Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


NİMET VE İNSAN

Adem oglu Allahın ihsanı olan nimetler önünde üç kısımdır


1-Sırf nimete kavuşmak ile sevinir .Fayda zarar ve nefsin arzularından başka şey düşünmez .Halk edip ihsan buyurandan habersizdir.
Bunlar kainatı yoktan var eden Allahu tealanın yarattıklarından ve onun kudret ve azametinden ibret almazrızk vereni düşünmez ilahi nimetleri hayvanler gibi kulanır şuursuz hayat sürer kendisine verilen nimetlerin imtihan için verildigini bilmezler.
[b]Bu gafiller hakında Cenab-ı Hak kur'an -ı Kerim inde :İstidrac olarak kendilerine çeşitli sebeblerle verilen nimetlerle tamanen ferahlandıkları bir zamanda onları ansızın kudretimiz ile yakalr intikam alırız(En'am 44)
buyurmuştur.

[b]Tama nın peşine düşerek gafletle dünyay dalıp dizginleri salı veripte sununda şu ayeti celilenin beyan buyurdugu akıbete ugrayan genç ve ihtiyar nice insanları görmek ve saymak güç degilidr.Bunları gönül dili ile sayıp ibret almalı uyanmaya gayret etmeli,bütün gayret ve kzanç bu alemdedir..Gafletin karı yok nedameti çoktur..

2-Nimetleri yaratan Cenab-ı Hakk-ı bilip şükrederek sevinirler .Bunalar hakkında :-Habibim !Sen mü minlere söyle Fazlı ialhi ve rahmeti sübhaniye ile ferahlasınlar bu hal onların biriktirdikleri mallardan ve dünyadan hayırlıdır(s.Yusuf 58)buyuruluyor.

3-Zatı ialhinin tecellisi ile ferahlanırlar .Bunalrı zahirir ve batıni nimetler meşgul etmez ancak masivadan sıyrılıp HAk Tealayı tefekkür ile meşgul olurlar .Amelde ilahi tecellilerden gayrı bir şey görmediklerinden ,-(Habibim) Sen 'Allah''de sonra onları bırak ;daldıkları batakta oynasınlar.(En'am 91)nzmı celili bunların mahiyetini beyan buyurur.

Gözü agrırıken ayagına ilaç koyan şaşkınlara ikaz.çünki dünya doymayan tamahkarları tuz gibi yedikçe susatır.]

İHYA-I ULUM


Hayatın İçinden İslam

MollaCami.Com