Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Namaz ve saglik

Müs­lü­man, namazı Al­la­hü te­â­lâ­nın em­ri ol­du­ğu için kı­lar. Rab­bi­mi­zin emir­le­rin­de bir­çok hik­met, fayda var­dır. Ya­sak­la­rın­da da bir­çok za­rar­la­rın ol­du­ğu mu­hak­kak­tır. Bu fayda ve za­rar­la­rın bir kıs­mı bu­gün tıp mü­te­has­sıs­la­rın­ca tes­pit edil­miş du­rum­da­dır. is­lâ­miy­e­tin sağ­lı­ğa ver­di­ği öne­mi, hiç­bir din ve dü­şün­ce ver­me­miş­tir. Di­ni­miz, ibâdet­le­rin en üs­tü­nü olan namazı, öm­rü­mü­zün so­nu­na ka­dar kıl­ma­yı emret­miş­tir. Namaz kı­lan, sağ­lık için olan faydalarına da el­bet­te ka­vu­şur. Namazın sağ­lık yö­nün­den sağ­la­dı­ğı faydalarından bazı­la­rı şun­lar­dır:


1- Namaz­da ya­pı­lan ha­re­ket­ler ya­vaş ol­du­ğun­dan kal­bi yor­maz ve gü­nün muh­te­lif sa­at­le­rin­de ol­du­ğu için in­sa­nı de­vam­lı dinç tu­tar.


2- Gün­de ba­şı­nı 80 defa ye­re ko­yan bir kim­se­nin bey­ni­ne rit­mik ola­rak faz­la kan ula­şır. Bu yüz­den be­yin hüc­re­le­ri iyi­ bes­len­di­ğin­den hâ­fı­za ve şah­si­yet bo­zuk­luk­la­rı­na, namaz kı­lan­lar­da çok da­ha az rast­la­nır. Bu in­san­lar da­ha sağ­lık­lı bir ömür ge­çi­rir­ler.


3- Namaz kı­lan­la­rın göz­le­ri, mun­ta­zam ola­rak eği­lip-doğ­rul­mak­tan ötü­rü daha kuvvetli kan dolaşımına sahip olur. Bu se­bep­le göz içi tan­si­yo­nun­da art­ma ol­maz ve gö­zün ön kıs­mın­da­ki sı­vı­nın de­vam­lı de­ğiş­me­si te­min edil­miş olur. Gö­zü “ka­ta­rakt” ve­ya “ka­ra­su” has­ta­lı­ğın­dan ko­rur.


4- Namaz kıl­arken yapılan ha­re­ket­ler, mi­de­de­ki gı­da­la­rın iyi ka­rış­ma­sı­na, saf­ra­nın ko­lay ak­ma­sı­na, pank­re­as­ta­ki en­zim­le­rin ko­lay bo­şal­ma­sı­na yar­dım­cı olduğu gi­bi, ka­bız­lı­ğın gi­de­ril­me­sin­de de ro­lü bü­yük­tür. Böb­re­ğin ve id­rar yol­la­rı­nın iyi­ce çal­ka­lan­ma­sın­dan, böb­rek­te taş te­şek­kü­lü­nün ön­len­me­si­ne yar­dım­cı ol­mak­ta­dır.


5- Beş vakit kı­lı­nan namaz­da­ki rit­mik ha­re­ket­ler, gün­lük ha­yat­ta ça­lış­tı­rı­la­ma­yan ada­le ve ek­lem­le­ri ça­lış­tı­ra­rak, art­roz ve ki­reç­len­me gi­bi ek­lem has­ta­lık­la­rı­nı ve ada­le tu­tul­ma­la­rı­nı ön­ler.


6- Ab­dest ve gusül, hem mad­dî, hem de mane­vî bir te­miz­lik­tir. Namaz, te­miz­li­ğin ken­di­si­dir. ibâ­detini yapan bir kim­se, ru­hen din­len­miş ve te­miz­len­miş olur.


7- Namaz vakit­le­ri, kan do­la­şı­mı­nı ta­ze­le­mek için en uy­gun vakit­ler­dir.


8- Uy­ku­yu tan­zim eden önem­li un­sur namaz­dır. Hat­ta vü­cutta bi­ri­ken stat­ik (dur­gun) elekt­rik­len­me, sec­de yap­mak­la top­rak­la­ma ya­pıl­mış olur. Böy­le­ce vü­cut zin­de­li­ğe ka­vu­şur.


Namazın bu faydalarına ka­vuş­mak için, namazı vaktin­de kıl­mak­la bir­lik­te, te­miz­li­ğe, çok ye­me­me­ye ve ye­ni­len gı­da­la­rın te­miz, he­lâl ol­ma­sı­na da dik­kat edil­me­si lâ­zım­dır.
Na­maz Ki­ta­bı: 134

Bu güzel bilgiler için Allah razı olsun...

Böb­re­ğin ve id­rar yol­la­rı­nın iyi­ce çal­ka­lan­ma­sın­dan, böb­rek­te taş te­şek­kü­lü­nün ön­len­me­si­ne yar­dım­cı ol­mak­ta­dır.


Tecrüße iLe saßittir.Namaz esnasında ağrım had safhaya uLaşıyor ve neticesinde taşLarım düşüyor.

***

GeçenLer de ßir yerde "Namazı aLışkanLık haLine getirmeyin,zira ne için kıLdığınızı unutursunuz " yazıyordu.Her daim Hakk(c.c)'ın rızası göz önünde ßuLunduruLmaLı.En ufak şeyLere hemen teşekkür ederken , ßu kadar nimet ve hikmete ßeş vakit az ßiLe.

ßiLgiLendirdiğiniz için ALLAH(c.c) razı oLsun...


Bu güzel bilgiler için Allah razı olsun...

elinize emeğinize sağlık RAHMAN razı olsun..


Bu güzel bilgiler için Allah razı olsun...

Allah razi olsun. Hikmetlerini ögrenmis oldum.
Evet aliskanlik haline gelmesin heran O'nun huzurunda oldugumuzu unutmayalim.
Bir de edep namazin edebi vaktinde kilmak,
Rabbim hakkiyle eda edenlerden eylesin, nefsinin gafletinden uzak eylesin.

ALLAH RAZI OLSUN


Namaz

MollaCami.Com