Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Dubai'den mimari örnekler

Burj Dubai

2009’da tamamlandığında 800 m ile dünyanın en yüksek binası olacak Burj Dubai. İslami mimaride sıklıkla kullanılan çöl çiçeklerinden esinlenilerek tasarlanmış binanın aynı zamanda bir mühendislik amacı da bulunuyor: yapının kütlesinin zirveye yaklaştıkça eksilmesi kıvrılan biçimi yaratıyor, bu da yapıyı daha sabit kılıyor. 344.000 m2 inşaat alanına sahip tasarımı Skidmore, Owings & Merrill’e ait çok amaçlı binada rezidanslar, ofisler, eğlence üniteleri ve ticaret birimleri yer alıyor.

Hydropolis

Dünyanın ilk sualtı oteli “okyanus manzaralı oda”ya yeni bir anlam kazandırıyor. Basra Körfezi’nin 20 metre altında konumlanan Hydropolis, pleksiglas duvarları ve balon biçimli kubbe tavanıyla balıkları ve diğer deniz yaratıklarını izleme imkanı sunuyor. Hydropolis 3 bölümden oluşuyor. Su üzerinde kalan bölümünde restoranlar ve alışveriş merkezi bulunuyor. Misafirler bu bölümden asansörlerle denizin 5 metre altındaki orta bölüme iniyor. Burada da resepsiyon ve spor salonlarıyer alıyor. Odalar ise suyun 20 metre altında yeralıyor.
Dubai'nin 200 metre açığındaki otele ulaşım denizin üzerinde kurulacak raylı sistemlerle sağlanacak. Odaların büyük bir bölümünü kaplayan camlarda gizli tutulan bir karışım kullanıldı. Camlar basınca ve darbeye dayanıklı.



The World / Dünya

Havadan bakıldığında dünyayı andıran ve yapay olarak oluşturulmuş 300 adadan meydana gelen “The World”, 6.85 milyon dolardan başlayan fiyatlarla alıcılarını bekliyor. Adaların bazılarına ülkelerin, bazılarına eyalet veya şehirlerin ismi veriliyor. Bir de adı sahibi tarafından konulacak ‘celebrity adaları’ var. Her bir ada arasındaki ulaşım yatlarla ya da botlarla sağlanırken, adaların altındaki kumun deniz dalgaları tarafından yutulmasına engel olmak üzere 2 aşamalı dalgakıran oluşturuluyor. Sadece dalgakıran için 30 milyonun üzerinde kaya ve yaklaşık 30 bin metreküp kum kullanılıyor.


The Palm Island / Palmiye Adaları

Palm Jumeriah, Palm Jebel Ali ve Palm Deira’dan meydana gelen bu yapay adalar adından da anlaşılacağı üzere palmiye ağacı formu esas alınarak tasarlanmış. Palm Jumeriah ve Palm Jebel Ali için Dubai deniz yatağından alınmış 100 milyon metreküp kum ve taş kullanılmışken bu rakam Palm Deira için 1 milyar metreküp olmuş. Üzerlerinde 100’e yakın otel, 2000 villa, su ve eğlence parkları, yat limanları ve alışveriş merkezleri tasarlanmış bu yapay adaları hilal biçiminde bir de dalkıran çevreliyor.


Dubailand

Dubailand, 278 kilometrekarelik alana yayılan dev bir turizm, dinlence ve eğlence parkı.
Bu dev proje 6 adet temaya sahip:
* Cazibe ve Deneyim Dünyası
* Spor ve Açıkhava Dünyası
* Eko-Turizm Dünyası
* Temalı Dinlence ve Gezinti Dünyası
* Ticaret ve Eğlence Dünyası
* Merkez
3 etap halinde inşa edilerek 2020 yılında tamamlanması öngörülen Dubailand’in günlük 200 bin ziyaretçi sayısına ulaşması ve 20 milyar dolara malolması bekleniyor.



Dubai Mall

Açıldığı yıl 35 milyon ziyaretçiyi ağırlaması beklenen Dubai Mall dünyanın en büyük alışveriş merkezi olma yolunda. Dubai Mall, olimpik ölçülerde buz pateni pisti, dev bir akvaryum, gezegenin en büyük çarşısı ve 15 küçük alışveriş merkezine ev sahipliği yapıyor. Emaar Properties’in gerçekleştirdiği proje ilki 2004 yılında Cannes’da verilen “Retail Future Project Awards”da iki de ödül kazanmış.





Infinity Tower

Helezon şeklini veren 90 derecelik dönüşün sağlanabilmesi için her katta 1.2 derecelik bir kıvrımın gerçekleştirildiği Infinity Tower, 73 kata ve 330 metre yüksekliğe sahip. Binanın Skidmore, Owings & Merrill’e ait burgulu tasarımı İstanbul’da yapımı düşünülen Dubai Kuleleri’ni hatırlatabilir.

Dinamik kule
Dinamik Kule adı verilen 80 katlı binanın her katında bulunan prefabrik dairelerin her biri de birbirlerinden bağımsız devinim halinde olacak. Böylece binanın şekli de sürekli değişecek.

Dubai’de dünyanın ilk hareket eden binasının inşasına yakında başlanıyor. Binanın mimarı David Fisher, “Bu kendi etrafında dönen, hareket eden ve şekli sürekli değişen ilk bina olacak.” dedi.

New York’ta projenin tanıtımı sırasında konuşan İtalyan mimar Fisher, “Bina hiçbir zaman aynı görünmeyecek, ikinci bir kez aynı şekle bürünmeyecek” diye konuştu.

420 metre yüksekliğindeki binadaki daireler, ses komutasıyla merkezi bir kolonun etrafında 360 derece dönüş gerçekleştirecek. Bu dönüş, her kat arasında bulunan toplam 79 adet rüzgâr türbininin sağladığı enerjiyle söz konusu olacak.

Ayrıca bu türbinler tüm binanın kullanacağı elektriği ve fazlasını da üreteceği için, bina enerji açısından dış kaynaklara gereksinim duymayacak.

Kendi eksenleri etrafında dönmeleri bir ila üç saat alacak olan dairelerin fiyatları da 3 milyon 700 bin ila 36 milyon dolar olacak.

İnşaatı 2010'da tamamlanacak gökdelenin 700 milyon dolara mal olması bekleniyor.




Gormek istedigim yerlerden biri.. Ozellikle o palmiye adasi icin.
Merakim bir kat daha artti.
cok tesekkurler :) :)

Burj al-Arab
İsmi Yelken Otel olarak geçmektedir
Yapımına 1994 yılında Basra Körfezi yakınlarında başlanan otel 1 Aralık 1999 yılında kapılarını müşterilerine açmıştır. Otel deniz kıyısında önceden büyük kaya bloklarının denize indirilmesiyle oluşturulan bir adacık üzerine kurulmuştur. Otel dünyanın ilk ve tek 7 yıldızlı oteli olmakla ün yapmıştır.
Otelin dış yüzeyi hem mevcut ağırlığı azaltmak hem de sıcak havanın sirkülasyonunu sağlamak amacıyla büyük bez kumaşlardan yapılmıştır. Bu yönüyle de geceleri projektörlerle aydınlatılan dış yüzeyde değişik renk figürleri oluşmaktadır. Otelde sarı olan her nesne ya som altından ya da varak altın kaplamadan oluşmaktadır.





Sheikh Rashid Bin Saeed Köprüsü
Büyük ihtimalle 2012 yılında tamamlanacak olan 1,61 kilometre (1 mil) uzunluğunda, 205 metre yüksekliğindeki yapı, dünyadaki en uzun ve en yüksek asma kemerli köprüsü olacak.
Büyük ihtimalle 2012 yılında tamamlanacak olan 1,61 kilometre (1 mil) uzunluğunda, 205 metre yüksekliğindeki yapı, dünyadaki en uzun ve en yüksek asma kemerli köprüsü olacak.
Köprünün tasarımı Orta Doğu kaynaklarından ilham alınarak ortaya çıkmış. Ritmik çizgiler, Arap kaligrafisinin zarif dokusunu yansıtırken genel form ise kum tepeciklerini andırıyor. Jambhekar, en sevdiği köprülerden biri olan, New Jersey, Bayonne ile New York Staten Adası’nı bağlayan Bayonne Köprüsü’nden de etkilenmiş




Gormek istedigim yerlerden biri.. Ozellikle o palmiye adasi icin.
Merakim bir kat daha artti.
cok tesekkurler :) :)

İlginizden dolayı ben size teşekkür ederim sıla kardeşim. İnşallah görmek size de nasib olur :)

Tam bir ihtişam yeri, açıkçası görmeyi çok isterdim. ::)

Emeğine sağlık Gözyaşı, teşekkürler...

Teşekkürler sevgili gözyaşı :)

teşekkürler emeğine sağlık...


Mimarlık

MollaCami.Com