Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Kur'an Nesli Dergisinin Yeni Sayısı ÇIKTI

KUR’AN NESLİ DERGİSİ ÇIKTI:
ZORUNLU EĞİTİM VE ALTERNATİFLERİMİZ




Geleneksel ve modern sapmaların dayatmalarına karşı Kur’an rehberliğinde bir nesil inşasına doğru ilerleyen Kur’an Nesli Dergisi 8. sayısı ile okurlarının huzuruna çıkıyor. Dosya konusu olarak “zorunlu eğitim ve alternatiflerimiz” başlığını seçen dergi Türkiye’de modern eğitim sisteminin dayatmacılığını eleştirirken Müslümanların bundan nasıl etkilendiğini de incelemeye çalışıyor.

Geçen sayıda Müslümanların sistemle ilişkilerini eleştiren Kur’an Nesli, bunun devamı sayılabilecek “İslami Mücadele Nasıl Anlaşılmalı, Nasıl Sürdürülmeli?” başlıklı yazıyla Ocak-Şubat sayısına başlıyor. Mücadelenin İslamilik kazanması için nasıl anlaşılması gerektiğini, hareket yöntemini ve bunun temel ilkelerini özlü biçimde anlatmaya çalışan yazı Kur’an Nesli imzasıyla yayımlanmış.

Bu sayıda yer alan iki kavram çalışmasından “İsyanı Terk Edip Allah’a Sığınmak: Tevbe” başlıklı yazıyı Esra Aydın hazırlamış. Tevbenin mü’minler için ne denli önemli bir imkan olduğunu, nasıl tevbe edilmesi gerektiğini, tevbenin kabul şartlarını Kur’an ayetleriyle incelemiş.

Sistemin zorunlu eğitim dayatması ve Müslümanların bu durumla ilişkileri çeşitli yönleriyle ele alınan dosyanın ilk yazısı ulus devletlerin dayatmacı politikalarının eğitim ayağını konu ediniyor. “Devletin İdeolojik Aygıtları ve Eğitim” başlıklı yazı H. Mirza Aydın tarafından kaleme alınmış ve dosyaya giriş niteliğinde okunabilir.

Modern bireyin zihin inşası çok erken yaşlarda başlarken “7 çok geç” sloganı ile anaokulları artık bir zorunluluk olarak lanse ediliyor. Peki anaokulları çocuklara ne yapar, kurum olarak ne ifade eder, işlevi nedir? Bu gibi soruların cevabı Ersoy Özaltın tarafından hazırlanan “Anadan Kopuk Okullar” başlığı altında aranıyor.

Müslümanların günümüz okulları dolayısıyla kariyer planlarıyla imtihanını “Dünyanın Değeri” başlıklı yazısıyla Esra Saraç inceliyor. Derginin ikinci kavram çalışması olan yazı, dünyevî planlara Kur’ânî bir bakış açısı sunmaya çalışıyor.

Türkiyeli Müslümanların başörtüsü yasağıyla karşılaşıp bu konudaki ilk mücadele deneyimlerini, yasak sürecini bilfiil yaşamış ve Müslümanların farklı tepkilerine şahitlik etmiş Rahmetli Macide Göç Türkmen’in kaleminden alıntılanmış.

Dergi bu sayıda bol söyleşilerle karşımıza çıkıyor. İlk söyleşi, alternatif eğitim olgusunu ele alan ve kendi kurumlarını tanıtan Sedav koordinatörlerinden Ömer Faruk Korkmaz ile yapılmış. Söyleşiyi, Türkiye’deki bazı eğitim kurumlarını tanıtan bir yazı izlemiş. Dayatmacı modern eğitimin tornasından geçmiş bireylere bir alternatif olan eğitim kurumlarının adres bilgilerinin de bulunduğu yazıyı Gül Suyubol ve Semra Aydın hazırlamış.

Tüm dayatmalara karşı sahih islami kimliğin inşasının imkanını Kur’an Nesli Dergisi Ayşe Betül Paksoy ile konuşmuş. Derginin bu ikinci söyleşisi İslam’ın nasıl bir şahsiyet inşa ettiğini, islami şahsiyetin toplum içindeki rolünü, mücadele anlayışını, yaşayabileceği zorluklara karşı nasıl durmasını, tüm bunların imkanını inceliyor. Devamında ise bu kimliğin yasak karşısında savunusunu irdeleyen bir söyleşi daha var. Meral Güser’in anlatımıyla şekillenen yazı, çeşitli açılardan ilgi çekiyor. Bu iki söyleşi bir bütün olarak, Müslüman kadının toplum içindeki rolü, yaşanacak olası sıkıntılara karşı duruşu, modernizme karşı alternatif arayışı, toplumsal eğitime katkı sağlaması açılarından okunabilir.

Bir alternatif kabul edilen yurtdışı eğitimin imkan ve sıkıntılarını Sema Kar Erdeğer somut önerilerle “Türkiye’deki Üniversite Hırsına Karşılık Yurtdışı Alternatifleri” başlıklı yazıyı kaleme almış. Özelde Suriye eğitim imkanlarını inceleyen yazı, yurtdışı planları yapan öğrenciler için fayda sağlayabilir.

Dosyanın ve derginin son yazısı bir alternatif eğitim imkanı olarak ev derslerini/sohbetlerini konu alıyor. “Ev Dersleri – Bilinç Halkalarının Köprüsü –” başlıklı yazıda Bülent Şahin Erdeğer, modern dünyada ev merkezli bilinçlenmenin anlam ve önemine değinmiş.

Kur’an Nesli Dergisi bu sayısında abone olanlara dergi yazarlarından Bülent Şahin Erdeğer’in yeni çıkan “Kur’an Işığında Hz. Muhammed” kitabını hediye ediyor, ilginize…

İrtibat Bilgileri:
0262 239 49 07
www.kuranneslidergisi.com
[email]bilgi@kuranneslidergisi.com[/email]


Güncel Haberler

MollaCami.Com