Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Profiterol

Profiterol


[img width=575 height=425]http://www.selincaglayan.com/images/profiterol/profiterol2.jpg[/img]


Malzemeler:

Profiterol Hamuru için:

•2 tepeleme yemek kaşığı (100 gr.) tereyağı
•1 su bardağı su (250 ml.)
•1 tatlı kaşığı ya da bir küp şeker
•1 tutam tuz
•1 su bardağı un
•4 adet yumurta (en son kullanıyoruz bunları)

Dolgu Kreması için

•2 paket hazır krema
•4-5 yemek kaşığı pudra şekeri
Not: Alternatif olarak 2 çay bardağı soğuk süt ve 2 paket sade krem şantiyi hazırlayarak da koyu kaymaksı bir krema elde ederek içini bu kremayla doldurabilirsiniz.)

Çikolata sosu için

•2 paket hazır krema)
•50 gr. tereyağı
•4 paket (80×4 gr.) bitter çikolata
Not: Alternatif olarak 1/2 litre süt, 2 yemek kaşığı kakao, 2 yemek kaşığı nişasta, 1/2 su bardağı toz şeker ve 4 paket bitter çikolata kullanabilirsiniz. Bunu yapmak için sütü şekerle karıştırıp kaynatın, kakao ve nişastayı bir miktar suyla eritip kaynayan şekerli süte ekleyin ve en son küçük parçalara kırdığınız çikolataları ekleyip karıştırarak eritin. Ilınınca kullanın.

Yapılışı

•Profiterol (choux) hamurunu hazırlamak için önce derin bir tencereye su, tuz, tereyağı ve şekeri koyup kaynatın. Kaynayınca unu yavaş yavaş ilave ederek tahta bir kaşıkla süper hızlı karıştırın ki topaklanma yapmasın. Çok kısa sürede ve kolayca hamur toparlanıyor. Birkaç dakika karıştırıp ocağı kapatın.
•Çok yoğun bir krema kıvamındaki hamura teker teker yumurtaları kırıp yedirmeye geldi sıra. Yumurtaların birini tamamen hamura karıştırmadan diğerini eklemeyin. İsterseniz her yumurtayı kırdıktan sonra tahta kaşıkla ezerek ve karıştırarak isterseniz de düşük hızıyla her yumurtadan sonra karışımı güzelce çırpın.
4. yumurtayı ekledikten sonra 3 dakika kadar mikserin düşük hızında hamuru çırpın.
•Choux (şu) hamuru hazır. Şimdi fırınınızı 175 dereceye ayarlayıp mutlaka önceden ısıttıktan sonra, hamuru sıkma torbasına ya da benim gibi buzdolabı poşetine (!) doldurup yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak profiterol büyüklüğünde sıkın.
•Profiterolleri fırına koyun ama fırının kapağını kapatmayın, tahta bir kaşıkla tam kapanmasını önleyin. 1 parmak kadar aralık kalsın yani fırının kapağı, bu hamurun pişme usulü böyleymiş. 40 dakika kadar hamurlar iyice kabarıp altın rengi olana kadar bu şekilde pişirin.
•Dolgu kreması için isterseniz krem şantiyi hazırlayıp kullanın, isterseniz de 2 kutu hazır kremayı mikserin en yüksek hızıyla çırpıp koyulaştırdıktan sonra içine pudra şekeri ekleyip krem şanti kıvamına gelene kadar çırpmaya devam edin. Kullanana kadar buzdolabında bekletin ki kıvamı bozulmasın.
•Pişen profiterolleriniz ılınınca ortadan ikiye kesin ve içlerini dolgu kremasıyla doldurun.
•Çikolata sosunu hazırlamak için de 2 kutu hazır kremayı ve 50 gr. tereyağını bir tencerede kaynatın, tereyağı eriyince küçük parçalar halinde kırdığınız çikolataları ekleyip eriyene kadar karıştırın. Soğumaya bırakın.
•Kremayla doldurduğunuz profiterollerin üzerine çikolata sosunu bolca döküp buzdolabında birkaç saat beklettikten sonra servis yapabilirsiniz. İsterseniz sosun üzerine hindistan cevizi serperek cici bici süsleyebilirsiniz. İsterseniz de fındıklı bitter kullanın, sosun içinde fındık parçaları olur.





Selin Çağlayan

Böyle uzun görunuyor ama ben hamuru fılan hazır alıp dırek ıcıne koyup yapmıstım ozaman cok kolay oluyor ;D

teşekkurler fırdevs cok lezız gorunuyor asude ve aktarcı kardeşimiz gormeden ben bır dılım alabılır mıyım ::) ;D


Böyle uzun görunuyor ama ben hamuru fılan hazır alıp dırek ıcıne koyup yapmıstım ozaman cok kolay oluyor ;D

teşekkurler fırdevs cok lezız gorunuyor asude ve aktarcı kardeşimiz gormeden ben bır dılım alabılır mıyım ::) ;D

Rica ederim... :)
Tabi ne demek istediğin kadar alabilirsin... ;D
Seni hazırcı seni, ;D ama elle yapmak gibisi var mı yahu, insanın içi daha rahat ediyo ya... ::)

:-[ haklısın kardeşim dıkkat etmek lazım ama senelerdır yapmıyorum ..tarıfı unutmusken hatırlattın teşekkurler ;)

:)

Rica ederim Zambak...

ben aciktim galiba

ellerinize emeginize saglik :P :P :P

paylaşım için teşekkürler firdevs kardeşim. ancak biz görmeden zambak kardeşim bir tane almış bile maşallah ne bu hız. afiyet olsun zambak kardeşim. eh artık geri kalanı da asude kardeşim ile bana gönderirsiniz herhalde. başkası görmeden hemen yollarsanız bugünkü tatlı istikakımız dolar herhalde. :D ;D :P

şişşşşşşşt yemeyin benim profiterolümü ya!!!
En sevdiğim tatılı bu.mmmmm enfes görünüyor.
Saol firdevscim.

:) :) :)

yüzünden gülücükler eksik olmasın zambak kardeşim :) :) :)


şişşşşşşşt yemeyin benim profiterolümü ya!!!
En sevdiğim tatılı bu.mmmmm enfes görünüyor.
Saol firdevscim.

Rica ederim... ;D
Aslına bakarsan bugün profiterol eklemek hiç aklımda yoktu, bi bakıma sen vesile oldun... ::)
Sanırım en büyük pay senin... ;)

Ama kardeşlerimin canı sağolsun, ne zaman isterlerse ben yine yaparım... ::)
Aramızda bi profiterolun lafı mı olur... ::)

Hepinizin gözlerine sağlık, ilginizden ötürü hepinize ayrı ayrı ben teşekkür ederim...

Bu kadar tarif veriliyor enfes diyip yiyip içiyoruz ama bir yemek dusı yapmıyoruz.

Naçizane yemek duasını ben yapayım :D

Allahümme inni erdi,vel kaz eti,vel kuzu eti.
El helvaül baklava üstüne parofiterolü ekle.
Kebabelezine dolmahim,Allahım verlena zira açlık çok fena. :D


Tatlılar

MollaCami.Com