Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Engellileri engelleyen zihniyeti nasıl engellemeli?

Engellileri engelleyen zihniyeti nasıl engellemeli?



Türkiye'de 8 milyondan fazla sakat var. Bunların çoğunu yolda, sokakta, iş yerlerinde ya da başka başka toplu mekânlarda göremiyoruz. Niyesi basit. Sokağa çıkan sakata öyle "sakat "davranışlarımız var ki, edilen laflardan, takınılan tavırlardan bir de ruhen sakatlanmış dönüyor evine o yurttaşımız.
Önüne heyula gibi dikilen bir yüksek kaldırımı aşamayan. Ya da metro istasyonunun merdivenlerine tekerlekli sandalyesiyle sokulamayan bir engelliye yardım eden bile lafını koymadan geçmiyor; "Ne işin var bu halinle sokakta. Otursana evinde be arkadaş."Ya da yaramazlık yapan çocuğunu korkutmak isteyen bir anne; "Oğlum efendi ol yoksa Allah seni şu abi gibi yapar" diyebiliyor, yalan mı?

Onlar da tüketici
Bugün, yani 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Tüketiciler Birliği Engelli Tüketici Hakları Komitesi Başkanı Reyhan Saraç'tan çok önemli bilgiler alıyorum. O konuya çok başka bir açıdan; Her engelli bir tüketicidir ve hakları vardır" diyerek yaklaşıyor ve bakın neler anlatıyor:
Bugüne kadar engelli yurttaşların sağlık, ulaşım, istihdam gibi sorunları öncelikli olarak ele alındı ve gerek kamu kuruluşları ve gerekse özel ve sivil kuruluşlar bu noktalarda yoğunlaştılar.
Oysa ki engelli yurttaş, aynı zamanda bir tüketicidir. Engelli yurttaşı, tüketici olarak kabul ederek, ona özgü düzenlemeler yapılması, engelli yurttaşı tüketici olarak hak ihlallerinden koruyacak, bunun yanında nüfusun % 14'ünü oluşturan engelli yurttaşlarımız tüketici olarak ekonominin içindeki yerlerini alacaklardır. Sonuçta, engelli yurttaşın toplumla entegrasyonunda önemli bir adım atılmış olacaktır.
Bu düşünceden yola çıkarak geçtiğimiz yıl ekim ayında, derneğimiz Engelli Tüketici Hakları Komitesi tarafından 'Engelli Tüketicinin Hakları' raporu kamuoyuna açıklanmış, devam eden süreçte ilgili engelli örgütleriyle ortak platformlarda işbirliği yapılarak, örneğin; elektronik gereçlerin kullanma ve tanıtım kılavuzlarının görme engelliler için özel olarak basılması gibi birçok konuda başta Sanayi ve Ticaret Bakanlığı olmak üzere ilgili kamu kurumlarından, engelli tüketicinin hak ihlallerinin korunması yönünde çeşitli yasal ve idari düzenlemelerin yapılması talep edildi.

Engelli tüketici hakları
Yine İstanbul'da bulunan büyük alışveriş merkezlerinin, örneğin klipsli sepet, ürün fiyatını sesli olarak bildiren cihazları bulundurması gibi, engellilerin de alışverişlerini bizzat yapabilecekleri şekilde gerekli düzenlemeleri yapmaları yönünde bilgilendirme toplantıları gerçekleştirilmiştir. Yine tüketici odaklı etkinliklerde engelli tüketicinin hakları konusunda gündem oluşturulmuştur.
Engelli tüketicinin hakları konusundaki çalışmalarımız artarak sürdürülmektedir. Önümüzdeki dönemde, bu konuda işbirliği yapılan engelli örgütleri ile temaslar artırılacak, engelli tüketici haklarına riayet etmeyen firmaların kamuoyuna teşhiri-boykotu, engelli tüketici hakları alanında yapılması gereken yasal ve idari düzenlemelerin izlenmesi gibi çalışmalar ile engellinin tüketici olarak, haklarının bulunduğu konusunda ortak bir bilinç oluşturulmaya çalışılacaktır.
Dünya Engelliler Günü'nde, engelli ile ilgili tüm kurum ve kişilere, engellinin aynı zamanda bir tüketici olduğu ve tüketici olarak haklarının bulunduğunu hatırlatıyoruz.


SAVAŞ AY


Engelliler Köşesi

MollaCami.Com