Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Ramazan-ı Şerif ve fazıleti

[center]Hazreti Allah Bakara süresinde Meâlen
O Ramazan-ı şerif ayı ki,öyle bir aydır ki insanları irşad için, hak ile batılı ayıracak olan, hidayet rehberi ve deliller halinde bulunan Kur'ân onda indirildi. Onun için sizden her kim bu aya şahit olursa onda oruç tutsun. Kim de hasta, yahut yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diler zorluk dilemez. Sayıyı tamamlamanızı, size doğru yolu gösterdiğinden dolayı Allah'ı tekbir etmenizi ister. Umulur ki şükredersiniz...Buyurmaktadır.
Madddi ve manevi hayatımızın yeniden düzenlenmesinde büyük vesile teşkil eden Ramazan-ı şerif ayı hayatımızın önemli safhalarını oluşturmaktadır. Receb-i şerif Mirac Kandili Berat Gecesi ile adım adım Ramazan-ı şerif ayına girildi. Sınırsız bir rahmetin sahibi bulunan Rabbimiz, biz kullarını rahmetine erdirmek için, mağfiret ay’ı bulunan Ramazan-ı şerifi ihsan etmiş ve bu ayın orucunu farz kılmıştır. Ramazan-ı şerif, içerisinde Kur’an-ı Kerim gibi muhteşem bir Kitap indirilen ve sinesinde bin aydan hayırlı Kadir gecesini gizliyen mübarek bir aydır.
Bu ay, nefsin tutuşturduğu cehennemi ateşlerin söndüğü, şehvani ve şeytani kuvvetlerin zabt-ü rabt altına alındığı ve ibadetlere katmerleşen sevapların verildiği feyizli bir aydır.
[color=blue]Efendimiz (sav) Bir hadislerinde şöyle buyuruyor
Ümmetimin Ramazan-ı şerifteki esrar-ı ilahi ve fazileti bilmiş olsalardı senenin tamamının Ramazan-ı şerif olmasını arzu ederlerdi.Çünkü o mübarek ayda bütün hasenât toplanmış, itaat ve ibadetler makbul,dualar müstecap(reddedilmez), günahlar ise afv edilmiştir.Ve Cennet bu ayı ihya ederek ibadet eden müminlere aşıktır.

Ramazan, arapça bir kelimedir. Bu mübarek ay'a Ramazan isminin verilmesindeki hikmet şöyle belirtilmiştir:
1- Yaz sonunda, güz mevsiminin evvelinde yağıp yeryüzünü tozdan temizleyen yağmur manasına "ramdâ" kelimesinden alınmıştır. Bu yağmurun yeryüzünü temizlediği gibi, Ramazan ay'ı da müminleri günah kirlerinden temizler. Nitekim bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (s.a.s); Kim inanarak ve alacağı sevabı Allah'tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır" buyurmuştur.
2- Güneşin şiddetli hararetinden taşların yanıp kızması anlamına olan "ramad" kelimesinden alınmıştır. Böyle kızgın yerde yürüyenin ayakları yanar, zahmet ve meşakkat çeker. Bunun gibi oruç tutan kimse de açlık ve susuzluğun hararetine katlanır, meşakkat çeker, içi yanar. Kızgın yer orada yürüyenlerin ayaklarını yaktığı gibi, Ramazan da müminlerin günahlarını yakar, yok eder.
3- Kılıcın namlusunu veya ok demirini inceltip keskinleştirmek için yalabık iki taşın arasına koyup döğmek anlamına olan "ramd" dan alınmıştır. Bu ay'a Ramazan isminin verilmesi de Arapların bu ayda silahlarını bileyip hazırladıklarından dolayıdır.
İmam-ı Rabbani Müceddidi Elfisani Ahmed-el Faruk-i serhendi hazretleride (ks) Mektubat-ı şerifinde mübarek Ramazan-ı şerifle alâkalı olarak bu ayda bulunan fuyuzât ve esrarı ilahiden gafil olunmamasına dikkat çekerek şöyle buyurmuşlardır.
Sene içinde her hangi bir kimseye ne cihetten olursa olsun ulaşan hayır ve berelâtın tamamı, Ramazan-ı şerifin sonsuz hadsiz, hudutsuz olan rahmet denizinden bir damladır.Binâenaleyh bu mübarek ayı maddi ve manevi bakımdan değerli toplu olarak geçirmek,senenin tamamında derli toplu olmaya vesiledir.Dağınık ve manevi yönden gaflet içinde geçirmek ise senenin tamamında dağınık lığa sebeptir.

Günahlardan, diğer aylarda kaçındığımızdan daha çok kaçınmalı, ibadetlere de diğer aylarda sarıldığımızdan daha fazla sarılmalıyız. Sünnet olarak teravih namazını kılarken, diğer bir sünneti, yani Kur'an hatmini unutmamalı, bu ay içinde mutlaka bir hatim yapmalıyız.Kur'an okumasını bilmemek bir Müslümana yakışmaz, ama var olduğunu kabul ederek hatırlatalım. Kur'an okumasını bilmeyenler de bildiklerini okumalıdırlar. Namaz kılan her Müslüman İhlâs Sûresi'ni bilir. Öyleyse, Kur'an okumasını bilmeyenler de Peygamberimiz (sav)'in, Kur'an'ın üçte birine denktir buyurduğu İhlâs Sûresi'ni okumalıdırlar. Her birinin başında Besmele çekerek, meselâ 100 defa İhlâs Sûresi okumak 10 dakika sürmez. Ebedî hayatımıza yatırım için her gün hiç olmazsa 10 dakikamızı ayırarak 100 defa İhlâs Sûresi okumak bize çok şey kazandıracaktır.Allah'ın varlığı ve birliğinden bahseden bu sûreyi, sadece Ramazan ayında değil, bütün sene boyunca okumakta büyük mükâfat vardır. Sadece Kur'an okumasını bilmeyenler değil, bilen bilmeyen herkes bu mübarek sûreyi bol bol okumalıdır.
Herhangi bir kimse, ramazan ayının gecelerinde uyanıp kalkmak için yatağında hareket ettiğinde, bir melek şöyle nida eder: Kalk! Allah'ın rahmeti senin üzerine olsun.Kalktığı zaman yatağı Ya Rabbi! Ona cennette ipekten yataklar ver.diye dua eder.
Elbiselerini giydiği zaman elbiseleri Ya Rabbi! Cennet hurilerinden, cennet elbiselerinden ona ver. diye dua eder.Ayakkabılarını giydiği zaman ayakkabıları Ya Rabbi! Onu sırat köprüsünden çabuk geçir, ayağı kaymasın, ateşin içine düşmesin. diye dua eder.Abdest almak için suyun yanına gittiği zaman, su Ya Rabbi! Onun günahlarını af ve mağfiret et, onu günahlardan temizle diye dua eder.Abdest alıp namaz kılmak için seccadesinin üzerine geldiği zaman, ev Ya Rabbi! Onun kabrini genişlet, dar etme, ona kabirde azap verme. diye dua eder.Namaz kıldıktan sonra veya namazın içindeyken, Allah-Zülcelal o kula şöyle nida eder Ey kulum! Dua senden, kabul benden. Sen iste, ne istersen vereceğim.İşte, Allah-u Zülcelal, Ramazan ayının hürmetine, bu fırsatı bize veriyor. Bunu çok iyi değerlendirmemiz lazımdır. Diğer aylarda yaptığımız gibi vaktimizi boşa sarf etmemeliyiz. Bu ayda değil beş dakikamızı, bir dakika, hatta bir saniyemizi dahi boş geçirmemeliyiz. Kişi, daha sonra kuvvetle ibadet edebilmek için vücudunu istirahat ettirirse, o istirahati de ibadettir. Bu ayda vaktimizi gafletle geçirmemeliyiz. Çünkü çok kıymetlidir
Ubade b. es-Samit (r.a)'dan: Resulullah (s.a.s) Ramazan ay'ının yeni girdiği bir gün şöyle buyurdu.
Size bereket ayı Ramazan geldi. Bu ayda Allah sizi kuşatıp rahmetini indirir. Günahları bağışlayıp, duaları kabul eder. Allah bu ayda sizin hayır hususunda yarışmanıza bakar ve sizinle meleklerine karşı iftihar eder. Allah'a hayır ameller takdim ediniz. Şaki, günahkar, bu ayda Allahın rahmetinden mahrum olan kimsedir"
Yine Efendimiz diğer bir hadis-i Şeriflerinde Ramazanın ilk gecesi olduğu zaman, Cehennem kapıları kapanır, onun hiç bir kapısı açılmaz. Cennet kapıları açılır, o kapılardan hiç biri kapanmaz. Münadi şöyle seslenir: Ey hayır isteyen gel, koş! Ey şer isteyen, (kötülüklere karşı) kendini tut! O ayda Allah’ın cehennemden azatlıları vardır. Bu, Ramazan bitinceye dek her gece vaki olur.
Ramazan-ı Şerif hakkında bildirilen o kadar çok Hadis-iŞerif ve müjdeler var ki burada bunlardan bazısını zikredebildik. Faziletini dillerlr anlatmak mümkün olmayan sevabı ve mükafatı sınırsız olan bu mübarek aybütün hayırları içinde topladığından,Kurân-ı Kerimde her şeyi içinde ihtiva ettiğinden aynı zamanda bu mübarek ayda inzal buyurulduğundan Kurâ-ı Kerim ile bu mübarek ay arasında İmam-ı Rabbani Hz.lerinin ifadesiyle tam bir münasebet vardır.Binâaenaleyh bu mübarek ayda yukardada söylediğimiz gibi bol bol hatmi Kurân okumak ve mukabele etmek sünneti müekkide'dir.
[color=blue]Allah'ım Ramazân-ı Şerifi kendisinden razı olan kıllarından kılsın (Amin)
//muhtelif eserler - mollacami.net-ücharfbeşnokta //
[center]

Hatırlayalım, bilgilerimizi tazeleyelim İnşaallah...

allah razı olsun kardeşim


allah razı olsun kardeşim

Allah razı olsun kardeşim
Rabbim bu mübarek ayı Layıkıyla ihya edip karşılıgını alan kullarından eylesin..



Rabbim bu mübarek ayı Layıkıyla ihya edip karşılıgını alan kullarından eylesin..

amin amin


Allah razı olsun kardeşim
Rabbim bu mübarek ayı Layıkıyla ihya edip karşılıgını alan kullarından eylesin..

Elhamdülillah, bu aya yetiştiren Rabbimize şükürler olsun.
Deki. inananların kurtuluşuna vesile olsun(inşallah)


Allah razı olsun kardeşim
Rabbim bu mübarek ayı Layıkıyla ihya edip karşılıgını alan kullarından eylesin..


aminn aminn ecmain..


Rabbim bu mübarek ayı Layıkıyla ihya edip karşılıgını alan kullarından eylesin..


amin inşaallah...

Yine geldi Mübarek Ramazan... Allah razı olsun.

Allah razi olsun hocam


Ramazan-ı şerif

MollaCami.Com