Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


THY uçağı Amsterdam havaalanına inerken düştü

Türk Hava Yollarına ait Tekirdağ isimli Boeing 737-800 model uçak Hollanda'nın Amsterdam kentinde Schiphol havaalanına inerken yere çakıldı.




Hollanda'nın Amsterdam kentinde Schiphol havaalanına inişte yere çakılan Türk Hava Yollarının 1951 sefer sayılı uçağından bazı yolcuların yürüyerek çıktığı bildirildi.

Bazı görgü tanıkları, Boeing 737-800 tipi ''Tekirdağ'' adlı uçaktan yaklaşık 50 yolcunun sağ salim çıktığını belirtti.

İstanbul-Amsterdam seferini yaparken, 135 yolcu ve 8 kişilik mürettebatıyla Schiphol havaalanına inişte piste ulaşamadan tarlaya çakılan uçağın üç parçaya ayrıldığı, uçakta yangın çıkmadığı bildirildi.

İtfaiye ve ambulansların kaza yerine ulaştığı kaydedildi. Bu arada, havaalanı basın bürosu çalışanı Melanie Smieder, uçağın iniş pistine yaklaştığı sırada düştüğünü ve kaza nedeniyle hava trafiğinin durduğunu aktardı.

Uçaktan sağ kurtulan Hüseyin Sümer isimli vatandaş: "Sorunsuz bir uçuştan sonra uçak inişe geçti. Bu sırada bir sarsıntı oldu. Biz uçağın tribülansa girdiğini düşündük. Bir süre sonra uçağın düştüğünü anladık. Uçak düşünce bölündü. Bölünen uçaktan kendi imkanlarımız ile çıkarak kurtulduk. Uçakta çok sayıda yaralı var. Tahminen 15-20 yaralı var. Mürettebattan hosteslerden birisi ağır yaralıydı. Biz uçaktan indikten sonra uçaktan uzaklaşmamızı söylediler. Şimdi uzaktan seyrediyoruz. Biz şoktayız. Hayatını kaybeden görmedim. Biz kendimizi dışarı attık. Ama uçağın içinde kalanlar olabilir. Burası ana baba günü. Daha fazla sağlık ekibi bekliyoruz.

THY Yönetim Kurulu Üyesi Hamdi Topçu saat 08.22'de İstanbul'dan kalkan uçağın Hollanda'nın Amsterdam kentinde Schiphol Havaalanında düştüğünü söyledi. Topçu ilk bilgilere göre kazada 1 kişinin öldüğünü, 20 kişinin de yaralandığını söyledi.

BAKANLIK KRİZ MASASI OLUŞTURDU

Hollanda'nın Başkenti Amsderdam'da havaalanına inişi sırasında düşen THY ait yolcu uçağının düşmesinin ardından, gözler Ulaştırma Bakanlığı'na çevrildi. Edinilen bilgiye göre, teakkuza geçen Ulaştırma Bakanlığı kazaya ilişkin kriz masası oluşturdu. Ulaştırma Bakanlığı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından da resmi bir açıklama yapılması bekleniyor.

BAKAN YILDIRIM: CAN KAYBI YOK

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul-Amsterdam seferini yaparken düşen THY uçağıyla ilgili, ''Sevindirici olan, can kaybı olmadan bu kazanın atlatılmış olmasıdır'' dedi. Yıldırım, yolcular arasında yaralılar bulunduğunu, yaklaşık 80 kişinin tahliye edildiğini bildirdi.

BABACAN: UÇAKTA PATLAMA YOK

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Amsterdam'da iniş yaparken yere çakılan uçakta patlama olmadığını, uçağın düz bir araziye iniş yaptığı yönünde bilgiler geldiğini bildirdi.

Çırağan Sarayı'nda düzenlenen DEİK yemeğine gelişinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Babacan, Hollanda'nın Amsterdam kentine iniş yaparken çakılan THY uçağı ile ilgili soru üzerine, şunları kaydetti:

''Biz de sizler gibi haberi biraz önce aldık. Şu anda ilgili bütün birimlerimiz konunun üzerinde, Ulaştırma Bakanlığımız, THY başta olmak üzere, aynı zamanda Hollanda'daki büyükelçiliğimizden Rotherdam başkonsolosluğumuzdan bir heyeti hemen olay mahalline yolladık. Şu ana kadar gelen bilgilerden herhangi bir patlama, infilak olmadığı, uçağın düz bir araziye iniş yaptığı yönünde bilgiler geliyor. Ama bu bilgilerin hiçbirisi resmi değil, kesin bilgiler değil. Umarız ki en az zararla en az sıkıntıyla bunu atlatırız. Hem Hollanda, hem bizim makamlarımız olay yerinde çalışıyor.''

THY YÖNETİM KURULU BAŞKANI: ÖLÜ YOK

THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, İstanbul-Amsterdam seferini yapan uçağın inişi sırasında meydana gelen kazada ölü olduğuna dair şu ana kadar bilgi ulaşmadığını belirterek, uçakta biri bebek 127 yolcu ve 7 mürettebat bulunduğunu söyledi.

Karlıtekin, THY Genel Müdürü Temel Kotil ile birlikte Yeşilköy'deki Genel Müdürlük binasında basın toplantısı düzenledi.

TK1951 sayılı İstanbul-Amsterdam seferini yapan yolcu uçağının ''kırım geçirdiğini'' ifade eden Karlıtekin, ''Olayın sevindirici tarafı total bir kaybın olmayışıdır. Şu ana kadar ölüm olayı bildirilmedi. Uçağımızda 118 ekonomi, 8 business sınıfı yolcu ve 1 bebek olmak üzere toplum 127 yolcumuz, 7 mürettebatımız bulunmaktadır. 135 olarak belirtilen rakam, uçağa binmeyen bazı yolculardan kaynaklanmaktadır'' diye konuştu.

Karlıtekin, Amsterdam'da hava koşullarında olağanüstü bir durumun söz konusu olmadığını kaydederek, şu bilgileri verdi:

''Görüş açık ve 4500 metre civarındadır. Uçak piste 500 metre kala, pist yerine pistin önündeki araziye inmiştir. Uçak üçe ayrıldı. Ön tarafta hasar ve yolcularda bir olumsuz bir durum söz konusu değil. Arka bölümde hasar görülüyor. Şu ana kadar bize herhangi bir ölüm vakası bildirilmemiştir. Uçakla ilgili gerekli belge, bilgi ve bakım raporlarını kriz merkezimizde gözden geçirdik, bakımla ilgili herhangi bir sorun da bulunmamaktadır. Yolcu yakınlarıyla ilgili her türlü tedbir alınmaktadır. Gerek İstanbul'da gerek Amsterdam'da yolcu yakınlarına bilgi verilecek merkezler kuruluyor. 20 civarında yaralı bulunduğu yönünde bilgiler alındı. Ağır yaralı konusunda şu ana kadar bir bilgi ulaşmadı.''

THY GENEL MÜDÜRÜ TEMEL KOTİL: PİLOT ÇOK TECRÜBELİ

THY Genel Müdürü Temel Kotil de, uçağın kaptan pilotunun çok tecrübeli bir kaptan olan, 1975 Hava Harp Okulu mezunu Hasan Tahsin olduğunu, personelin sağlık durumuyla ilgili henüz bir bilgi ulaşmadığını kaydetti.

Kotil, ''uçağın infilak etmemesinin, yakıtının boşaltıldığı anlamına gelip gelmediği'' yönündeki soruya karşılık, bu yönde bir bilginin ulaşmadığını, olayda ölüm olmamasının önemli olduğunu söyledi.

Temel Kotil, bir soru üzerine de, ''yolcu yakınları için Amsterdam'a bir uçak hazırlandığını, uçağın kalkış saatinin daha sonra duyurulacağını, Amsterdam'dan Türkiye'ye gelecek yolcular için de ilave bir sefer düzenlemeyi düşündüklerini'' sözlerine ekledi.

Karlıtekin ve Kotil, basın mensuplarının yönelttiği çeşitli sorularına karşılık, ''kesin bilgiler kendilerine ulaşmadan açıklayacakları bir durumun doğru olmayacağını'' ifade ettiler.

BAŞBAKAN TALİMAT VERDİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Amsterdam'da meydana gelen uçak kazasının ardından bizzat devreye girdiği ve Türk yetkililere gerekli talimatları verdiği öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, Başbakan Erdoğan, Amsterdam'da meydana gelen kazanın hemen ardından devreye girerek yetkililerden bilgi aldı. Erdoğan'ın, Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Selahattin Alpar'a olay yerine gitme talimatı verdiği bildirildi.

Başbakan Erdoğan'ın, kazadan yara almadan kurtarılan yolculardan, Hollanda Demiryolları kurumuna güvenlik hizmeti veren bir şirketin sahibi olan Mustafa Bahçecioğlu'nu telefonla aradığı ifade edildi. Mustafa Bahçecioğlu'nun, Başbakan Erdoğan'a, ''kazada ölü sayısının çok az olduğunu ya da olmayabileceğini, çok sayıda yaralı bulunduğunu'' söylediği öğrenildi.

Bahçecioğlu'ndan olayla ilgili bilgi alan Erdoğan'ın, bütün yolculara geçmiş olsun dileklerini ilettiği bildirildi. Mustafa Bahçecioğlu'nun, Başbakan Erdoğan'a, ''uçağın inişi sırasında sert bir çarpma sonucu kazanın meydana geldiğini ve uçakta büyük bir panik yaşandığını'' söylediği de kaydedildi.

Bu arada, uçağın kaptan pilotu Hasan Tahsin Arısan, pilotları Olcay Özgür ve Murat Sezer'in kazadan yara almadan kurtuldukları öğrenildi.

AMSTERDAM'DAKİ UÇUŞLAR DURDURULDU

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'daki Schipol Havalimanı'nda uçuşlar durduruldu. NOS haber kanalı, THY uçağının düşmesi ardından bütün uçuşların durulduğunu belirtti. (CİHAN)

THY YOLCU YAKINLARI İÇİN UÇAK KALDIRIYOR

Hollanda'nın Başkenti Amsderdam'da havaalanına inişi sırasında düşen THY ait yolcu uçağının düşmesinin ardından THY, yolcu yakınları için uçak kaldıracak. Uçağın kalkış saati saptanınca duyurulacak.

YOLCULAR TAHLİYE EDİLDİ, ÖLEN YOK

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, THY yollarına ait İstanbul- Amsterdam seferini yapan uçaktaki yolcuların tahliye edildiğini belirterek, kazada ölen olmadığını açıkladı.

Aka, yaptığı açıklamada, THY ait 1951 sefer sayılı 2002 model Boeing 737-800 tipindeki uçağın Schiphol Havaalanı'na son yaklaşma sırasında şimdilik bilinmeyen bir nedenle kaza geçirdiğini belirterek, "İçinde 127 yolcu ve 7 mürettebat olmak üzere toplam 134 kişinin bulunduğu uçak İstanbul'dan 08.11'de havalandıktan sonra Schiphol havaalanına inişe geçtiği sırada saat 11.50 civarında piste yaklaşık 500 metre kala toprak zemine sert iniş gerçekleştirmiştir. Kaptan pilot Hasan Tahsin Arısan yönetimindeki Tekirdağ isimli uçak düşüş esnasında burun kuyruk gövde olmak üzere üçe bölünmüştür" dedi. Uçakta herhangi bir patlama veya yangının meydana gelmediğine dikkat çeken Aka, alınan ilk bilgilere göre, yaralıların olduğunu ve bazı yolcuların yara almadan uçağı terk ettiğini söyledi.

Hollanda Sivil Havacılık yetkilileri ile yapılan ilk temaslarda uçağın piste normal yaklaştığını belirten Aka, havaalanının ulaşıma kapatıldığını yolcuların tahliye edildiğini kaydetti. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve THY oluşturulan kriz masaları tarafından yürütülen çalışmaların devam ettiğini gelişmeler hakkında kamuoyunu bilgilendirmeyi sürdüreceklerini dile getirdi. Açıklamanın ardından soruları yanıtlayan Aka, kazanın Hollanda'da olması nedeniyle Amsterdam'da kaza kırım heyeti oluşturulacağını, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden de gözlemci olarak ekip gösterileceğini kaydetti. Uçağın 2002 model olduğunu, 2008 yılında denetimden geçtiğini dile getiren Aka, uçak kazasında ölen olmadığını söyledi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN: FELAKET OLABİLİRDİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hollanda'nın başkenti Amsterdam'daki uçak kazasıyla ilgili, ''Ben uçağın içerisindeki tüm yolculara tekrar çok büyük geçmiş olsun diyorum. Ölen yolcuya Allah'tan rahmet diliyorum. Ailelerine sabır diliyorum. Yaralılarımıza Allah'tan şifalar diliyorum. Sağ kurtulan tüm yolculara da çok büyük geçmiş olsun temennisinde bulunuyorum'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Afyonkarahisar'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin, Amstardam'daki uçak kazasıyla ilgili sorularını yanıtladı.

Erdoğan, şu açıklamalarda bulundu: ''Şu ana kadar bana ulaşan bilgilere baktığımızda, gerek Ulaştırma Bakanım ile yaptığım görüşme, gerek dün bizimle beraber olan ve Hollanda'ya dönen Mustafa Bahçecioğlu Bey ile yaptığım telefon görüşmesinde aldığım bilgiler, bu çerçevede söylüyorum. Sizlerin de bildiği gibi, piste 400-500 metre kala oradaki bir araziye düşüyor. Bunun neticesinde kuyruk kısmı kopuyor. Ön kısmında kopma değil ama bir darbe söz konusu.

Şu ana kadar 80'e yakın yolcunun sağ olarak çıktığı belirtiliyor. Mustafa Bey'in bana söylediği, 3 ölü ama Binali Bey'in söylediği 1 ölü. Zaten yolcu sayısı 127, 7'si de personel olmak üzere 134 kişi bulunuyor. Sağ çıkarılanların dışındakiler yaralı fakat bu yaralılar içerisinde sıkışıp da henüz çıkarılamayanlar var. Onları da çıkarmaya çalışıyorlar.

Tabii Allah beterinden korusun. Hakikaten çok çok büyük bir kaza, felaket olabilirdi. Allah'a hamdolsun ki oradaki yolculara herhangi bir şey olmadı. Bu uçak kazaları biliyorsunuz neredeyse tamamı ölümle neticelenen kazalar olabiliyor. Böyle bir netice olması bizleri bu noktada mutlu etti. Ben uçağın içerisindeki tüm yolculara tekrar çok büyük geçmiş olsun diyorum. Ölen yolcuya Allah'tan rahmet diliyorum. Ailelerine sabır diliyorum. Yaralılarımıza Allah'tan şifalar diliyorum. Sağ kurtulan tüm yolculara da çok büyük geçmiş olsun temennisinde bulunuyorum.

Şu anda incelemeler yapılıyor. Özellikle uçak tabii 2002 model. Son bakımı Aralık ayı içerisinde yapılmış durumda. Bu konuda herhangi bir eksiklik söz konusu değil. Kriz masası oluşturuldu. Kriz masası ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü çalışmalarını sürdürüyor. Biz de anbean takip ediyoruz. Gerek Bakanım gerek THY'nin yönetim kurulu üyesi arkadaşlarım ve genel müdürümden bilgileri almaya devam edeceğiz.''

UÇAĞIN BAKIMI ARALIK 2008'DE YAPILDI

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yolcu uçağının teknik bakımının 22 Aralık 2008 tarihinde yapıldığını söyledi. Bingöl'de bulunan Bakan Yıldırım, THY uçağının Amsterdam havaalanına inişi sırasında meydana gelen kazaya ilişkin yaptığı açıklamada, uçağın teknik bakımıyla ilgili olarak şunları söyledi: ''Uçağın teknik bakımının, yaptığımız ilk tespitlerde, 22.12.2008 tarihinde yapıldığı ve herhangi bir teknik sorunun bulunmadığı bilgisi ulaşmıştır. Düşüş nedeni, kurulacak olan kaza kırım komisyonunun yapacağı araştırma sonucu ortaya çıkacaktır.''

THY FİLOSUNDA KAZA YAPAN UÇAKTAN 52 ADET BULUNUYOR

İstanbul-Amsterdam seferini yaparken inişi sırasında kaza yapan Boeing 737-800 tipi uçaktan Türk Hava Yolları (THY) filosunda 52 adet bulunuyor.

Alınan bilgiye göre, yatay uçuş sürati 858 kilo metre olan Boeing 737-800 tipi uçak, 165 yolcu taşıyabiliyor. Azami kalkış ağırlığı 79 bin 15 kilogram, kanat açıklığı 34,315 metre, azami yatay uçuş yüksekliği 41 bin feet, gövde uzunluğu 39,472 metre, azami menzili 4 bin 755 kilometre olan uçak, yerden 12,548 metre yüksekliğe sahip. THY filosunda 52 adet olan bu tip uçakta, 8 adet çıkış kapısı yer alıyor.



--------------------------------------------------------------------------------

9ölü 20 agır yaralı var diyolardı haberlerde.valla görünce çok üzüldük.Allahım esirgemiş gene.Rabbim ailelerine yakınlarına kendilerine yardım etsin.haber için tşkkrlr syn aktarcı.


Güncel Haberler

MollaCami.Com