Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Genelkurmaydan büyük devrim


Genelkurmay'ın onayı ve görüşü alınarak hazırlanıp TBMM'ye sunulan kanun teklifinde şehit olan erlerin kardeşlerine askerlik muafiyeti getiriliyor.
TBMM çatısı altında yeni yılın ilk kanun teklifi TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Kemal Yardımcı'dan geldi. Yardımcı'nın 38 maddeden oluşan Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'yle, Türkiye'de devrim niteliğinde yeni düzenlemeler öngörülüyor. Genelkurmay'ın onayı ve görüşü alınarak hazırlanan ve önümüzdeki günlerde yasallaşacak olan kanun teklifinde şehit olan erlerin kardeşlerine askerlik muafiyeti getiriliyor.

Aynı anne ve babadan olma şartı

Kanun teklifinin getirdiği en önemli düzenleme, terörle mücadele ederken şehit düşen vatan evlatlarının erkek kardeşlerine yönelik olacak. Kanun teklifiyle, bölücü terörle mücadele ederken şehit düşenlerin erkek kardeşlerinin sayısına bakılmaksızın tamamı istekli olmadıkça silah altına alınmayacak. Silah altındakiler ise istekleri doğrultusunda terhis edilecek.

1927 tarihli 1111 sayılı Askerlik Kanunu'nun 10. maddesinin 9. bendinin son fıkrasında yapılacak düzenleme şöyle:

"Askerlik hizmetini yerine getirmekte iken 12.4.1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında hayatını kaybeden yükümlülerin aynı anne ve babadan olan kardeşlerinin tamamı, istekli olmadıkça silah altına alınamaz ve silah altındakiler istekleri halinde terhis edilir."

"İlk oğul" şartı kaldırılıyor

Yapılacak yeni düzenleme ile terörle mücadele kapsamı dışında yaşanan olaylarda aranan "ilk oğul" şartı da kaldırılıyor. Böylelikle, inisiyatif ailelere bırakılarak, çocuklarından hangisinin askerlik yapmayacağına karar verebilecek.

Maddenin gerekçesinde, Askerlik Kanunu'nda yer alan "ondan sonra gelen ilk oğul" ibaresinin, diğer erkek çocuklarından herhangi birinin askerlik hizmetinden muaf tutulması olanağını sağlamadığı vurgulanarak, "Ailelere, diğer erkek çocuklarından istedikleri birinin askerlik hizmetinden muaf tutulması yönünde hak sağlanmasının, halkımız ile TSK arasında var olan güçlü bağların daha da güçlenmesine ve yükümlü personelle ailelerinin moral motivasyonuna olumlu katkı sağlayacaktır" denildi. Askerlik görevinden muafiyet kriterini getiren yeni düzenleme seferberlik ve savaş halinde uygulanmayacak.

MEVCUT DÜZENLEME SORUN YARATIYOR

Mevcut Askerlik Kanunu'nda bulunan "ondan sonra gelen ilk oğul" ibaresi uygulamada sorun yaratıyor ve şehit olanın kardeşlerinden "yaş olarak mı ilk oğul" yoksa "sıralama olarak mı ilk oğul" tartışmasının yaşanmasına neden oluyordu. Kanun teklifinin gerekçesinde, bu duruma dikkat çekilerek, "Kanunun 10/9. maddesinde yer alan "ondan sonra gelen ilk oğul" ifadesi, silah altında iken ölen, malul kalan, akıbeti meçhul kalan veya hakkında gaiplik kararı alınan erbaş ve erlerin kendilerinden daha önce silah alınmış olan ve aynı anda askerlik hizmeti yaptıkları kardeşleri ile kendilerinden sonra gelen ilk kardeşlerinin askerlik yapmak istemesi halinde, bir sonraki kardeşini kapsamamaktadır" bilgisine yer verildi.

Yeni düzenlemeyle bu tartışma da tarihe karışacak ve vatan evladını silah altında kaybeden ailelere, diğer erkek çocuklarından herhangi birinin askerlik hizmetinden muaf tutulması olanağı sağlanacak
(haber vakti)

gecikilen yerinde bir karar vatana millete hayırlı olsun...

konuya olan ilgi ve alakanız için tşkkr ederim.

sevineyim mi üzüleyim mi?
bi kaç açıdan bakmak lazım ocağına ateş düşen aile için diğer evladının askere gitmemesi uygun olabilir...
askere gitmek askerlik vatan için şehadet hakkı kimsenin elinden alınamaz alınmamalı...
anadolu da askerliğin ayrı bir yeri var; adamdan sayılma, kız vermeme vb her bi kişi vazgeçmez yani..
askeri açıdan ordumuz sayı itibari ile yeterli hatta fazla bile durum bu açıdan pek bişey değiştirmez heralde...

değişik açılardan bakılabilecek bir konu bence...

hayırlısı...


konuya olan ilgi ve alakanız için tşkkr ederim.

Benzer bir haber daha paylaşılmıştı.
http://www.mollacami.net/forum/index.php/topic,16524.0.html

Hayırlısı olsun...

:) :) :) :) :) :)

Ölüm her yerde olur sadece dağlarda değil orada şehit olanlar (ki herkesin şehit olup olmadığı tartışılır) nefes sayıları bittiği içindir. O kimseyi ölüm oradada yakalr burada da. Yeni alınan bu karar hiç birşey için çözüm değil.

Bu tür kararları şehit vermemek için kabul edenlerin ben İslam a teslim olamadıklarını ve kadere tamamıyle iman edemeklerini düşünüyorum. Ha bu hataya ben ve ailem de bazen düşüyoruz ama Rabbim razı olduğu şekilde davranmamızı ihsan eylesin hepimize.

Allah razı ve memnun olsun.


konuya olan ilgi ve alakanız için tşkkr ederim.


Güncel Haberler

MollaCami.Com