Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Bin yıl yetecek bor bulundu

Kütahya'nın Emet ve Hisarcık ilçelerinde, yaklaşık 1 milyar ton bor madeni rezervi bulundu.
Kütahya'nın Emet ve Hisarcık ilçelerinde, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğünün yaptığı sondaj çalışmalarına göre yaklaşık 1 milyar ton bor madeni rezervi bulunduğu tahmin ediliyor.

Sanayide kullanılan ve çağın madeni olarak tanımlanan borun dünyadaki rezervinin yaklaşık yüzde 70'i Türkiye'de, bunun yüzde 70'i de Emet'te bulunuyor.

Bölgede bor madeninin varlığı, 1956 yılında, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğünde (MTA) görevli Alman Jeolog Dr. Gawlik tarafından ilçe merkezinin 4 kilometre kuzeyindeki Espey mevkisinde ve 12 kilometre güneyindeki Hisarcık ilçesinde tespit edildi.
Emet'teki bor sahaları, MTA tarafından 1958 yılında Etibank'a verildi.
Espey'deki sahaların bir bölümü özel şirketlerce, geri kalanı ise Etibank tarafından bir süre işletildi. İlk yıllarda yer altı işletmeciliği yapan bu kuruluşlar, daha sonra boru açık işletme sistemiyle çıkarmaya başladı. O yıllarda Hisarcık'taki sahalarda ise Etibank'a bağlı Emet Kolemanit İşletmesince açık ocak üretimi yapıldı.
İsmi Emet Bor İşletmesi olarak değiştirilen kurum, 1958 yılında resmen bor üretimine başladı.
Espey yakınındaki Killik mevkisinde 1957 yılında özel sektör kuruluşlarınca işletilen sahalar, 1979'da dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Deniz Baykal tarafından kamulaştırılarak, Emet Bor işletmesine devredildi.
Bölgedeki tüm maden ocakları 1990'da açık işletmeye dönüştürülerek, bor üretimine devam edildi.

BOR MADENİNİN KULLANIM ALANLARI

Bor mineralleri ve bileşikleri doğrudan kullanılamıyor, ancak sanayinin birçok dalında katkı maddesi olarak değerlendiriliyor.

Cam elyaf, optik ve teknik cam endüstrisi, sır ve emaye üretimi, boya ve diğer bazı kimyasalların yapımı, seramik, gübre, fotoğrafçılık, ilaç, deri, demir-çelik, kozmetik, sabun ve deterjan sanayisi, enerji sektörü ve nükleer uygulamalarda kullanılan bordan son yıllarda uzay araçlarının üzerlerinin kaplanması, ısı yalıtımı, pil, yanmaz kumaş, çelik yelek, askeri tank zırhları imalatında ve araç yakıtı olarak yararlanılıyor.

ABD'deki petrol kaynaklarının azalmasından sonra araç yakıtı olarak kullanılabileceğinin belirlenmesi, borun stratejik önemini artırdı.
Türkiye'nin ihraç kalemlerinden de biri olan bor, ABD, Japonya, Çin, Rusya, Avrupa Birliği (AB) ve Afrika ülkelerine gönderiliyor. (Alıntıdır)


bor un varlığını avrupa amerika iyi biliyor.onuniçin başımıza çorap örmezler inşAallah. :)


bor un varlığını avrupa amerika iyi biliyor.onuniçin başımıza çorap örmezler inşAallah. :)

Örmüşler bile sevgili ihvan
Amerika'ya ihraç edip fazlasıyla onlardan geri satın alıyoruz...

Değerlendirmeyen ve çok ucuza satan bi devletimiz varken sewinelimmi üzüleyimmi bilmiyom...


Değerlendirmeyen ve çok ucuza satan bi devletimiz varken sewinelimmi üzüleyimmi bilmiyom...

Özelleştirmeleri sevmiyorum. "Özelleştirme" adı altında altın değerinde ki bir çok toprağımızı kaybettiğimizi düşünüyorum. Tabii kaybolan sadece toprağımız değil iş istihdamı, ferah, özgüven vs. vs. ve en önemlisi devlet olarak bilek gücümüzü kaybediyoruz...

Konu ile alakası nedir diyeceksiniz. Haklısınız. Eminim kıymetli maden bulunan bir çok yerin sahibi yabancıdır.

Bu alışverişler ne zaman bitecek, kendi topraklarımızda, kendi yağımızı balımızı ne zaman kullanacağız çok ama çok merak ediyorum...

Bilgi için teşekkürler...

Borun bulunmasinin Turkiyeye faydasinin olacagini sanmiyorum.


Güncel Haberler

MollaCami.Com