Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


ABD üssü kapatılıyor

[right]19.02.2009[/right]
ABD üssü kapatılıyor

Rusya'dan alınacak kredi için ABD'ye karşı çıkılıyor

Kırgızistan Parlamentosu Cogorku Keneş, bugün yapılan genel oylamada ülkedeki ABD askeri hava üssünün kapatılmasına karar verdi. 90 sandalyenin bulunduğu parlamentoda 78 milletvekili ABD üssünün kapatılması yönünde oy kullandı. Parlamentoda oturuma katılan milletvekillerinden 1'i karşı yönde oy kullanırken, ikisi de çekimser kaldı. Başkent Bişkek yakınlarındaki ABD'nin Gansi askeri üssü 2001 yılında bu yanan Afganistan operasyonları için kullanılıyordu.
Cogorku Keneş'in ABD üssünü kapatma kararını onaylaması için 90 milletvekilinden 46'sının desteği yeterli. Kararın ardından ABD'nin askeri üssünde bulunan bin 200 asker ve mühimmatın 180 gün içinde boşaltması gerekiyor. Parlamentoda iktidar partisi Ak Jol'un 70 sandalyesi bulunuyor. Parlamentoda 20 sandalyesi bulunan Sosyal Demokrat Parti'nin de üssün kapatılmasına destek vermesi dikkat çekti
3 Şubat'ta Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'le Moskova'da bir araya gelen Kırgızistan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev üssün kapatılacağı ile ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Parlamentonun aldığı kararın Rusya'nın Kırgızistan'a sağladığı 2 milyar dolarlık ucuz kredi ile ilgili olduğu iddialarını Moskova ve Bişkek reddediyor.
Kırgızistan Dışişleri Bakanı Kadırbek Sarbayev, Batı basınında yer alan Pentagon'un Kırgızistan'la üssün geleceği konusunda görüşmelere devam ettiği konusunu da dün yalanlamıştı. Sarbayev dün yaptığı değerlendirmede, "Bize bu konuda herhangi resmi bir başvuru olmadı. Üsle ilgili ABD ile herhangi bir müzakere süreci devam etmiyor." demişti. Sarbayev üssün kapatılmasının Amerika ile ilişkileri etkilemeyeceğini iddiasını da yinelemişti.
2001 yılından bu yana Afganistan operasyonlarında kullanılan Manas üssü operasyon bölgesine 1,5 saatlik mesafede olması nedeni ile stratejik önem taşıyor. Bin 200 ABD askeri üste görev yaparken, yeni ABD yönetiminin Afganistan'a ek asker gönderme kararında da üssün büyük önem taşıyacağı kaydediliyor. Washington Kırgızistan'ın kararında Rusya'nın etkili olduğuna inanıyor. Üsle ilgili anlaşmanın iptalinin ardından başta Türkiye olmak üzere Hollanda, Kanada, Yeni Zelanda, Danimarka, İspanya, Fransa, Avustralya, Güney Kore, İtalya ve Norveç'in de üsle ilgili anlaşmaları iptal edilecek.

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ'NE NOTA VERİLECEK

Bu arada parlamentodaki görüşmede, Kırgızistan Dışişleri Bankalığı'nın ABD'nin Bişkek Büyükelçiliği'ne üssün kapatılmasını öngören bir nota vermesi kararlaştırıldı. Oylama öncesi Kırgızistan Dışişleri Bakanı Kadırbek Sarbayev, ABD'nin askeri üssünün kapatılması için milletvekillerinin "evet" oyu kullanmasını istedi. Bakan Sarıbayev, 2001 yılında yapılan 8 yıllık anlaşmaya göre askeri üssün görevini tamamladığını kaydetti. Oylamada önce konuyla ilgili milletvekilleri kürsüde düşüncelerini paylaştı. Milletvekilleri sekiz yıl içinde Afganistan'daki durumun eskisine göre iyiye gittiğini söyledi. Bazı milletvekilleri ise konuşmasında Afganistan'daki durumun değişmediğini vurguladı. Afganistan'da söz konusu dönemde uyuşturucu kaçakçılığının arttığını kaydeden Komünist Partisi lideri İshak Masaliyev, ABD askerlerinin aksine bu bölgelere zarar verdiğini belirtti.
Konuşmacılar sözleşmenin sona erdirilmesi için başka nedenlerde sıraladı. 2 yıl önce hava üssünde ABD askeri tarafından Aleksandır İvanov isimli Kırgız vatandaşının vurularak öldürüldüğü hatırlatıldı. Buna ek olarak ABD askerleri tarafından, 2002 yılında yine ABD askerilerinin iki Kırgız vatandaşını öldürdüğü dile getirildi. Ayrıca ABD askeri uçağının sivil bir Kırgız uçağına pist park halindeyken çarptığı hatırlatıldı.
Cogorku keneşte kabul edilen karar Bakiyev tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek. Karar yürürlüğe girdikten sonra ABD'nin üssü 180 gün içinde boşaltması gerekiyor.
Öte yandan Rusya'nın Ria Novosti Haber Ajansı, Sosyal Demokrat Partisi Parlamento Grup Başkanı Baktıbek Beşimov'un ABD üssünün Kırgızistan'ın ulusal çıkarlarını ve imajını zedelediğini söylediğini duyurdu.

[right]CİHAN[/right]


Güncel Haberler

MollaCami.Com