Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


1 yılda 6 milyon seçmenimiz oldu

1 yılda 6 milyon seçmenimiz oldu

Kuşku yaratan rakam!

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın adrese dayalı kayıt sistemine göre yeni seçmen kütüklerinin oluşturulduğunu ve geçen yıla göre 6 milyona yakın seçmen artışı olduğunu bildirerek 48 milyon 265 bin 644 seçmen bulunduğunu açıkladı. Bilgisayar Destekli Merkezi Seçmen Kütüğü listeleri, 29 Mart 2009 tarihinde yapılacak olan yerel seçimler öncesinde dün askıya çıkartıldı. Güncelleştirilecek listeler, 26 Kasım -05 Aralık 2008 tarihleri arasında askıda kalacak.

21 Ekim 2007 referandumunda askıya çıkan listede 42 milyon 629 bin 733 iken güncelleme sonucu 48 milyon 265 bin 644 olduğunu söyleyen Aydın, şöyle dedi: “Geçen yıl Mart ayında 2 ay askıda kaldı listeler, daha sonra 22 Temmuz seçimi ve 21 Ekim referandumu için iki kez daha askıya çıktı. Eskiden seçmen kendisini yazdırmadıkça biz yazamıyorduk. Oysa şimdi AKS kayıtlarına göre yazabiliyoruz. Bence aradaki farkın nedeni, daha önce seçmen gelmiyordu, kendisini kütüğe yazdırmıyordu. Yerel seçimlerin yapılacağı 29 Mart 2009 itibariyle 18 yaşını dolduranlarla birlikte sayı bu çıkıyor.”

Aydın, askı listesinde kayıtlı olan seçmenlerden kayıtlarında yanlışlık veya eksiklik bulunanların ise ilgili nüfus müdürlüğüne veya nüfus müdürlüğünden alacakları resmi nitelikteki belge ile ilçe seçim kurulu başkanlığına müracaat edeceklerini bildirdi. Aydın, gazetecilerin bu seçimlerde parmakların boyanıp boyanmayacağın yönündeki sorusuna ise, “Hayır bu seçimlerde parmak boyama işi kalktı” yanıtını verdi. Aydın, TC Kimlik No ile yapılan adrese dayalı sistem sayesinde bir kişinin ancak bir oy kullanabileceğini bu nedenle mükerrer oy olmayacağını savundu.

VATAN 26 Ocak 2008 tarihinde konuyu böyle duyurmuştu



-ASKERLER OY KULLANAMAYACAK-

Aydın, seçmen kütüklerine bazı kişilerin ise yazılmayacağını belirtti. Aydın, kısıtlı veya kamu hizmetlerinden yasaklı olanlar, MERNİS kayıtlarında Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olup da, seçmen niteliğine sahip olmakla birlikte MERNİS Adres Kayıt Sisteminde (AKS) bulunmayanlar, silah altında bulunan erler, onbaşılar, kıta çavuşları ve askeri öğrencilerin, listelere yazılmayacağını açıkladı.

Aydın, askı listesinde kayıtlı olan seçmenlerden kayıtlarında yanlışlık veya eksiklik bulunanların ise ilgili nüfus müdürlüğüne veya nüfus müdürlüğünden alacakları resmi nitelikteki belge ile ilçe seçim kurulu başkanlığına müracaat edeceklerini bildirdi.

Aydın, öğrenci olup, seçmen niteliğini taşıyan ve öğrenim gördükleri yerleşim birimlerinde oylarını kullanmak isteyen öğrencilerin de öğrenim gördükleri okuldan öğrenci belgesi alarak ve yurtta kaldıklarına ilişkin belge ile ilgili nüfus müdürlüklerine bizzat başvuracaklarını kaydetti.

-GERÇEK DIŞI KAYIT YAPTIRANA HAPİS CEZASI-

Aydın, siyasi partilerin ilçe seçim kurulu başkanlıklarına isimlerini bildirdikleri parti yetkilileri, o ilçede oturan tüm seçmenlerle, seçmen kütüğüne yazılmaması gerekenlerden yazılmış olduğu anlaşılanların itirazda bulunabileceğini açıkladı. Aydın, itirazların askı listelerinin indirilmesinden sonra ilçe seçim kurullarında itirazların inceleme ve değerlendirmelerinin sonuçlanmasına kadar yapılacağını bildirdi. Aydın, söz konusu değerlendirmeler iki gün süre verildiğini anımsattı.

Aydın, seçmen kütüklerinde geçek dışı işlem yapan ve yaptıranlar hakkında alta ay ile 4 yıl arasında değişen hapis cezalarının olduğunu da anımsatarak, “Vatandaşlarımızı bu konuda daha duyarlı olmaya çağırıyoruzö dedi.

-YEREL SEÇİMLERDE 500 BİN SEÇİM KÜTÜĞÜ KULLANILACAK-

Aydın, bir soru üzerine seçimlerin hiçbir zaman Internet üzerinden yapılmasının planlanmadığını ve seçmen kütüğü yerine oyların bilgisayar ortamında yapılmasının da çok pahalı bir uygulama olduğunu anlattı. Aydın, “Bu seçimlerde yaklaşık 500 bin seçim kütüğü kullanılacak. Seçim yapılan yerlere 2 hatta 3 kütük koyacağız. 500 bin seçim kütüğü yerine bilgisayar konulması çok pahalı olur. Zaten bilgisayarda verilen oylarda kağıda dökümü alınarak sayılıyor. Bir fark yokö dedi.

Aydın, 6 milyon seçmen farkının nedeninin sorulması üzerine ise, bunun nedeninin daha önce evlere gidilerek oluşturulan seçmen kütüklerine seçmenlerin kayıt yaptırmamasından kaynaklandığı cevabını verdi.

-ADRESE DAYALI SEÇMEN KÜTÜĞÜ OLUŞTURMADA İLK DENEME-

Gazetecilerin, sistemin beyana dayalı olması nedeniyle mükerrer olma ihtimalinin olduğu yolundaki sorusuna ise, YSK Başkanı Muammer Aydın, söz konusu sistemin bir yıldır incelendiğini ve kütüklerin daha yeni oluşturulabildiğini anımsatarak, “Bu adrese dayalı sistem ile seçmen kütüğü oluşturmamız konusunda ilk denememiz. Seçime bu kütük ile girmeyeceğiz. 5 Aralık’tan sonra bu seçmen kütükler güncelleştirilecek. Seçmen kütüklerinin güncelleştirilmesi de bu kütüklerin kamuoyun tarafından denetlenmesi ve eksikliklerinin giderilmesi amaçlıö yanıtını verdi.

-BU SEÇİMLERDE PARMAK BOYANMAYACAK-

Aydın, gazetecilerin bu seçimlerde parmakların boyanıp boyanmayacağın yönündeki sorusuna ise, “Hayır bu seçimlerde parmak boyama işi kalktı" yanıtını verdi. Aydın, TC Kimlik No ile yapılan adrese dayalı sistem sayesinde bir kişinin ancak bir oy kullanabileceğini bu nedenle mükerrer oy olmayacağını savundu.

[right]Vatan[/right]

:o :o :o

nerden çıktı hakikaten o kadar insan ?

Mültecilermiş Cepni kardeşim. Tutuklayamamışlar bir türlü. Nasıl olmuşsa Türk vatandaşı da olmuşlar. Artık çaresi yok 6 milyon daha fazlayız.
Şakaydı tabiki :)

Nereden geldikleri belirlenemeyen 6 milyon vatandaş :D
Acaba yer altı grubu artık yeryüzünde mi ::)
Neyse bu kadar tahayyül yeter :P

Şimdi bu duruma göre 75 milyon değil de 81 milyon insan mı yaşıyoruz Türkiye'de ::)


Güncel Haberler

MollaCami.Com