Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


İstanbul'da 44 camide hatimle teravih

İstanbul'da 44 camide hatimle teravih

Medeniyetlerin beşiği İstanbul'un tarihi camilerinde, ramazan için hazırlıklar tamamlandı

Sibel Kurtoğlu'nun haberi
İstanbul Müftü Yardımcısı ve Zeytinburnu Müftüsü Yusuf İzzettin Konuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul'da 25 ilçedeki 44 camide hatimle teravih namazı kılınacağını bildirdi.

Her ilçede asgari bir camide hatimle teravih namazı kılınmasına özen gösterdiklerini dile getiren Konuk, bu programın afişle bütün camilerde ilan edileceğini ve İstanbul Müftülüğünün internet sitesinde duyurulacağını söyledi.

Konuk, Sultanahmet, Süleymaniye, Fatih ve Eyüp Sultan camilerinin de aralarında bulunduğu merkezi camilerde vaaz verecek kişileri özenle seçtiklerini dile getirerek, ''Rastgele, her önüne gelen o camilerde vaaz edemeyecek. İlçe müftülükleri oradaki programları hazırlarken İlahiyat Fakültesi hocalarından da istifade edecek'' dedi.

Merkezi camilerde Osmanlı geleneği olan Türk Tasavvuf Musikisi'ndeki çeşitli makamların imam ve müezzinler tarafından icra edileceği ''cumhur müezzinliği'' uygulamasının yapılacağını ifade eden Konuk, ayrıca merkezi camilerde grup mukabele okunacağını anlattı.

Ramazan ayı boyunca ezanların güzel okunması konusunda hassasiyet gösterilmesini istediklerini belirten Konuk, şöyle konuştu:

''İlçe müftülüklerini, yetkisiz ve ehil olmayan insanlara ezan okutulmaması konusunda uyardık. İstanbul'da 3 bine yakın cami var. Her cami görevlisinin sesi çok iyi olmayabiliyor. Sesi güzel olmayan müezzinlere ezan okutmayacağız ve onların camilerini merkezi sisteme bağlayacağız, güzel sesi olan müezzinler de camilerinden ezan okuyamaya devam edecekler.''

-KADINLARA YÖNELİK PROGRAMLARA AĞIRLIK VERİLECEK-

Yusuf İzzettin Konuk, ramazan ayında bütün camilerde kadınlara yönelik programlara ağırlık verileceğini, kadın cemaatin toplandığı camilerde irşat hizmetleri sunulacağını söyledi.

Merkezi camilerde cemaatin yoğun olduğu günlerde Kur'an-ı Kerim, ilahi ve dua içerikli kadınlara ve erkeklere yönelik özel programlar yapılacağını ifade eden Konuk, vatandaşların ramazan ayında büyük yoğunluk kazanan dini sorularını cevaplandırmak üzere her gün 4 erkek ve 4 kadın vaiz ve uzmanın ''Alo Fetva'' hattında görev yapacağını bildirdi.

Konuk, 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla özel programlar yapılacağını, şehit ve gazi yakınlarının ziyaret edileceğini belirterek, İstanbul'un köylerine yönelik vaaz-irşat programları gerçekleştirileceğini anlattı.

-VAAZLARDA KONU BİRLİĞİ SAĞLANACAK-

Bu yıl ramazan ayında verilecek vaazlarda konu birliği sağlanması için yeni bir uygulama başlatıldığını dile getiren Konuk, bu amaçla öğle, ikindi, teravih ve bayram namazlarında bütün camilerde verilecek vaazların aynı olacağını kaydetti.

Tüm cami ve Kur'an kurslarında bir peygamber geleneği olan ''Mukabele Programları'' düzenleneceğini belirten Konuk, buna bağlı olarak İstanbul'daki camilerde ve evlerde okunan tüm hatimlerin sayısının tespit edileceğini ve Kadir Gecesi, Sultanahmet Camisi'nde yapılacak özel dini programda bu hatimler için toplu dua edileceğini söyledi.

Konuk, Üsküdar, Pendik, Ümraniye, Maltepe, Fatih, Zeytinburnu, Bağcılar, Eyüp ve Küçükçekmece'de kurulan ramazan çadırlarında müftülüklerin belli günlerde program yapacağını ifade ederek, Fatih Müftülüğünün Şehzadebaşı Cami için özel bir program hazırladığını dile getirdi.

-İŞİTME ENGELLİLERE VAAZ TERCÜMESİ-

Müftü Yardımcısı Yusuf İzzettin Konuk, bu yıl görme engellilere Kiril alfabesi ile işitme engellilere de işaret diliyle Kur'an-ı Kerim öğretildiğini hatırlattı.

Ramazan ayı boyunca da işitme engelli vatandaşlardan talep gelmesi halinde Zeytinburnu'daki Demirciler Sitesi Camisi'nde verilen vaazların, işitme engelliler için işaret diliyle tercüme edileceğini kaydetti.

-TERAVİH NAMAZI VAKTİNDE KILINACAK-

Konuk, bu yıl teravih namazının vaktinde kılınacağını ve ilk teravih namazının 31 Ağustos pazar akşamı 21.13'te başlayacağını bildirdi.

Ramazanda zekatta nisap miktarının 80,18 gram altın veya karşılığı para olduğunu belirten Konuk, fitrelerin ise en az 6 YTL olduğunu kaydetti.

Konuk, bayram namazının 30 Eylül salı günü 07.41'de kılınacağını dile getirerek, bayram namazının Büyükçekmece'de ve Çatalca'da 2 dakika sonra, Küçükçekmece'de 1 dakika, Silivri'de 3 dakika sonra, Kartal, Maltepe, Pendik ve Tuzla'da 1 dakika, Şile'de 2 dakika önce kılınacağını söyledi.


-CAMİLER TEMİZLENDİ-


Ramazan için camilerin iç, dış, şadırvan, tuvalet ve minare temizliğinin yapıldığını, elektrik, ses ve ışık donanımlarının gözden geçirildiğini belirten Konuk, camilerin çocuklara sevdirilmesi konusuna da özel önem verdiklerini kaydetti.

Konuk, camilerde sebiller oluşturulduğunu, cemaatin teravih aralarında su içebilecekleri tedbirler alındığını ifade ederek, cemaatten hijyene dikkat etmelerini istedi.

Müftü Yardımcısı Konuk, camilerin güvenliği ile ilgili de tedbirler aldıklarını da bildirdi.



(aa)

RABBİM adetlerini ziyade eylesin kabulu makbul eylesin inşallah
ne güzel bir adet..paylaşımınız için teşekkürler..

Rabbim tesirini halk buyursun..

Feyizli,huzurlu,bereketli nice Ramazan-ı şeriflere ulaşmayı Mevlam nasip etsin..

Haberdar ettiğin için teşekkürler gözyaşı...


Güncel Haberler

MollaCami.Com