Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Sahte kaşar peynire dikkat!

Bazı uyanık süt üreticileri, kaşar peyniri imalatında ‘Palm Yağı’ kullanmaya başladı. MİLAS Süt Üreticileri Birliği Müdürü Soner Güney, bazı süt ürünleri üreticilerinin, özellikle kaşar peyniri yapımında `Palm Yağı’ kullanmaya başladıkları yönünde duyumlar aldıklarını belirterek, tüketicileri peynir alırken dikkatli olmaları konusunda uyardı. Güney, Endonezya ve Malezya’da bir çeşit hurmadan üretilen palm yağının sağlığa zararlı olmadığını ancak peynirin kalitesini bozduğunu söyledi.

Soner Güney, süt sektörünün en önemli sorunlarından birinin Palm Yağı ithalatının artması ve süt sektöründe özellikle peynir yapımında kullanılmaya başlanması olduğunu belirtti. Bu olayın sektörü olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Güney şunları söyledi:

“Gıda ürünlerindeki katkı maddeleri kamuoyunun önemli gündemlerinden biri. Son olarak takip ettiğimiz kadarıyla süt ve süt ürünlerinde palm yağı kullanıldığına ilişkin iddialar gündeme geldi. Özellikle peynir üretiminde kullanılacak sütteki yağın çeşitli teknolojilerle alınıp, yerine daha ucuza mal edilen palm yağının kullanıldığı iddia ediliyor. Her ne kadar palm yağı gıda sektöründe birçok alanda kullanılsa da, insanların bilgisi dışında gerçekleştirilen bu uygulamanın etik dışı olduğu üzerinde duruluyor.”

MALİYETİ DÜŞÜRMEK İÇİN

Türkiye’de günde yaklaşık 30 milyon litre süt üretildiğini, bunun önemli bir kısmının da peynir üretiminde kullanıldığını kaydeden Güney, şöyle konuştu:

“Son yıllarda peynir sektöründe maliyetleri aşağı düşürmek için farklı teknolojiler ve maddeler kullanılmaya başlandı. Bunlardan biri de palm yağı kullanılması. Özellikle kaşar peyniri üretiminde kullanılan palm yağının kilosu 1.3 TL. Şirketler, yeni geliştirilen teknolojilerle sütün kendi yağını alıyor, bunun yerine daha ucuza alınan palm yağını enjekte ederek peynir üretiyor. Bu durum hem biz üreticilerin hem de tüketicilerin aleyhine olmaktadır. Tüketicilerin palm yağının kullanıldığını fark etmesi ise zor. Ancak çok gelişmiş analiz ve testlerle ayırt edilebiliyor. Tüketici fiyat farkı nedeniyle hangisi ucuzsa ona yöneliyor. 10 liralık peynir 5 liraya satılıyorsa buna dikkat etmek gerek. 10 litre sütten 1 kilogram taze kaşar elde edilebiliyor. Bir kilogram kaşarda sadece sütün maliyeti 5 TL” diye konuştu.

PALM YAĞI EN FAZLA 2006′DA İTHAL EDİLDİ

Malezya, Batı ve Orta Afrika ile Endonezya’da ekimi yapılan hurmadan elde edilen palm yağının kullanım şekli ve alanları hakkında da bilgi veren Güney şöyde devam etti:

“2008 yılında yaklaşık olarak Endonezya’da 19, Malezya’da 17 olmak üzere toplam 36 milyon ton palm yağının üretildiği tahmin ediliyor. Türkiye’de yemeklik amacıyla ilk palm yağı 1974 yılında TURYAĞ tarafından kullanılmaya başlandı. Bugün ABD dahil dünyanın hemen hemen tüm ülkelerinde palm yağları, soya yağı ile birlikte en büyük kullanım miktarına sahip. Palm yağları yapısı itibariyle trans yağ içermediği için sağlıklı yağ olarak değerlendiriliyor. Ancak doymuş yağ oranının diğer likit yağlara göre biraz daha fazla olması nedeniyle margarinlerde kısıtlı miktarlarda kullanılabiliyor. Son yıllarda Türkiye’de de sabunluk ve yemeklik amaçlarının dışında palm yağları büyük oranda biodizel üretiminde kullanılmaya başlandı. Palm yağı en fazla 2006′da ithal edildi.”

İYİ KAŞAR KESİLİNCE UFALANMAZ

Piyasada bulunan iyi ve kötü kaşarları ayırt etme yöntemlerini de anlatan Güney, “Kaşar peyniri, dilimlenebilir yarı sert peynirlerdendir. Bu peynir sarımsı, beyaz-sarı renkli ve hafif tuzludur. İyi bir kaşar peyniri, düzgün kalıplı olmalı. Kesilince ufalanmamalı ve eğilip bükülmeye dayanmalı. Peynirin kıvrılması sırasında peynir çatlamıyorsa eksik süt kullanılmadan yapılmış demektir ve makbuldür. Taze kaşarda en önemli nokta görüntü ve lezzet. Tüketicilerin ayrıca fiyatlara dikkat etmesi gerekiyor. Çok ucuz peynire kanmasınlar” dedi.

Vatan

Bir kez başıma geldi.. peyniri keserken kırılıp parçalandı. tadıda farklıydı. Demek sebebi buymuş. Ne hileler yapıyorlar. ??? Teşekkürler..


Sağlık Rehberi

MollaCami.Com