Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Nefsi Emmare'nin kötü ahlakları

1.UCP:(Kendini beğenmektir.)Tavus kuşunun huyu gibi başkasının yaptığını beğenmeyip,kendi yaptığını beğenmektir.Bu ahlakı terk etmiş bir insan Cehennemin birinci kapısını kapatmış olur.

2.KİBİR:Kibriya,tekebbür büyüklük Allah'a aittir.Bir kulun kibirli olması Cenab-ı Hakkın vasfına sahip olması düşünülür değildir.Kalbinde zerre miktarı kibir olan cennet'e giremez.

3.RİYA:Gösteriş, Riya Şirki Hafidir.Cenab-ı Hakka gizliden gizliye şirk koşmaktır.

4.GADAPLANMAKTIR:İnsanın öfkelenmesine sebep olan nefistir.İnsan gadaplandığı zaman beyin durur çalışmaz.Dilide arslan kesilir.Bizim gadabımız Allah için ,din için düşmanlık yapıldığı zaman olacaktır.
İmamı Busayri hz. Kaside-i Bürde de:
"Sen nefs ve şeytana muhalefet et.Sen bu ikisine isyan et ne söylemiş ise aksini yap,o ikisi sana nasihatte halis de olsalar onlara "sizi alçaklar bunun altında birşey var deyip"uyanık ol"buyurdu.

5.MAL SEVGİSİDİR:Ehli islamın kalbinde dünya sevgisi altın,gümüş,mal olmamalıdır.Onların gözünde altın ile toprak müsavi olmalı,dünyanın vücud ve ademi müsavi olmalı.Dünya onun olsa sevinmeyecek,yok olsa üzülmeyecek bu çok aali bir vasıftır.Nefis bize emr ediyor,bizde hay hay diyoruz.Çantamızdan on lira çalınsa kıyameti koparıyoruz.Gençlerin kalbinden iman haya çalınıyor,hiç haya etmiyoruz.Çabalama kaptan ben gitmem diyoruz.Düşünmekle bu telafi edilmelidir.

6.MAKAM,MEVKİ VE YÜKSELMEYİ SEVMEKTİR:Yükselmeyi istemek boş ve reis olmak arzusudur.Bunu kalpten söküp atmak çok zordur.Sıddıklardan bile en son ayrılan budur.Bunu terk etmeye mecburuz.

7.HASET VE ÇEKEMEMEZLİKTİR:Başkasının elindeki nimeti çekememek,bu o kişinin nefsinin oyuncağı olduğunun alametidir.Bizim reisimiz Sıddık-ı Azamımız böyle idi."Ya Rabbi! bana öyle bir beden verki Cehennemi kaplayayım kimse Cehenneme girmesin."
Herkesin iyi olmasını,onların malı mülkü olsun bizde hizmetçisi olalım,demeliyiz.Gıpta caizdir.Haset Yahudilerin bir vasfıdır.Müslümanlar da olacak birşey değildir.

Emeğine sağlık,mevlam amel nasib eylesin.

teşekkürler kardeşim....nefsin eline kaptırmasın,gafletimiz......ona oyuncak olundumu kişilik kalmaz.

"Haset Yahudilerin bir vasfıdır. Müslümanlar da olacak birşey değildir."

Allah razı olsun verd-iebyaz kardeşim, güzel bir paylaşım.

Mevla bizleri bir an bile nefsin eline bırakmasın.

Amin!
Haadime,ihvan ve yağmur kardeşlerim gözlerinize sağlık ben teşekkür ederim.
Rabbim ilmimiz ile amil olmayı nasip eylesin.

Hakîkî yaşamak, nefsini öldürmekle, nefsinin arzularını, haram ve zararlı isteklerini yerine getirmemekle olur
Abdulkadir Geylani
Nefsin heveslerini geri çevirip nefsi dizginleyerek dünya ve ahiret hayatını kazanabilmek dileğiyle...

Paylaşım için teşekkürler...

Ben teşekkür ederim kardeşim.Gözlerinize sağlık.


Hayatın İçinden İslam

MollaCami.Com