Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


>>kabarık faturaları nasıl indirebiliriz?>>

Elektrik İdaresi Etüt İşleri (EİE) Tanıtım ve Bilinçlendirme Şube Müdürü Sebahattin Öz, evlerde alınacak küçük önlemlerle büyük tasarruf sağlanabileceğini söyledi.

Öz, yıllık ortalama enerji giderinin alınacak önlemlerle, 2 bin 500 YTL’den bin 500 YTL’ye kadar düşebileceğini belirtti.

EİE Tanıtım ve Bilinçlendirme Şube Müdürü Sebahattin Öz, evlerde enerjiyi verimli kullanarak hayat standartlarından taviz vermeden aile bütçelerinden en büyük payı alan enerji faturalarını aşağıya çekmek ve ekonomik krizin etkilerini en aza indirmenin mümkün olduğunu belirtti.

Enerji kaynaklarının her geçen gün tükendiği günümüzde, ekonomik kriz ortamıyla birlikte iyi bir gelecek dışında, aile ekonomilerinin sürdürülebilirliği için de enerjiyi verimli kullanmanın öneminin ortaya çıktığını belirten Öz, vatandaşların, enerji kullanım alışkanlıklarında yapacakları basit değişiklikler sonrası ay sonunda gelen yüklü faturalardan kurtulabileceklerini öne sürdü.

Sebahattin Öz yaptığı açıklamada, “Günümüzde 120 metrekarelik bir evde yaşayan dört kişilik bir ailenin sadece yemeklerin pişirilmesi ve saklanması, bulaşık ve çamaşırların yıkanması, televizyon gibi eğlence araçlarının kullanılması ve aydınlatma için harcadığı enerji yılda 2 bin kwh civarındadır. Bunun dışında ısıtma ve sıcak su için yılda ortalama 2 bin metreküp doğal gaz kullanılıyor.

Oysa bugün evlerimizde yüzde 30 oranında enerji tasarrufu potansiyeli mevcut. Tüm dünyayı saran bu kriz ortamında alacağımız basit önlemlerle bu potansiyeli değerlendirmek çok önemli. Unutmayalım ki verimli tüketerek de ekonomiye ve çevreye olumlu katkı sağlayabiliriz” dedi. Sebahattin Öz, ülkemiz, çevremiz ve bütçelerimizin küresel ekonomik krizi en az zararla atlatması için herkesi enerjiyi verimli kullanmaya çağırdı.

Binalarda enerji verimliliğine yönelik toplum bilincinin artırılması gerektiğine işaret eden Sebahattin Öz, evlerde kulanılan enerji konusunda alınacak basit önlemleri şöyle sıraladı:

- Evlerinizdeki normal lambaları tasarruflu lambalarla değiştirerek 5 kat daha az enerji kullanırsınız.

- Binalarınıza ısı yalıtımı yaptırarak ısıtma ve soğutma giderlerinde yüzde 50 tasarruf sağlayabilirsiniz.

- Oda sıcaklığını 10 derece düşürerek yüzde 6’lık yakıt tasarrufu yapabilirsiniz.

- Satın alırken daha fazla para ödeseniz de A ve üstü enerji sınıfına sahip elektrikli aletleri tercih ederek ortalama enerji tüketiminde yüzde 45 tasarruf sağlayabilirsiniz.

- Yemek pişirirken normal fırın yerine mikrodalga fırın kullanarak aylık 5 YTL olan fatura giderini 2.5 YTL’ye indirebilirsiniz.

- Bulaşıklarınızı elde değil de makinede yıkayarak her yıkamada en az 20 litre su tasarrufu yapabilirsiniz.

- Küvete su doldurarak banyo yapmak yerine duş yapın. Bu şekilde su tüketiminizi yüzde 25 azaltabilirsiniz.

- Saniyede 1 damla su akıtan musluğunuzu tamir ettirerek yılda 1 ton su tasarrufu sağlayabilirsiniz.

- Derin dondurucudan çözülmesi için çıkardığınız yiyecekleri buzdolabının içinde çözülmeye bıraktığınızda, bu yiyecekler çözülürken dolaba soğukluk vereceği için enerji tasarrufu yapabilirsiniz. Buzdolabına sıcak yiyecekler koymak ise tam aksine enerji tüketiminizi artırır.

- Ütünüzün fişini, ütüleme işi bitmeden birkaç dakika önce prizden çekin ve son çamaşırlarınızı ütünün içinde kalan ısı ile ütüleyin. Çünkü 1500 Watt bir ütüden 5 dakika tasarruf etmek, 15 Watt bir ampulü 8 saat bedava çalıştırmak demektir.

- Saç kurutma sürenizi yüzde 10 azaltarak yüzde 10 enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.

- Çamaşır ve bulaşık makinelerinizi dolu çalıştırınız.

bunların hemen hemen çogunu yapıyorum zaten ben ama yinede baya geliyo fatura...
yinede bizim devclet bi türlü zengin olamadı...
tşkkrlr...

kabarık faturalı indirmemiz bu bölgesel sistemde biraz zor görünüyor ancak bir nepze de olsa enerji tasarrufu sağlayabiliriz o kadar

leyya kardeşim senin faturanın yüksek gelmesi de bu bölgesel sistemden kaynaklanıyor olabilir..

nedir bu bölgesel sistem açıklayayım..
bulunduğun bölgenin ne kadar elektrik yaktığı belli kaçak kullananlarda dahil..
şimdi mesela 1000 kw elektrik kullanılsın bölgede 800 kw kayıtlı kullanıcının olsa kalan 200 kw kaçak kullanıcıya ait oluyor. bu 200 kw ise kayıtlı kullanıcılara eşit miktarda dağıtıp onlardan alıyorlar kaçak elektrik önüne geçilmek için böyle bir sistem geliştirmişlerdi batı da elektrik kaçak kullanan çok az olduğu için faturalarda bariz uçurumlar olmuyor doğuda ise kaçak çoğunlukta maalesef ben üniversite hayatımda 2 pc 1 oda kullandım 120 ye yakın fatura ödediğim oldu..

sn. Prof güzel bir açıklamaydı. Dikkat edilmesine karşın faturanın yüksekliği başka türlü açıklanamaz.
Ve sanırım bu Türkiye'nin bir gerçeği...

Şu tasarruf konusunda verilen önerilerin bir çoğu ise bütçeye fayda değil zarar bence!.
Misal "Yemek pişirirken normal fırın yerine mikrodalga fırın kullanarak aylık 5 YTL olan fatura giderini 2.5 YTL’ye indirebilirsiniz." Bunun için mikrodalga fırın almak gerek. Peşin ödeyemeyecek olanlar taksitli ödemeye yönelecek aylık 2,5 TL indirim yapacağım derken 10-15 TL çıktırım olacak :D....
Isı yalıtımı için kim bilir ne kadar masraf yapmak gerek...
Ampullerin değişimi için yine ayrı bir masraf...
ve benzerleri...
Eh zaten yapılan ek masraflar yıllık fatura ücretine ulaşıyor neredeyse. Belkide geçiyor he?
Yine de bilgiler güzeldi, teşekkürler...

Faturaları indirme konusu ile ilgili bir linkte ben vereyim;

http://www.mollacami.net/forum/index.php/topic,13695.0.html


Güncel Haberler

MollaCami.Com