Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Orta yol bulundu: Anayasa ve YÖK Kanunu değişiyor

Orta yol bulundu: Anayasa ve YÖK Kanunu değişiyor


AK Parti ve MHP, üniversitelerde başörtüsü yasağını sona erdirecek yasal düzenleme konusunda tam mutabakata vardı.



Buna göre Anayasa'nın 10 ve 42. maddeleri ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Kanunu'nun ek 17. maddesi değiştirilecek. Tartışma konusu "kılık-kıyafet" ibaresi, Anayasa değişikliği metninden çıkarılırken, YÖK Yasası metnine eklendi. 42. madde ilgili değişiklik teklifinde, "kanunlarda açıkça belirtilmeyen hiçbir sebeple eğitim ve öğrenim hakkının engellenemeyeceği" kaydedildi. 10. maddede ise MHP'nin önerisi olan "hizmet sunumu" ibaresine yer verilmedi. Toplantıdan sonra yapılan yazılı açıklamada ve yasa metninde türban yerine başörtüsü ifadesinin kullanılması dikkat çekti. YÖK Kanunu değişiklik metninde başörtüsü tarifi de yapıldı. Başörtüsünün yüzü açıkta bırakan ve çene altından bağlanan örtü olduğu vurgulandı. Böylece düzenlemenin çarşaf, burka, poşu, peçe gibi kıyafetleri kapsamadığı belirtildi. Üzerinde mutabakata varılan maddelerle ilgili olarak AK Parti ile MHP yöneticileri arasında Meclis'te yaklaşık 5 saat süren görüşmenin ardından yazılı bir açıklama yapıldı. 'Fiilî bir sorun' olarak nitelendirilen başörtüsü yasağının kaldırılması için üzerinde uzlaşmaya varılan Anayasa ve yasa değişikliği tekliflerinin, iki partinin ortak önerisi olarak TBMM'ye sunulacağı bildirildi. Değişiklik tekliflerinin bugün imzaya açılarak Meclis Başkanlığı'na sunulması bekleniyor.

AK Parti ve MHP, "sosyal yara haline gelen" üniversitelerdeki başörtüsü yasağını kaldıracak düzenleme için dün ikinci kez bir araya geldi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin odasında yapılan zirveye AK Parti'den Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Grup Başkan Vekilleri Sadullah Ergin, Bekir Bozdağ ile TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu katıldı. Toplantıda MHP'yi Genel Sekreter Cihan Paçacı, Grup Başkan Vekili Oktay Vural, Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal ve Ankara milletvekili Deniz Bölükbaşı temsil etti. Toplantıya iki parti de hazırladıkları taslak metinlerle geldi. Çerçevede anlaşma sağlanınca üzerinde uzlaşılan metinler AK Parti'den Cemil Çiçek ve Sadullah Ergin tarafından Başbakan Tayyip Erdoğan'a, Cihan Paçacı da MHP lideri Devlet Bahçeli'ye götürdü. İki liderin onay vermesi sonucu mutabakat metni yazılı bir şekilde kamuoyuna duyuruldu.

Anayasa'nın 10. ve 42. maddeleriyle Yükseköğretim Yasası'nın ek 17. maddesinde değişiklik yapılması konusunda mutabakata varıldığı belirtilen açıklamada, "Bu konudaki anayasa ve yasa değişikliği teklifleri, iki partinin ortak önerisi olarak anayasa ve içtüzükte belirlenen esas ve usullere göre TBMM'ye sunulacaktır." denildi.

AK Parti ve MHP'nin üzerinde uzlaştığı metin 3 maddeden oluşuyor. MHP, Anayasa'nın "eşitliği" düzenleyen 10. maddesinde değişiklik öngören teklifini imzaya açmıştı. Bu teklifin geniş kapsamlı olacağı yönündeki eleştirileri dikkate alan MHP, kendi önerisini değiştirdi. MHP'nin ilk önerisinde yer alan "her türlü kamu hizmetinin sunulmasında ve bu hizmetlerden yararlanılmasında" ibaresi, "her türlü kamu hizmetlerinden yararlanma" olarak değiştirildi. İki parti, ilk görüşmede "kılık kıyafet" cümlesinde uzlaşamamıştı. AK Parti, 42. maddeye bu ibareyi koymak istemiş, MHP ve bazı hukukçular buna karşı çıkmıştı. Dün yapılan görüşmede bu ibare de metinden çıkarıldı.

Çarşaf ve poşuyu kapsamıyor

Sürpriz değişiklik, üniversitelerde başörtüsü yasağının olmadığının delili olarak gösterilen ek 17. maddede oldu. Kılık kıyafet ve başörtüsüne ilişkin ibareler YÖK Kanunu'nun 17. maddesine yerleştirildi. Başörtüsünün kişinin yüzünün kimliğinin tanınmasına imkan verecek ve çene altından bağlanacak şekilde olacağına ilişkin tarife de madde metninde yer verildi. Böylece, kılık kıyafet ibaresinin peçe, poşu, çarşaf gibi giysileri kapsamayacağının altı çizildi. Üzerinde anlaşmaya varılan ek 17. madde ile ilgili düzenleme liderlerin onayına sunulacak

hayirlisi olur insllh :)


hayirlisi olur insllh :)


hayirlisi olur insllh :)
inş.

bekleyelim ve görelim :) hayırlısı...

AK Parti ile MHP, türbanın üniversitelerde serbest bırakılması için Anayasa’nın 10. ve 42. maddeleri ile YÖK Yasası’nın ek 17. maddesinin değiştirilmesi konusunda mutabakata vardı.

ANKARA - Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde AK Parti ve MHP arasında türbanın yükseköğretimde serbest bırakılması konusunda bugün yapılan toplantıda mutabakata varıldı. İki partinin kurmayları arasında yaklaşık 5 saat süren görüşmenin ardından yapılan yazılı açıklamada, “Yüksek öğretimde bir sorun olarak ortaya çıkan fiili başörtüsü yasağının bununla sınırlı olarak kaldırılması konusunda izlenecek yaklaşımı” görüşmek üzere 2. toplantının yapıldığı bildirildi.

Açıklamada, konunun tüm boyutlarıyla ele alındığı görüşmede, Anayasa’nın 10. ve 42. maddeleriyle Yüksek Öğretim Yasası’nın ek 17. maddesinde değişiklik yapılması konusunda mutabakata varıldığı ifade edilerek, “Bu konudaki Anayasa ve yasa değişikliği teklifleri, iki partinin ortak önerisi olarak Anayasa ve içtüzükte belirlenen esas ve usullere göre TBMM’ye sunulacaktır” denildi.

Açıklamada, Anayasa’nın “kanun önünde eşitlik” başlıklı 10. maddesinin son fıkrasına, “... ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında” ibaresi eklenirken, maddenin son fıkrası şöyle düzenlendi: “Devlet organları ve idari makanları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinin yararlanmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır.”

Anayasa’nın “eğiim ve öğretim hakkı ve ödevi” başlıklı 42. maddesinin birinci fıkrasına “kanunda açıkça yazılı olmayan hiçbir sebeple” ve ikinci fıkrasına, “... ve kullanılmasının sınırları” ibareleri ekleniyor. Bu durumda maddenin birinci ve ikinci fıkraları şöyle düzenlendi: “Kimse, kanunda açıkça yazılı olmayan hiçbir sebeple eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamaz.” “Öğrenim hakkının kapsamı ve kullanılmasının sınırları, kanunla tespit edilir ve düzenlenir.”

YÖK KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİK
İki partinin ortak önerisinde, Yüksek Öğretim Yasası’nın ek 17. maddesinde de değişiklik öngürülüyor. Değişiklik önerisinde, “başın nasıl örtüleceği” açıkça tarif ediliyor.

Öneriyle, ek 17. maddede, “Yürürlülükteki kanunlara aykırı olmamak kaydıyla, yüksek öğretim kurumlarında kılık ve kıyafet serbesttir” fıkrasına şu düzenleme yapılıyor: “Hiç kimse, başının örtülü olması sebebiyle yüksek öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz ve bu yönde uygulama ve düzenleme yapılamaz. Ancak başın örtülmesi, kişinin yüzü açık ve kimliğinin tanınmasına imkan verecek ve çene altından bağlanacak şekilde olması gerekir.”

TBMM’YE SUNULUYOR
Değişiklik tekliflerinin gerekçeleri yazılarak bugün Meclis Başkanlığı’na sunulması gerekiyor.

Anayasa değişikliklerine ilişkin teklif Anayasa Komisyonu’nda görüşüldükten sonra Genel Kurul’a gönderilecek.

[right]kaynak= ntvmsnbc.com[/right]


bekleyelim ve görelim :) hayırlısı...
;) ;) ;)

'Başörtüsü İslam'ın olmazsa olmazı değil!

Diyanet İşleri eski Başkanı Yılmaz'dan "istismarı engelleyin" mesajı

DİYANET İşleri eski Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, türban meselesinin uzun zamandan beri gündemi meşgul ettiğini ancak 1982’ye kadar Türkiye’de türban sorunu olmadığını söyledi. Türbanın 1982’de askeri yönetim döneminde gündeme geldiğini belirten Yılmaz, “O günden beri çözülemedi” dedi.

Yılmaz, başörtüsünün Müslümanlığın olmazsa olmaz şartlarından olmadığını da vurgulayarak, “Öyle olsaydı başı açık kadınların Müslümanlıkla alakası olmazdı. Bu kabul edilebilir bir şey değil” dedi.

Kızları başı açık üniversiteye gitti

Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, geçtiğimiz katıldığı bir televizyon programında Bardakoğlu ve Yılmaz’ın kızlarının üniversite sınavları sonrası, babalarına “Okuyalım mı? Başımızı mı örtelim?” diye sorduklarını anlattı. Demirel, iki babanın da kızlarına “oku” dediğini söylemişti.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI ALİ BARDAKOĞLU:

‘Dinimizde el ve yüz hariç örtünme prensibi vardır’

Diyaten İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, CNN Türk’te katıldığı “Eğirisi Doğrusu” programında şunları söyledi: “14 asırdır Müslümanlar kadınların başını örtmesini dini gereklilik olarak görmüştür. Bu çok nettir. Kuran’dan, peygamberin uygulamalarından ve Müslümanların bunları anlayış tarzıyla bu böyle oluşmuştur. Ancak bir insanın Müslüman sayılması için Allah’a inanması da yeterlidir. Anadolu Müslümanlığında, kimse kimsenin dindarlığını yargılmaz.”

Şalvar ve çarşaf gereklilik değil

Bardakoğlu şöyle devam etti: “Dinimiz sadece kadınların elleri ve yüzleri hariç örtünmeleri prensibini koymuştur. Şalvar ve çarşaf dini gereklilik değildir. Bu insanların estetik duygularıyla, şehirleşmesiyle ilgili.”


YORUMSUZ KAYNAK:GAZETEVATAN.COM

bunların yorumuna kalırsak ohooooo... söylenecek çok söz varda susmak daha doğru sanırım...

aslına bakarsanız bir bayanın yapması gerekenleri Yüce RABBimiz söylemiş, Rasülullah Efendindimiz ise anlatmış ve zamanın hanım sahabelerine uygulattırmış bunlar bize açıklama olarak yetmesi gerek, başka söze ne hacet?...

susmak doğru ama nereye kadar bilmiyorum kardeşim.iyice oyuncak ettiler.herkes kafasına göre yorum yapıyor.heleki şu anlaşmaya varılan başörtüsü bağlama şekli varki...yani neyse sumak şimdilik.....

ellerinize saglik kardesim cok haklisiniz.

:)
oyuncaktı zaten ama iyice bozdular oyuncağı tamir edilecek güya ama tamir için parçalarının sağlam olması gerekir. artık o bile yok :(
yazık... üzücü... kötü...


:)
oyuncaktı zaten ama iyice bozdular oyuncağı tamir edilecek güya ama tamir için parçalarının sağlam olması gerekir. artık o bile yok :(
yazık... üzücü... kötü...




:-X :(


Güncel Haberler

MollaCami.Com