Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Saldırıyı internete duyurmuş

88 yaşındaki Nazi için tutuklama kararı

88 yaşındaki Demjanjuk hakkında, 29 bin kişinin öldürülmesine yardımcı olduğu için tutuklama kararı çıkarıldı.

70'li yıllarda 'Korkunç İvan' olarak anılıyordu.

Almanya savcılığı, ABD'de yaşayan 88 yaşındaki John Demjanjuk hakkında "Nazi ölüm kampı gardiyanı olarak en az 29 bin kişinin öldürülmesine yardımcı olduğu gerekçesiyle" tutuklama kararı çıkarttı.

Münih kenti savcılığından yapılan açıklamada, Demjanjuk'un, 1943'ün Mart ile Eylül ayları arasında şimdi Polonya sınırları içinde bulunan Sobibor ölüm kampında Yahudilerin öldürülmesinde suç ortaklığı yapmakla suçlandığı kaydedildi.

Açıklamada, emekli oto tamircisi Damjanjuk'un Almanya'ya iade edildiği takdirde suçlanacağı belirtildi.

Savaş suçlusu olduğu iddialarını redden Ukrayna doğumlu Demjanjuk, Sovyet ordusunda görev yaptığını ve 1942'de savaş esiri düştüğünü savunuyor.

İSRAİL'E İADE EDİLMİŞTİ

Ukrayna'dan ABD'ye göç eden Demjanjuk, 1970'li yıllarda Treblinka ölüm kampında "Korkunç İvan" adlı gardiyan olduğu suçlamasından sonra ABD vatandaşlığından çıkarılmış ve ilk kez 1986'da İsrail'e iade edilmişti.

Demjanjuk, İsrail'de görgü tanıklarının kendisini teşhis etmesi üzerine 1988'de ölüm cezasına çarptırılmıştı. 1993'de cezanın temyizde bozulmasından sonra Demjanjuk ABD'ye dönmüş ve 1998'de ABD vatandaşlığını geri almıştı.

Ancak ABD adalet Bakanlığı 1999'da Demjanjuk hakkında 3 ölüm kampında gardiyanlık yaptığı ve bu bilgileri Amerikalı yetkililerden sakladığı için yeniden dava açmıştı.

11.03.2009
Güncel.net


Güncel Haberler

MollaCami.Com