Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Butun dunya bu secimin sonucuna kilitlendi...

Barack Obama, son düzlüğe 6 puan önde girdi

Butun dunya bu secimin sonucuna kilitlendi...
Avrupa medyasi nin tek gundem maddesi su anda bu...

Amerikan halkı, kendilerini yönetecek ve dünyanın da kaderinde etkili olacak kişiyi belirlemek için son sözü söylemeye hazır.



Yarın ülke genelinde sandıklar kurulacak. Seçim tarihi yaklaştıkça kimin başkan seçileceğine ilişkin tahminler kadar, Obama'nın yakınları ile ilgili yeni ortaya çıkan bazı bilgiler de gündem oluşturuyor. Siyahi adayın geçtiğimiz hafta beyaz bir Amerikalı olan annesinin uygunsuz fotoğrafları ortaya çıktı. Önceki gün de Obama'nın Kenyalı halasının ABD'de kaçak kaldığı anlaşıldı. Haberlerin zamanlamasına dikkat çeken Demokrat aday, halasının kaçak kaldığını bilmediğini açıkladı. Seçime bir gün kala ise anket sonuçları 'Obama' demeyi sürdürüyor. Reuters'ın araştırmasına göre Barack Obama, rakibi Cumhuriyetçi Parti adayı John McCain'in yüzde olarak 6 puan önünde...

İlk oylama sonuçlarında Obama fark attı


ABD'de başkanlık seçimlerinde geleneksel olarak ilk oy verme işleminin yapıldığı New Hampshire eyaletinin iki kasabasında, Demokrat Partili Barack Obama Cumhuriyetçi Partili rakibi John McCain'e fark arttı.



Dixville Notch'taki kayıtlı 21 seçmenin 15'inin oyunu Obama alırken, McCain 6 oy alabildi. 40 yıldan bu yana ilk kez bir Demokrat Partili başkan adayının daha fazla oy aldığı kasabada sonuç alkışlarla karşılandı. Hart's Location'da ise Obama 17, McCain 10 oy aldı.

1948 yılından bu yana devam eden geleneğe göre, ülkede başkanlık seçimlerinde ilk oylama, gece yarısı söz konusu iki kasabada yapılıyor.

ABD Başkanı George Bush, 2004 yılındaki seçimlerde her iki kasabada, rakibinden fazla oy almıştı.

4 Kasım 2008
Işıl Öz (Turkish Journal Newyork)

Amerika’da seçmenler kurulu sisteminde her eyalette nüfusa göre oy dağılımı paylaştırılmış. Kaliforniya 55 oy ile en geniş, Montana ve Kuzey Dakota 3 oyla en az olarak gösteriliyor. Toplamda 538 seçmenler kurulu oyu var ve de bu gösteriyor ki; seçilecek başkan 270 ve üstü oy almak durumunda. Obama’nın 300 ve üstüne çıkacağı öngörülüyor.

Obama Florida, Kuzey Karolina ve Virjinya’dan çıkan sonuçları önemsiyor.

Obama büyük bir partiden başkan adayı olan ilk Afrikalı Amerikalı, ama ilkler sadece aday olması ile de sınırlı değil. O, 1976 yılında Jimmy Carter’ın ulaştığı popüler oy çokluğuna erişen ilk Demokrat isim. Obama kazanırsa meclisteki Demokrat sayısında büyük değişim olacak. Demokratlar son iki seçimde elde ettikleri 31 sandalyeyi şimdiden garantilediklerini düşünüyorlar, hedefleri 51 sandalyeyi sağlama almak. 60’a da çıkacağı öngörülüyor.

Seçim kampanyalarının son gününde adaylar evlerine döndü.

Obama, büyükannesi seçimlere saatler kala vefat ettiği için zor bir gün geçirdi. 86 yaşındaki Madelyn Payne Dunham, kısa süre önce kalça kemiğini kırması üzerine tedavi görüyordu, Demokrat başkan adayı Barack Obama seçim çalışmalarına ara verip, Hawaii’ye büyükannesini ziyaret etmek için gitmişti. Jacksonville, Fla’de seçim kampanyası sırasında bu üzüntülü haberi alan başkan adayı, dün yaptığı açıklamada büyükannesinin kanser sebebi ile öldüğünü bildirdi.

McCain henüz pes etmedi.

Görüştüğüm birçok Kaliforniyalı da kesin sonuçları almadan yorum yapmama konusunda hem fikirdi. Yorumlar Obama’yı destekleyenlerin çoğunlukla genç nüfus olduğuna değinip, gençlerin eylem konusunda azimli ama iş oy vermeye gelince kayıt bile olmadıkları yolunda. Aldığımız duyumlara göre; Demokrat birçok resmi görevli vatandaşlık ve siyasi haklar konusunda ihmaller olduğuna dair şikayete bulunmuşlar. Afrikalı Amerikalı seçmen çoğunluğu olan birçok eyalette Cumhuriyetçi görevlilerin yeterince seçim çadırı açmadıklarına dair söylenti var. Seçmenin beklemekten sıkılıp, oy vermeyip eve dönmeleri için caydırıcı olabilecek bu girişim doğru bile olsa , bence Amerika’nın ilk siyah başkanı bugün resmi konuşmasını yapacak…

ABD de Seçim sistemi

Ülke genelinde önde olmak bir adayın başkanlık seçimini kazanmasına yetmiyor.

Her eyaletteki seçmenler, başkan seçecek delegeleri seçiyor.

Ama delege sayıları da eyaletlerin büyüklüğüne göre dağıtılmış durumda. Bunların sayısı 538.

270 delege sayısına ulaşan ABD'nin yeni başkanı olacak.

2000 seçimlerinde demokratların adayı Al Gore, ülke genelinde daha fazla oy almış olmasına rağmen, delege sayısında geride kaldığı için seçilememişti.

ABD'de bugün ayrıca Temsilciler Meclisi'nin tümü, Senato'nun üçte birinden fazlası (35 üye) ve bazı eyalet valilikleri için de seçim yapılıyor.

kim gelirse gelsin..şeytan amerikanın politikası değişmez...Allah cc. zalimleri,kahhar ismiyle kahretsin

AMiiN kardesim...

evet kardeşlerime katılıyorum amerikanın politikası değişmiyecek ama en azından obama seçilirse obamanın annesinin müslüman olduğu söyleniyor eğer söylenilenler doğruysa müslüman kanı varsa belki diğerleri kadar vijdansız olmaz ne dersiniz ::)

Türkiye için hayırlısı olsun..

obama için müslüman demişlerdi. oda reddetmişti. ailesi müslümanmış. bazen gizliyor gibi geliyor bana.

Amerika'nın şuana kadarki ettiği zulümleri biliyoruz ama yinede buna rağmen ben o kadar umutsuz değilim..Obama Müslüman olmadığını söylüyor ama Allah c.c bilir.. ::) Obama ile mi değişir bilmiyorum ama ben er yada geç değişeceklerine inanıyorum..Belkide duygusal düşünüyorum,böyle olmasını istediğim için buna inanıyorumdur ama içimden geçen bunlar.. ::)
Mevlam görelim neyler,neylerse güzel eyler.. :)

hiç zannetmem....

buda bir politika bence.....

Ne Obama ne de Bubama, hiçbirinin bize faydası olmaz.
Üstelik Amerikalı ise iki kere faydası olmaz...

akşam bi kanalda haber yapıyo obama aday ya..

kenya da garip bi kasaba ve köy...:D
neymiş obamanın köyümüş...:D
amcası said ninesi vs buraymış burası onların hemşerileriymiş hepsi obama tişörtlüymüş.... :D
hemi de canlı yayın beee:D

yok caponyada bi şehir adı obama imiş onlarda tişört hediyelik eşya yapmışlar vs:D

ne haber bee...

ama bu bi şeref obama mı babamamı neyse ermenilere sözde soykırımı tanıcam dedi....


Ne Obama ne de Bubama, hiçbirinin bize faydası olmaz.
Üstelik Amerikalı ise iki kere faydası olmaz...

bencede..amerikalıdan dost olmaz,itten post olmaz....

KARDEŞİM KENDİ MEMELEKETİMİZDEKİ MÜSLÜMANIM DİYEN İNSANLAR SİYASETTE NE KADAR BAŞARILI İSE...abd de OBAMA OKADAR BAŞARILI OLUR........amerika politikalarının değişmesi için 7 tane obamanın geçmesi lazım....


KARDEŞİM KENDİ MEMELEKETİMİZDEKİ MÜSLÜMANIM DİYEN İNSANLAR SİYASETTE NE KADAR BAŞARILI İSE...abd de OBAMA OKADAR BAŞARILI OLUR........amerika politikalarının değişmesi için 7 tane obamanın geçmesi lazım....


adam zaten ben müslümanım demiyorki...

okul yaptırmış kenyada adı laşk okul...

Ha "Bush " ,ha Obama aradaki tek fark renk farkı.Beyaz saraya bir siyahi başkan girdi o kadar. :-\ Zulm eden aynı zulm eden, zulüm altında olan yine aynı zulüm altında olacak. :(
Bazı arkadaşlar fazla Polyannaca yaklaşıyor, Müslüman olan biri Müslümanlığını gizler mi >:( göğsünü gere gere cevabını tokat gibi yapıştırıverir. ;)
Hangimize değil ABD'yi, dünyayı verseler ben Müslüman değilim derki ???
Ki zaten be yerde okumuştum bu Obama ermeni soyundan gelme biri, bi Ermeniden de olsa olsa Türk düşmanı olur. >:(
İşin sonunda siyahi başkanı kabul edemeyenler Obama'yı suikaste kurban edecek, siyahi ve beyazlar arasında ABD içinde bir iç savaş çıkacak, dünya karışacak, krizin alasına hazır olalım... :-X
Allah (c.c.) sonumuzu hayır etsin...


Güncel Haberler

MollaCami.Com