıdır.

Paylaşım için teşekkürler kardeşim. Mamak ilçesi için gerçekten bir geri dönüşüm yaşanmakta. Darısı diğer çöplüklerimizin başına diyelim.

okuduğunuz için ve yorumlarınızla güzelleştirdiğiniz için ben teşekkür ederim gözyaşı kardeşim. okuyan gözlerinize sağlık.


Teknolojik Gelismeler

MollaCami.Com