Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


avrupanın en büyük yanardağı etna

Avrupa'nın en büyük yanardağı 'Etna'
Avrupa kıtasındaki en yüksek yanardağı olan Etna'nın şu anki yüksekliği 3.326 metredir.Zirvedeki püskürmelerle bu yükseklik zaman zaman değişmektedir. Dağ, 1865'deki yükekliğine göre 21,6 m daha alçaktır.




Ayrıca Etna İtalya'da Alplerin güneyindeki en büyük dağ olma özelliğine sahiptir. 1190 km² alan kaplamakta, taban çevresi 140 km'ye vamaktadır. İtalya'nın en büyük üç aktif yanardağından biri olan Etna'nın yüksekliği en yakın rakibi Vezüv'ün üç katı, Stromboli'nin 3.5 katı kadardır.


Etna Yanardağı'nın daha önceki patlamaları
2006

Sicilya'da bulunan Avrupa'nın en büyük aktif yanardağı Etna yeniden faaliyete geçmişti. İki ay içinde altıncı kez faaliyete geçen yanardağ, hafif yer sarsıntılarının ardından kül ve lav püskürtmeye başlamıştı. Yanardağdan çıkan kül bulutlarının da uzak yerlerden de görüldüğü ve görüş alanını kısıtladığı belirtilmişti. Yanardağın püskürttüğü kızgın lavlar iki geniş kol halinde Bove vadisine doğru ilerlemişti.

2006

Yanardağınn püskürttüğü lavlar, çevre halkı tarafından da izlenmişti. Her 2-3 ayda bir hareketlenen 3 bin 300 metre yüksekliğindeki Etna yanardağı, en son 1992 yılında büyük patlamalara sahne olmuştu.Son görkemli püskürüşü ise 2001 yazında seyredilmişti.

2007 Mayıs

Sicilya adasındaki ünlü Etna yanardağı,2007 Mayıs'ında yine faaliyete geçerek çevresini sarsmıştı. Sicilya volkanoloji enstitüsü yetkilileri, Avrupa'nın en yüksek faal yanardağının yamaçlarından lav akmaya başladığını bildirmişti. Sismik hareketlerin akşam saatlerinde başladığını belirten uzmanlar, kraterin ağzındaki indifa faaliyetlerinin hızlandığını kaydetmişti.

2007 Mayıs

Yanardağın yamaçlarından birinin çatlayıp lavların akmaya başladığını bildiren uzmanlar, lavların çevredeki yerleşim birimleri açısından tehdit oluşturmadığını belirtmişti. 3295 metrelik Etna, 29 Mart ve 11 Nisan'da da faaliyete geçmişti.

2007 Eylül

Ve bugün Avrupa'nın uyuyan devi Etna yine uyandı.Gece saatlerinde lav püskürmeye başlayan yanardağ İtalya'ya korkulu anlar yaşatıyor.

PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER. ÇOK ŞKR BİZİM BURALARDA YANARDAĞ YOK

Konuya olan ilginizden dolayı ben teşekkür ederim.
Çok şükür yok :)


Bilim ve Teknoloji

MollaCami.Com