Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Rusya, operasyonu durdurdu

Rusya, operasyonu durdurdu


Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Rusya Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığının raporlarına göre bölgedeki güvenlik sağlandığı için Gürcistan'daki askeri operasyona son verme kararı aldığını söyledi.



Medvedev, Kremlin'de Savunma Bakanı Anatoliy Serdyukov'u ve Genelkurmay Başkanı Nikolay Makarov'u kabulünde yaptığı açıklamada, "Raporlarınız sayesinde Gürcü saldırganları barışa yönlendirme operasyonu amacına ulaştığı kanaatine vardım" dedi

Savaş bölgesindeki Rusya vatandaşlarının ve barış güçlerinin güvenliğinin sağlandığını belirten Medvedev, "Saldırgan taraf önemli kayıplar vermiş ve askeri birlikleri dağıtılmıştır. Bununla ilgili olarak operasyonun durdurulması kararı alıyorum. Ancak karşı taraftan herhangi bir şiddet gelirse, bu şiddetin kaynağına anında karşılık vermenizi istiyorum" ifadelerini kullandı.

Medvedev, Rusya Savunma Bakanlığına operasyona katılan askerlere devlet ödülü verilmesiyle ilgili bir kararı hazırlayıp kendisine göndermesi talimatı da verdi.

LAVROV: SAAKAŞVİLİ İÇİN EN İYİSİ, GÖREVDEN AYRILMASI

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin görevinden ayrılması gerektiğini söyledi.

Lavrov, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanı Finlandiya'nın Dışişleri Bakanı Alexander Stubb ile görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, Mosokva'nın Saakaşvili ile görüşmeyeceğini belirterek, Saakaşvili'nin yapacağı en doğru şeyin görevinden ayrılmak olduğunu kaydetti.

Saakaşvili'yi devirme gibi bir niyetlerinin ve planlarının olmadığını ifade eden Lavrov, ''Bizim geleneklerimizde birini devirip, yerine başkasını tahta oturtmak yok'' dedi.

AGİT ve AB'nin barış önerisinde, bölgedeki yeni barış gücü misyonunda Gürcü askerlerinin bulunması halinde bunu kabul edemeyeceklerini belirterek, ''Eğer barış planı önerisinde Gürcü askerlerinin de bulunması öngörülüyorsa bunu kabul etmemiz çok zor. Artık orada kalamazlar. Barış gücü askerleri olarak birçok ayıba imza attılar. Suç işlediler ve aynı barış gücü birliği içinde birlikte hizmet ettikleri yoldaşlarını vurdular'' ifadesini kullandı.

Saakaşvili'ye artık hiçbir güvenlerinin kalmadığını söyleyen Lavrov, Gürcü yönetiminin işlediği suçların Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nda gündeme getirilmesi gerektiğini söyledi.

GORİ'DE HOLLANDALI MUHABİR ÖLDÜ

Rus savaş uçaklarının Gürcistan'ın Gori kentine düzenlediği bombardımanda can kaybının 5'e yükseldiği bildirildi.

Reuters ajansı, Gori'deki foto muhabirinin, bombardımanın ardından sokakta 5 ceset ile 4 yaralı gördüğünü ve bunlardan ikisinin gazeteci olduğunu aktardı.

Muhabir, araçları boş sokaklarda ilerlerken herhangi bir uyarı yapılmadan vurulduğunu, bombanın aracın önüne düştüğünü söyledi.

AFP foto muhabiri de, Gori'deki olayda bir Gürcü gazeteciyle şoförünün öldüğünü bildirdi. Gazetecinin, havan topu mermisinin aracına isabet etmesi yüzünden öldüğü, foto muhabirinin gazetecinin kimlik belgesini gördüğü belirtildi.

Bu arada, Hollanda'nın Tiflis Büyükelçisi Onno Van Elderenbosch, dün geceki Gori bombardımanı sırasında ölen Hollandalı gazetecinin RTL-2 televizyonu için çalıştığını bildirdi.

Büyükelçi Elderenbosch, gazetecinin adını açıklamadı, ancak bir başka gazetecinin de yaralı olduğunu kaydetti.

Dün geceki Gori bombardımanı sırasında medya merkezinin de isabet aldığı, ayrıca kentteki üniversite ile postanede yangın çıktığı belirtiliyor.

Zaman


Güncel Haberler

MollaCami.Com